Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nagy szívfájdalmam, hogy nem lett Budapest loftnagyhatalom. Pedig minden adott volt hozzá. A rendszerváltás után rengeteg gyárépület maradt üresen, köztük igazán régiek és szépek is, nem egy remek elhelyezkedéssel, jó közlekedési kapcsolattal vagy épp csodálatos dunai panorámával.

  Egy évtizeddel később már alig maradt belőlük valami. Készült ugyan néhány színvonalas próbálkozás, meg pár átalakítás, ahol szinte csak előlapként hagytak meg néhány eredeti falat, aztán mögötte jól vagy (többnyire) rosszul új házat húztak fel.

  Az ok alighanem az volt, hogy míg Amerikában és Nyugat-Európában nagy divatja volt a stílusnak, a szocializmus elnyomása alól frissen felszabadult országokban semmi romantikája nem volt egy régi gyárépületnek. A gazdagok vagy réginek látszó új építésű kastélyokba, vagy a legmodernebb villákba akartak költözni. 

  És hát ugye a magyar ingatlanfejlesztők sem a nagyvonalúságukról voltak híresek.

  Ha a régi lerombolása, és az új felhúzása olcsóbb megoldást jelent, akkor egy percig sem haboztak mondjuk egy öreg ferencvárosi malomépület elpusztításánál. A kis lakások is nagyobb haszonnal kecsegtettek, mint a nagy egyterűek. A néhány megvalósult, igazán szinvonalas átépítés a fejlesztők nyakán maradt, érthető, hogy nem próbálkoztak velük tovább.

  Mindez csak arról jutott eszembe, mert kaptam egy hirdetéslinket, hogy van egy eladó lakás az egykori Gizella-malomban. Ugyan ez az átépítés sem használta ki teljesen a loftadottságokat - a kibelezett házba új belső került -, a pesti piacon mindképp a színvonalasabb fejlesztések között van. A belső terek méretével és kialakításával igyekeztek visszahozni valamit a loftok hangulatából. És ma, 2019-ben ennyi is elég ahhoz, hogy amúgy nem túl különleges adottságai vagy fekvése ellenére messze a kerületi és a budapesti négyzetméterárak felett lehessen kínálni.

  A 173 négyzetméterért közel 190 millió forintot kérnek.

  Ugye, hogy érdemes lett volna több szép régi gyárat megmenteni? Remélem eszébe jut majd azoknak az ingatlantulajdonosoknak ez, akik kezében a néhány megmaradt, üresen álló ipari ingatlan van.

 • Veszélyesnek ítéltek néhány tabáni fát, amit előzetesen a sportpálya miatt ki szerettek volna vágni a kivitelezők, majd a lakosság felhördülésére és az azt követő főpolgármesteri tiltásra egyelőre visszavonultak.

  A Danger! felirattal ellátott terület kordonján belülre került egy szemeteskuka is helyi olvasóink fotói szerint, de azt nem tudni, milyen meggondolásból.

 • A szerkesztőségben nagy kedvencünk Babics Oszi, aki egy fiatal  drónos srác. Legfrissebb munkája Budapestet mutatja be, íme:

 • Huszonnégy ország 59 csapata, köztük 9 magyar vett részt a vasárnap véget ért a 25. IRO Mentőkutya Világbajnokságon a franciaországi Villejust-ben. A romkutatás versenyszámban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság színeiben versenyző, Pannon Kutyás Kutató-Mentő Csapat tagja, Belényi Beatrix és hatéves malinois kutyája, Zen lett a győztes. 

  Zen és gazdája egy földrengésben összedőlt negyed romjait vizsgálta át, egy szálloda és egy gyorsétterem romjai között kereste a túlélők nyomát, és találta meg a 3 sérültet, közölte a Pannon Kutyás Kutató-Mentő Csapat.

  Zen egy nagyon sikeres mentőkutya családból származik, Magyaroszág első mentőkutya világbajnoka az ő nagypapája volt, Kuba; unokatestvére Karma pedig tavaly állt a dobogó második fokán Szlovéniában, szintén a nemzetközi mentőkutya világbajnokságon. Zen prosszionális munkakutya, de emellett száz százalékos családtag, társ is. Ha munkáról vagy sportról van szó rámenős és céltudatos, ha a családról, simulékony és lojális. 

Rovatok