Eldugott kincsek a budapesti Chinatownban
Az Index gazdasági rovatának újságírói beszélgetnek arról, hogy mik a legjobb és a legfurcsább dolgok a kőbányai kínai negyedben.
Az Index gazdasági rovatának újságírói beszélgetnek arról, hogy mik a legjobb és a legfurcsább dolgok a kőbányai kínai negyedben.
Marhaartéria, osztriga, kacsaláb és tintahal. Kőbánya központjától pár száz méterre több mint egy tucat kínai étterem várja a kínai középosztályt. Titkos luxusétterem a raktár végében és a tésztaleves, amiért országokat utaznak át.
Végigteszteltünk több mint egy tucat éttermet és boltot, megnéztük a kínai iskolát, templomot, szerkesztőségeket.
Egy jogi kiskapun keresztül érkezett az első batyuzós tömeg, az utóbbi években a letelepedési kötvény adott újabb lendültet. Kik ők, honnan jöttek? Hol élnek? Hányan vannak? Mit csinálnak? Mit gondolnak Magyarországról? Bemutatjuk a magyar kínai közösséget.
Az étterem része is igazi ritkaság, de a privát szobákban kezdődik az igazi szórakozás.
Nagyszerű belépő szintnek tűnik a kínai gasztronómiába, de inkább sztoikus profiknak való.
A Yi Tian nevű kínai cukrászdát hasonlóan nehéz megtalálni, mint megszeretni a duriános palacsintatortát.
Savanyított zöldségekkel, húsos batyukkal, szójában főtt tojással egészítik ki a kását és a lángost.
Zhang doktort és társait már többségében magyarok keresik fel, a kínaiak inkább az sztk-ba járnak.
A Shan He Zu Dao egy kis pince egy parkoló sarkában.