Index Vakbarát Hírportál

A CIA rámutatott a Huawei állami kapcsolataira

2019. április 20., szombat 22:48

A kínai hadseregtől, Kína Nemzeti Biztonsági Bizottságától és még egy állami védelmi szervezettől szerzett pénzt a Huawei - ezt írja a brit Times. Az újság nem nevezi meg a forrását, ugyanakkor megemlíti, hogy a Huawei és a kínai állam közötti kapcsolatra létezik bizonyíték, csak éppen nem nyilvános.

Elég régóta húzódik az Egyesült Államok és a Huawei közti szócsata, amelyben az USA arra kéri szövetségeseit, hogy ne használják a kínai vállalat berendezéseit, mert szerinte azok kockázatot jelentenek. A Huawei viszont számtalanszor elmondta, hogy egy magánvállalat, és nincs hatással a működésére sem a kínai hadsereg, sem a kínai államapparátus, és azt is kihangsúlyozták, hogy komolyan veszik a felmerülő problémákat, biztonsági kérdéseket.

A Times szerint az USA védelmi szakértői idén osztották meg a Huawei állami finanszírozásával kapcsolatos ismereteiket a Five Eyes védelmi szövetség országaival, amelynek még Ausztrália, Új-Zéland és Kanada a tagja az USA-n és a briteken kívül.

Nagy kérdés, hogy a CIA által meglebegtetett kínai kapcsolatok mennyiben különböznek az USA védelmi minisztériuma és az amerikai óriáscégek közötti kapcsolatoktól. Annyiban biztosan, hogy az amerikai szerződésekről sokkal többet tudni, a Microsoft például egy rakás Hololens sisakot szállítana az amerikai hadseregnek, a Google tudására pedig a mesterséges intelligencia terén számítana a Pentagon, amiből aztán óriási botrány lett, mert a fejlesztők egy részének nem tetszik, hogy a hadiiparnak is szállítanak.

A brit szakértők nemrég más szemszögből mutattak rá kockázatokra: komoly és nehezen orvosolhatómérnöki problémákat találtak a Huaweinél, főleg a szoftverfejlesztés terén, és nem látták biztosítottnak, hogy képesek rendesen kijavítani a hibákat.

Rovatok