Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az I. világháborúban süllyesztették el a svéd Kyros nevű hajót a Balti-tengeren, amely többek között drága italokat szállított volna Szentpétervárra, állítólag egyenesen II. Miklós orosz cárnak szánták a ritkaságokat. 

  A hajó roncsai hetven mélyen pihentek egészen 1999-ig, amikor kutatók egy csoportja a nyomára bukkant. Az Ocean X nevű csoport végül idén októberben kezdett neki a kiemelés lassú és aprólékos műveletének, és sikerrel jártak: felszínre hozták a hajó rakományát, többek között 600 palack De Haartman & Co-féle konyakot, és 300 üveg Benedictine likőrt. 

  A csoport szerint kifejezetten jó állapotban mentették meg az üvegeket, és a tartalmuk sem sérült, mert a parafadugók elvégezték a dolgukat, úgyhogy néhány palack hamarosan megy a laboratóriumokba, és többet el is fognak árverezni. A becslések szerint akár több millió dollárért kelhetnek el. A csoport elárulta, hogy meg is kóstolták az egyik Benedictine likőrt, miután a kiemelés közben megsérült az egyik üveg, úgyhogy a dugóról kipréseltek pár cseppet . "Édes íze volt, és kifejezetten alkalmas volt emberi fogyasztásra" - mondta az expedíció vezetője. 

  (TheTakeout)

 • Utoljára tavaly jártam kormányablakban, de a jelek szerint azóta komoly fejlődésen esett át az ügyintézés közben szerezhető felhasználói élmény: az ország fantasztikus állapotáról olvashatunk üzeneteket a sorszámmutató kijelzőkön.

  Legalábbis így van ez egy Pest megyei kormányablakban, ahova az éppen szabadságon lévő Záborszky Ede kollégánk ment el papírokat intézni, de furcsállnánk, ha ez csak az adott hivatal buzgalmának megnyilvánulása, és nem központi utasítás lenne.  Az egyik irány a kormány szebb jövő melletti elköteleződésének bemutatása, például hogy: 

  A másik pedig a már most rózsás jelen felvillantása a kormány egyik legszívesebben emlegetett mutatószámát, a GDP-t segítségül híva:

  A növekedésre vonatkozó adat persze tény, de azért egy kicsit megmosolyogtató, hogy ezzel tömik a várakozók fejét, és hogy bázisévnek a legutóbbi nagy válság legmélyebb pontját, 2009-et választották; mintha félnének, hogy nem fog elég nagynak tűnni az aktuális szám. Pedig egy átlagos év mellett is szépen mutatna az 5,2 százalékos adat, hiszen ez még a Gyurcsány-kormány alatti legnagyobb éves növekedést (2004: 5%) is lepipálja. Bár az igaz, hogy 1948-hoz képest (31,2%) sehol sincs, de ne legyünk telhetetlenek, nem lehet minden évben háború után újjáépíteni az országot. (100 évnyi GDP-adatért kattintson ide.)

  A fantasztikus, lendületes, dübörgő teljesítményt némileg azért árnyalja, hogy kollégánk a kétféle ügyből, amiért odament, csak az egyiket tudta elintézni, mert az a hivatali munkatárs, aki a másikhoz ért, sajnos beteg. És úgy tűnik, ilyenkor más nem tudja átvenni a feladatkörét, amin annyira nem lepődünk meg a legutóbbi felmondási hullám fényében. De hogy valami jót is mondjunk, az ügyintézők Ede szerint szuperkedvesek és segítőkészek voltak, mindannyiunk érdekében reméljük, hogy a mostani közigazgatási létszámstop körülményei között is kitartanak!

 • A bűnügyi filmek és sorozatok egyik izgalmas toposza, amikor a nyomozás a boncteremből indul az áldozat testén található sérülések alapján. Akit vonz a műfaj, az december 6-án a 250. évfordulóját ünneplő Semmelweis Egyetemen a filmek helyszínelőinek bőrébe bújhat. Ezen a napon ugyanis megnyílik az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet és az orvostanhallgatók számára fenntartott Anatómiai Múzeum is.

  A látogatók megnézhetik a bonctermet, és fiktív halálesetek nyomozásában is részt vehetnek az intézet munkatársaival együtt. A korhatáros látogatások mellett, interaktív programok, előadásokkal, workshopok és ingyenes állapotfelmérés és életvezetési tanácsadás is lesz. A gyerekeket Mikulásváró játszóházzal és Teddy Maci Kórházzal várják. A programok egy része regisztrációhoz kötött. Részletes program és jelentkezés itt. 

   

 • Kazahsztán leghíresebb és egyben legszokatlanabb fogvatartottja, a Kátya névre hallgató, 36 éves barna medve 15 év börtönbüntetés után szabad lábon távozhat egy állatkertbe, írja a Mirror.

  Kátyát a kazah-orosz határhoz közeli, Kostanay nevű város 161/2 számú büntetés végrehajtási telepén tartották fogva 2004 óta, ahol két ketreces cellája, és saját medencéje is volt. A medve az évek során olyan népszerű lett Kazahsztánban, hogy a börtönben – ahol 730 elitét bűnöző mellett egyedüli nőként tartották fogva – egy aranyozott szobrot is állítottak a tiszteletére. Ugyanakkor Kátya (becsületes nevén Jekatyerina) élete közel sem volt örömökkel teli.

  Még medvebocs korában egy cirkusz hagyta Kostanay városban, ahol aztán egy közeli kemping turistalátványossága lett, és egy ketrecbe zárták. Itt történtek azok az incidensek is, amiért a kazah hatóságok börtönbüntetésre ítélték. Előszór egy kisfiú akarta megetetni Kátyát, majd nem sokkal később egy részeg férfi akart vele kezet rázni. Mivel a balesetek rövid időn belül történtek, a hatóságok úgy látták jobbnak, ha elzárják a medvét.

  Orvosi vizsgálatok és hosszú alkalmazkodási időszak vár rá. Kátya másfél évtizedig semmilyen más állattal nem találkozott, de a börtön szóvivője, Jerlan Zhutajev szerint idővel megtanítják őt majdnem természetes körülmények között élni. Kátya az Abkshino rekreációs központban más medvékkel is találkozni fog, mondta Valentina Dmitrijenko, a központ vezetője.

Rovatok