Index Vakbarát Hírportál

Inkább szép legyen a tévé, mint okos

2011. december 15., csütörtök 00:58

Változnak a tévénézési szokások, és a készülékek már nemcsak a csatornák programozott adását tudják ész nélkül lejátszani, hanem az általunk keresett webes videókat is. Mindegyik nagy gyártónak van okostévéje, de nagyon eltérő a tudásuk, és nem feltétlenül azt kapjuk, amire vágytunk.

Pár éve még félmillió forintba kerültek az okostévék, de ma már 130-150 ezer forintért kapunk egyet. Azok sem maradnak le semmiről, akik az elmúlt években vettek tévét, és nem szeretnék lecserélni. 30-50 ezer forintért okosíthatók a régi modellek, például egy modern bluray-lejátszóval. Megnéztük, hol tartanak a vezető gyártók, és tényleg intelligensek ezek a tévék, vagy csak papírjuk van róla.

Telefonnal igazán okos

A Samsung tévéjét mindenképpen ki akartam próbálni, mert a belini IFA kiállításon hatalmas plakátokon hirdette, hogy mennyire “SMART”. Ehhez képest a távirányítón elrejtette az okos funkciókat előhívó gombot. A kezelőfelületen sok a tartalom, mégis könnyen kezelhető. A nyitólapon ott van az Index, az Origo és a FigyelőNet, így egyetlen gombnyomással elérhetők a legfontosabb magyar portálok hírei. Ezek az alkalmazások gyorsak, de még hiányoznak a kínálatból a videók. Pedig izgalmas lenne az Indavideó egész estés mozifilmjeit a tévén megnézni, számítógép használata nélkül.

Samsung 32D5500RW

110-130 ezer forintért kapható. 82 cm képátló, 1920x1080 felbontásó LED panel, beépített kábeltévé és tetőantennás tuner (dekóder kártyának is van helye), 2 usb, 4 HDMI, optikai digitális hangkimenet, VGA, fejhallgató, LAN csatlakozó. A régimódi csatlakozók, az RCA, a SCART és a komponens átalakítóval használható. Lejátssza az mpeg-1/2/4, divx/xvid, h.264 és wmv formátumokat, valamint az avi, mkv, divx, mpeg, mpg, mov, ts és wmv formátumokat, de csak az mkv-ba csomagolt feliratokkal birkózik meg.

Sok szoftver futtatható a tévén, de a megvalósítás általában elég gyatra. A Google Maps lassú és nem találtam benne keresőt, a Google Calendar és a GTalk valamiért nem fogadta el a regisztrációmat, és egy frissítés letörölte ezt a két programot, anélkül, hogy erre utasítottam volna.

Sok a gagyi játék, de nem vártam többet egy olyan platformtól, amit lassú infrakapcsolaton, távirányítóval kell vezérelni. A Facebook-kliens megvalósítása sem túl okos, mert a közöségi hírek teljes képernyőn jelennek meg, és így lemaradunk a tévében menő műsorokról.

A Samsung az okostelefonokra letölthető távirányító szoftverrel azonban nagyot alkotott, ebben a a teljes mezőnyt veri. Nagyon jó ötlet volt a tervezőktől, hogy a mobil megjeleníti a tévén lévő szoftverek listáját, mert elég ezen végiggördíteni, és egy gombnyomással elindítani a programot. Még a hibaüzenet is megjelenik a mobilon, ha valamiért nem indul el a szoftver.

Mozgásba lendült Dél-Korea

Az LG nem bízta a véletlenre, hogy a felhasználó megtalálja-e az extra funkciókat. A távirányítóján színes kerettel emelte ki a menükbe vezető gombokat. Kétféle menü van a tévén, a prémium programok egy rendezett felületen érhetők el, a többi app egy kissé kaotikus interfészen. Ezen a tévén is van Origo, és hamarosan az Index is elérhető lesz.

Ügyesen építették be a közösségi portálokat, a Facebook és a Twitter hírfolyama a nézett tévéműsor képe mellett jelenik meg. Vagyis meccsnézés közben beszólhatunk a riválisoknak a csapat Facebook-oldalán. A szoftverboltban egyébként ugyanolyan egyszerű programok vannak, mint a Samsungon.

