Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges intelligencia fog segíteni a bőrrák diagnosztizálásában

2017. augusztus 23., szerda 12:57

A mesterséges intelligencia (AI) nem csak arra jó, hogy magalázó vereséget mérjen sakkozókra és videojátékosokra, hanem az egészségügyben is kifejezetten hasznos tud lenni. A University of Waterloo és a Sunnybrook Research Institute kutatói AI segítségével diagnosztizálnak bőrrákot, a technológia pedig már 2018-ban elérhetővé válhat a kórházaknak.

A bőrrák alapvetően kezelhető betegség, azonban halálos is lehet, ha túl későn veszik észre. Jelenleg a melanóma diagnosztizálása elsősorban az orvosok szubjektív megítélésén múlik: ha egy bőrelváltozást gyanúsnak ítélnek, akkor előírnak egy biopsziát, ha pedig szerintük minden rendben, akkor mehetünk is haza. 

Az invazív beavatkozások azonban egyrészt költségesek, másrészt gyakran fölöslegesek (nem ritkán épp a túlzottan aggódó páciensek erőltetik). A mesterséges intelligencia erre megoldást jelenthet: gépi tanulással több tízezer bőrelváltozást tartalmazó képet kellett elemeznie a hozzátartozó eumelanin és hemoglobin szintekkel, így objektív adatokat ad az orvosok kezébe a betegség diagnosztizálásához.

Ez egy igen hasznos eszköz lehet a bőrrák klinikai döntéshozatalának támogatására. Minél értelmezhetőbbek az adatok, annál jobbak a döntések.

- mondta Alexander Wong, a Waterloo professzora.

Rovatok