Index Vakbarát Hírportál

Egy agyi implantátum a gondolatainkból alkot beszédet

2019. április 24., szerda 22:51

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy agyi implantátumot, amely az ember gondolatait beszéddé tudja alakítani – számolt be róla a BBC. A tudósok a Nature nevű rangos tudományos lapban számoltak be eredményeikről, valamint arról, hogy az eszköz új lehetőséget kínál az orvostudományban olyan betegségek kezelésére, amelyekben a beteg elvesztette beszédképességét. Ilyenek például a az agysérülések, a torokrák és a stroke néhány fajtája vagy az agyi idegsejteket károsító betegségek, mint például a Parkinson-kór. 

Az agyba ültetett implantátum két lépésben működik. Először elektródák segítségével veszi azokat a jeleket, amelyek a száj, a nyelv, a gége és az állkapocs mozgásáért felelősek. Ezután egy számítógép segítségével az adatokat felhasználva leképezi a beszédszervek mozgását, és szimulálja a beszédet. A végeredmény a BBC felvételén hallható:

A kutatás messze jobb eredményeket ért el, mint azok, melyek az agy egyes szavakhoz kapcsolt jeleit próbálták használni.

Habár ez a technológia sem tökéletes teljesen, az ezzel kapcsolatos kísérlet azt mutatta,hogy a résztvevők közel 70 százalékban megértették, amit a gép mond. Egyik nagy hátránya azonban, hogy olyan agyi sérülések esetén, amelyeknél az eszköz által használt információkért felelős részek károsodtak, nem működik.

Az agyba ültetett érzékelők géphez kapcsolásával nem először értek el sikert tudósok, azonban a Londoni Egyetem professzora, Sophie Scott szerint fontos megjegyezni, hogy a kutatók munkája még nagyon korai fázisban jár és jelenleg messze van a klinikai alkalmazástól.

Rovatok