Index Vakbarát Hírportál

Világgá megy a Pathfinder

2017. július 20., csütörtök 07:50

Az Európai Űrügynökség (ESA) a múlt hónapban bejelentette, hogy az egyik nagy projektjükhöz használt műhold teljesítette a feladatát, és a tesztidőszak végén leáll a Lisa Pathfinder kísérleti műhold működése – írja az IT Café.

A műholdat tegnap állították le. A szokással ellentétben a Pathfindert nem ütközőpályára állították – hogy zuhanás közben elérjen a Föld légkörében –, hanem elirányították a világ végére.

Úgy tudni, a Pathfinder teljes sikerrel zárta a küldetését, és előkészítette a terepet a folytatáshoz.

A Lisa Pathfinder 2015 decemberében állt pályára. Ez csak egy kezdeti, de fontos lépcsője volt egy nagyobb projektnek, a Laser Interferometer Space Antennának (LISA). Az ESA és a NASA a tagállamok, kutatási intézmények és több mint negyven magánvállalkozó részvételével azt tervezik, hogy 2034-re felállítanak egy űrobszervatóriumot, ami a gravitációs hullámok mérését végzi.

A teljes űrobszervatórium három egységből áll majd, és a Nap körüli pályáról végzi megfigyeléseit. A projektet azért indították, hogy a rengeteg tudományos vitát kiváltó gravitációs hullámokat a Földön a sok zavaró hatás miatt szinte lehetetlen észlelni.

A projekt komoly technikai nehézségeket támaszt a mérnökökkel szemben, akiknek viszont a kitűzött cél miatt vadonatúj technológiákra van szükségük. A helyzetet bonyolítja, hogy ha üzembe helyezik a végleges LISA rendszert, azt már nem lesz mód javítani, így rengeteg lehetőséget kell figyelembe venni. A Pathfinder épp ebben nyújtott segítséget; a begyűjtött adatok feldolgozása már folyamatban van.

A komplett rendszer a GPS háromszögeléséhez hasonló elven működik, csak itt a vevőegységek két és fél millió kilométerre lesznek egymástól, és lézersugarakkal kommunikálnak. A vevőegységek speciális arany-platina kockák lesznek, amik gyakorlatilag folyamatos szabadesésben lesznek az eszköz belsejében.

A tervek szerint a sugarak és a vevők segítségével mérhetők lesznek a tér-idő finom eltolódásai. Ehhez a kockáknak szinte tökéletes nyugalomra és árnyékoltságra van szükségük; a munkájukat sem a részecskesugárzás, sem a hordozóeszköz működése nem befolyásolhatja.

Rovatok