Index Vakbarát Hírportál

Gondolataival mozgatja végtagjait egy lebénult férfi

2017. március 29., szerda 15:07

Nyolc év után először evett önállóan, karizmait gondolataival mozgatva egy évek óta mozgásképtelen clevelandi férfi, akinek agyába elektromos érzékelőket ültettek, hogy ingereket közvetítsenek az izmaiba, írja az MTI. A clevelandi Case Western Reserve University és a Functional Electrical Stimulation Center csapata egy agy és számítógép közötti közvetítő felületet és egy elektromos stimulációs rendszert használt, amely lehetővé tette, hogy az 56 éves Bill Kochevar megmozdítsa a karját.

"Tudomásunk szerint világszerte ez az első eset, hogy egy súlyos és krónikus bénulásban szenvedő ember közvetlenül agyi aktvitásával irányítja karját és kezét, hogy célirányos mozgásokat végezzen" – mondta el Bolu Ajiboye kutató.

A tudósok két, 96 elektródához kapcsolt, tabletta méretű szenzort ültettek be a férfi agyába, melyek érzékelik az agy mozgatóközpontjaiból érkező idegi aktivitást. A szenzorok rögzítik a jeleket, melyek akkor keletkeznek, amikor Kochevar elképzeli, hogy mozgatja a karját, ezeket a jeleket közvetítetik a számítógépnek. A gép továbbítja őket a stimulációs rendszerbe, amely ezek alapján impulzusokat küld a Kochevar karjába és kezébe ültetett mintegy 30 vezetékbe.

A tesztet végző BrainGate kutatói konzorcium olyan, az agy és a számítógépek határterületén operáló felületek kifejlesztésén dolgozik, amely lebénultaknak adhatja vissza a mozgás lehetőségét. Korábbi tesztekben a kifejlesztett technológiák révén a résztvevők képessé váltak csupán gondolataikkal megmozdítani egy robotkart. Érdemes itt megjegyezni, hogy a SpaceX és a Tesla alapítója, Elon Musk hétfőn erősítette meg, hogy tavaly olyan céget alapított, ami az emberi agy és a számítógépek között közvetlen kapcsolatot építésén fáradozik, a fő irány pedig hálószerűen összekötött apró elektródák kifejlesztése lenne.

Kochevar, aki nyolc éve egy kerékpáros balesetben bénult le válltól lefelé, először a virtuális valóságban tanulta meg mozgatni a kart. Hogy sor kerülhessen az éles kísérletre, a férfinak 45 hetes rehabilitáción kellett részt vennie izomtónusa helyreállítására, izmai ugyanis a több éven át tartó mozdulatlanságtól elsorvadtak.

Mivel Kochevar válla túl gyenge volt ahhoz, hogy megemelje a karját, egy alátámasztó robotkart is kialakítottak a férfi számára, melyet szintén a gondolataival irányít. A rendszer használatával Kochevar jobb keze minden ízületét képes önállóan mozgatni kizárólag az akaratával.

“A technológia egyelőre kísérleti szakaszban van, de a tanulmány megmutatta, hogy a rendszer működőképes” - mondta el Robert Kirsch kutató. A szakértők eddigi eredményeiket a Lancet brit orvosi lap szerdán megjelent számában mutatták be.

Rovatok