Index Vakbarát Hírportál

Ideje elfogadni a tényt: a futballt 22-en játsszák, és a végén úgyis fordít a Real Madrid

2024. május 9., csütörtök 11:30

Újabb kör, újabb Real Madrid-csoda, lassan már meg sem kellene lepődni ezen, de mégis ámulatba ejti az embert a királyi gárda elképesztő tartása. Így pedig Gary Lineker híres mondását lassan végérvényesen át kell alakítani, a futball ugyanis valóban egy egyszerű játék, aminek a végén viszont nem a németek, hanem a BEK/BL-rekorder örülhet. Ebben a sorozatban legalábbis mindenképpen.

Lassan tényleg nem telik el úgy kieséses párharc a Bajnokok Ligájában, hogy ne a Real Madrid elképesztő feltámadásáról kellene hírt adni.

A Real Madrid a futball Rocky Balboája, mindig képes felállni a padlóról

Ne menjünk nagyon messzire az időben: csak az elmúlt három idényben öt olyan párharcot jegyezhettünk fel, amikor kis túlzással agyonnyert helyzetből bukott el a Real Madrid ellenfele:

Ahogyan az előző kör után megállapítottuk, ha egy csapat nem tudja lezárni végleg a Real Madrid elleni párharcot, akkor az kihívja maga ellen a sorsot.

És mégis, a Bayern München mintha a 99-es BL-döntőt akarta volna megismételni, lekapta a pályáról az utolsó negyedórára Leroy Sanét, Harry Kane-t és Jamal Musialát is, de nem sikerült kibekkelnie a hátralévő időszakot egygólos előnyben, sőt ahogyan a Manchester United, úgy a Real Madrid is percek alatt megfordította a végjátékban a meccset.

A Realt nézve ugyancsak kevéssé meglepő, hiszen két évvel ezelőtt ugyanezt láthattuk pepitában: a Manchester City akkor a 90. percig vezetett, most a Bayern München a 88. minutumig volt előnyben, hogy aztán mindkét alkalommal a királyi gárda még a rendes játékidőben fordítson, és végül bejusson a fináléba.

Egy fontos különbség azért akad a korábbi párharcok és a mostani között.

A Real Madrid a számok alapján teljesen megérdemelten nyert

Mert ellentétben a felsorolt példákkal, a Bayern elleni párharcban csak a müncheni odavágó első félidejében volt egyértelműen lejátszva a pályáról a Real Madrid, és ezt a félidőt amúgy előnnyel zárta a csapat…

A másodikban fölénybe került, mégis a német együttes fordított, de Vinícius Júnior második gólja így is kedvező helyzetet teremtett. A helyzetek mennyisége a Bayern fölényét mutatta (15–7, kaput eltaláló 5–4), a minősége viszont már a Realét (1,70–2,08).

A visszavágó pedig egyértelműen.

Igen, a Bayern München a 88. percig vezetett, és igen, ott volt Harry Kane meccslabdája a végjátékban a lecserélése előtt.

A Real Madrid viszont egy percig nem adta fel, és az állandó nyomásban végül a világ egyik legjobb kapusa, Manuel Neuer is megtört. Most az utolsó percekre beálló és ott duplázó Joselu volt a hős, a királyi gárda pedig készülhet az újabb döntőjére.

A német csapatért szorítók égbekiáltó szerencséről beszélnek, de azért látni kell, hogy ezen a meccsen a Real valóban mindent megtett a sikerért, 19–8 volt a lövések száma, a várható gólok mennyisége pedig még döbbenetesebb képet fest: 3,29–0,41!

Ezek alapján az lett volna az elképesztő szerencse, ha a Bayern ezt így kihúzza. 

A PSG nem a Real Madrid

Nem volt ez persze messze, és nem is kell túl sokat visszamennünk az időben ahhoz, hogy példát lássunk arra, hogy ez lehetséges.

Egy nappal korábban ugyanis Párizsban ugyanezt a meccset láthattuk: a házigazda megy előre és nyom, a vendégek pedig kevés lehetőségükből egyet kihasználnak.

De míg a PSG 31 lövésből és 3,22-es xG-mutatóból sem tudott betalálni a Dortmund (6, 0,76) ellen, addig a Realnak összejött az áttörés.

Mert a Realnak kis túlzással mindig összejön a BL-ben, amikor erre az ellenfél esélyt ad. Ahogyan Carlo Ancelotti fogalmazott, ebben a sorozatban egy különleges erő segíti a klub játékosait. 

Lejátszani is felesleges a döntőt?

A Real Madrid a BL-ben a kilencedik döntőjére készülhet, és eddig mind a nyolcat megnyerte – pedig az Atlético 2014-ben a 93. percben még vezetett…

A 17 BEK/BL-fináléból 14-et nyert meg a csapat, a második helyen álló Milan hét győzelemnél jár, a dobogóra a Bayern München és a Liverpool állhatna fel hat-hat végső sikerrel, brutális a fölény.

Persze a Dortmund sem azért jutott vissza a londoni fináléba, hogy 2013-hoz hasonlóan megint alulmaradjon, és 1997-ben a Juventus ellen már mutatott be nagy bravúrt a német együttes.

De ha esetleg olyan forgatókönyv állna elő, hogy a Real Madrid látszólag reménytelen helyzetből valahogy megtalálja a megoldást a győzelemre, és 15-ödször is csúcsra ér, azért annyira ne lepjen már meg senkit…

Melyik csapat nyeri meg a BL-döntőt?

  • 5825
    Real Madrid
  • 4138
    Dortmund

LABDARÚGÁS, BAJNOKOK LIGÁJA
2023–2024, ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Real Madrid–Bayern München 2–1 (Joselu 88. 90+1., ill. A. Davies 68.)
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 81 ezer néző. Vezette: Szymon Marciniak (lengyel)
Real: Lunyin – Carvajal, Rüdiger, Nacho, F. Mendy – Valverde (Joselu 81.), Kroos (Modric 70.), Tchouaméni (Camavinga 70.) – Bellingham (Militao 90+10.) – Rodrygo (Brahim Díaz 81.), Vinícius Jr. Vezetőedző: Carlo Ancelotti.
Bayern: Neuer – Kimmich, De Ligt, Dier, Mazraui – Laimer, Pavlovic – Sané (Kim Min Dzse 76.), Musiala (Th. Müller 85.), Gnabry (Davies 27.) – Kane (Choupo-Moting 85.) Vezetőedző: Thomas Tuchel.
Továbbjutott: 4–3-as összesítéssel a Real Madrid.

A DÖNTŐBEN
Június 1., 21.00, London: Borussia Dortmund–Real Madrid

(Borítókép: Burak Akbulut/Anadolu via Getty Images)

Rovatok