LG 42LW5500

Körülbelül kétszázezer forint, a kisebbik, 32 hüvelykes változat 160 ezer körül kapható. 1920x1080 pixeles felbontás, passzív 3D LED megjelenítő. Beépített kábeltévé és tetőantennás tuner (dekóder kártyával), 2 usb, 4 HDMI, optikai hangkimenet, VGA, fejhallgató, LAN, RCA, SCART és komponens. Lejátssza a divx/xvid, mpeg-1/2/4, H.264/avc és wmv kódolást, valamint kezeli a dat, mpg, mpeg, ts, trp, tp, vob, mp4, mkv, avi, divx és wmv formátumokat. Bizonyos tömörítési szinttel nem kompatibilis, tehát nem helyettesít egy médialejátszót. Viszont jól kezeli a feliratokat.

Szerencsére az LG arra is rájött, hogy egy böngészővel minden fontos webes tartalom elérhető. Meglepően jó lett ez a böngésző, a felület átlátható, könnyű elmenteni a kedvenc weboldalakat. Ugyanakkor ezen a tévén volt leginkább érezhető, hogy csak kellően erős hardverrel szabad rátévedni a webre. A Gmail-postafiókom betöltése mindig lefagyasztotta a tévét, amin csak az újraindítás segített.

Meglepő módon az LG is a távirányítóban látott nagy lehetőséget. A mozgásérzékelős Magic Motion kontrollerrel úgy hadonászhatunk, mint a Wii játékkonzol kontrollerével, de a játékok színvonala egyelőre meg sem közelíti azt, amit a konzoltól kapunk. Persze ez a távirányító nem jár a belépő szintű tévékhez, tízezer forintot kell érte fizetni. Olcsóbban megúszható a távirányítás, ha már van egy okostelefonunk. Az androidos szoftver egyik menüpontja a laptopokéhoz hasonló tapipadot szimulál, azzal is irányíthatjuk a tévén megjelenő egérmutatót.

Letisztult formák

A Sony ebben az árkategóriában a biztonságos vizeken maradt, ami azt jelenti, hogy csak a legszükségesebb extra funkciók elérhetők. A Sony fő erénye az egyszerűség, ennek a tévének van a leggyorsabb és legkönnyebben kezelhető menüje. Két gombnyomással bekapcsolható a Bravia Internet Video, aminek kínálatában AXN sorozatok, Eurosports hírek és még sok egyéb webes videó van.

Sony Bravia KDL-CX520

110-130 ezer forintért kapható. 1920x1080 pixeles felbontás, LCD panel. Beépített kábeltévé és tetőantennás tuner (dekóder kártyával), 2 usb, 4 HDMI, optikai hangkimenet, VGA, fejhallgató, LAN, RCA, SCART és komponens. Lejátssza az mp3, jpg, divx, mkv fájlokat, de bizonyos tömörítésekkel nem kompatibilis, tehát nem helyettesít egy médialejátszót.

A Facebook és a Twitter hírfolyama a japán tévében is az adás mellett jelenik meg, tehát a gólörömünket azonnal megoszthatjuk a weben. Az otthoni hálózatra csatlakozó, távirányítóként használt okostelefonnal pillanatok alatt kitölthetők a szöveges mezők, nem kell a távirányítóval bénázva bepötyögni a betűket. Tetszett a tévébe beépített Skype is, aminek olyan egyszerű a kezelőfelülete, hogy a technológiailag analfabéta emberek is elboldoguljanak vele. Sajnos a videotelefonáláshoz szükséges Bravia webkamera indokolatlanul drága, 30 ezer forintba kerül.

A Sony tévéje usb adathordozóra vagy merevlemezre tudja rögzíteni a digitális tévéadást, és jól kezeli a hálózati adattárolókat is. A japán gyártó csak a webes böngészőt rontotta el, ami lassú, nehezen kezelhető, és rondán jelennek meg rajta a tartalmak.

Böngésző harmincért

A neves gyártók bluray-lejátszókkal is okosítják a tévéket, és a legtöbb esetben ugyanazt kapjuk, mint a tévétől. Vannak kisebb eltérések, az LG ST-600 például érezhetően lassabb, és nincs a távirányítón prémium menüpont. A Samsung BD-5500 bluray-lejátszóján fájdalmasan hosszú telepítési procedúra után jelennek a netes tartalmak, nagyjából ugyanaz, mint a tévén. A Sony BDP-S380 lejátszójának más a menüje, és a nem túl jó böngészőt kihagyták a kínálatból.

A nagy márkák érezhetően a tartalomszolgáltató partnerekre és a globális szerződésekre koncentrálnak, de a kisebb, ismeretlen gyártók rugalmasabban vetik rá magukat a témára. Az Enjoy TV nevű lejátszóban találtam meg a legjobb böngészőt, ami nem lepett meg, a kütyü ugyanis Androidot futtat. A wifi routerre hasonlító eszközön még Angry Birds és Fruit Ninja is futtatható. A lejátszóhoz egyébként van egy wifis mozgásérzélekős távirányító, amivel balra-jobbra kardozva tudjuk mozgatni a kurzort a kijelzőn. A nagyobbik, My Gica nevű lejátszóhoz tartozó qwerty billentyűzet nagyon hasznos, amikor emailezni vagy böngészni akarunk a tévén, és ilyet egyik neves gyártó sem kínál az okostévéjéhez.

Az androidos lejátszó legfőbb hibája, hogy nem a hivatalos Google TV rendszerre épül, ezért elérhetetlen rajta a hivatalos Android Market. Az alternatív szoftverbolt kínálata nem kielégítő - az „utazás” kategória kínálata az egyik legnagyobb, pedig a tévés eszközt biztosan nem visszük nyaralni, ugyanakkor egyáltalán nem találtam a gyárinál jobb médialejátszó szoftvereket. Ha az Enjoy TV gyártójának sikerül egy kicsit átalakítania a szoftverboltot, feljavítani a kínálatot, és behozni a profi, ugyanakkor pénzbe kerülő játékokat, akkor a lejátszója jó platform lesz. (Frissítés: A hazai forgalmazó azt mondja, hogy azóta megjelent a készülékre egy frissebb Android, amiben már a rendes szoftverbolt van. Ezt is le fogjuk tesztelni.)

Másik út

Nekem jobb megoldásnak tűnt az androidos táblagépet kötni a tévémre – igaz, nem mindegyik alkalmas erre, mert hdmi kimenet szükséges hozzá, illetve az sem árt, ha van egy usb port a tableten, hogy merevlemezről is lejátszhassunk filmeket. A kétmagos processzor lejátssza a 720p filmeket, és az Android Marketen irodai programok, 3D játékok és rendes médialejátszók is kaphatók. Az Apple-júzerekhez pedig egyértelműen az Apple TV passzol, amivel mozifilmeket vehetnek és tartalmat játszhatnak le a többi almalogós kütyüről.

Az okostévék és tévéokosítók tesztje után nem érzem azt, hogy ezek a funkciók meghatározó jelentőségűek egy új tévé vásárlásánál. Az sem teljesen egyértelmű, hogy miért kellene a Facebookot a tévé kijelzőjén olvasni, amikor ugyanezt a mobilunkon is megtehetjük. Sokkal fontosabb a képminőség, és akinek nagyon hiányoznak az extrák, azok később is megszerezhetik egy olcsóbb lejátszóval.

A nagy tévégyártók egyelőre nem alakítják át a tévézési szokásainkat, csak kiegészítik azt néhány aprósággal. Ez veszélyes lehet, mert a hírek szerint az Apple a tévéipar megreformálására készül, és már most nagyon jó tartalomipari szerződései vannak, filmeket, zenéket és szoftvereket is árul, most már Magyarországon is. Mivel az Apple a hardvereladásban érdekelt, a tévégyártók legfeljebb a beszállítói lehetnek. A Sony, a Samsung, az LG és a társaik jobban járnának a Google TV platformjával, de az egyelőre nehezen terjed, és nincs mögötte hasonló mennyiségű, világszerte elérhető tartalom. Ezen kívül ott van még a Microsoft is, aki az Xbox 360 platformon egyre több tartalmat kínál, és a Kinect vezérlőnek hála a konzol újra slágertermékké vált.

(Az Enjoy TV médialejátszót a Speedshop.hu adta kölcsön kipróbálásra.)

Rovatok