Index Vakbarát Hírportál

Az egyetem, amelynek diákjai ingyen végzik a legmenőbb nemzetközi kurzusokat

2020. június 26., péntek 09:30

A továbbtanulással kapcsolatos döntéseket ma már nemcsak a ponthatárok és az anyagiak, illetve az egyetem szülői háztól való közelsége (vagy éppen távolsága) határozzák meg. Nagyon fontos, hogy a felsőoktatási intézmény milyen ösztöndíjakkal, tehetséggondozó programokkal és fejlődési lehetőségekkel támogatja a hallgatókat, és az is, hogy van-e esély külföldi ösztöndíjakra, neves külföldi egyetemek kutatási programjaiban való részvételre. A Szegedi Tudományegyetem a bizonyíték, hogy nemcsak budapesti intézményekben érdemes gondolkodni, amikor iskolát választunk.

Az ideális egyetem mindenkinek mást jelent, attól függően, mi a cél. Van, aki csak szeretne eljutni valahogy a diplomáig, és gyorsan kipipálni az egészet, míg mások itt akarják megtalálni a hivatásukat: meg akarják szerezni a lehető legmélyebb tudást azon a területen, kutatásokban akarnak részt venni, fejleszteni szeretnék a soft skilljeiket, stb.

Ha ez utóbbi is számít, érdemes utánajárni, milyen besorolást kapott az adott intézmény a nemzetközi listákon. Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem az ország legjobb felsőoktatási intézménye a brit QS rangsor szerint, megelőzve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemet vagy a Pécsi Tudományegyetemet is, és ez az első hazai egyetem, amely megállapodást kötött a Coursera oktatási platformmal. De nézzük, mit kínál az intézmény az ide jelentkezőknek.

A leendő diákokra és a gólyákra is odafigyelnek

Az SZTE már a képzései felé kacsingató középiskolásokra is figyelmet fordít, és különféle tréningekkel és mentorprogramokkal segíti a felvételire való felkészülést. A Junior Akadémia keretében számos tehetséggondozó programot, tréninget, tudományos szakmai előadást tartanak a középiskolásoknak, akik emelt szintű érettségire és nyelvvizsgára felkészítő kurzusra is jelentkezhetnek.

Az első egyetemi hónapok és a beilleszkedés néha elég stresszes tud lenni. Nem könnyű eligazodni az új rendszerben, néha azt sem tudja az ember, kihez forduljon információért, hol intézze az ügyeit, vagy hol találja a legjobb bulikat. Jól jön ilyenkor minden segítség, az SZTE pedig bevezette az újdonsült hallgatókat kísérő START programot és ennek részeként a START-ösztöndíjat.

Az akár 120 ezer forintos ösztöndíjat azok a felvételiző diákok igényelhetik, akik az SZTE-t az első helyen megjelölve kerülnek be az egyetemre. Az anyagi juttatáson kívül többek között a beilleszkedést segítő mentori rendszer és speciális kurzusok is a program részét képezik.

„START-ösztöndíjjal a hallgatók egy komoly fejlesztést és támogatást nyújtó mentorprogram részesei lehetnek, és szakmai fejlődésüket támogató speciális kurzusokon vehetnek részt” – mondja Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese.

„Célunk, hogy időben felfedezzük a tehetségeket, és végigvezessük őket a beiratkozástól egészen a diploma átadásáig”.

Az SZTE Tehetséggondozó Tanácsa által létrehozott kiválósági lista és az ehhez kapcsolódó TALENT-ösztöndíj például a legkiválóbb hallgatók kutatási, sportolói és művészeti tevékenységét támogatja, legyen szó alap, mester, vagy doktori képzésről. A hallgatói teljesítmények függvényében bronz, ezüst és arany fokozatú tagság érhető el, és ehhez is pénzösztöndíj társul.

A számos ösztöndíj mellett, amelyekről korábban itt írtunk, ún. „áthidaló ösztöndíjat” (20-100 ezer forint) is meghirdettek a járványhelyzet időszakára azoknak a hallgatóknak, akik nehéz anyagi helyzetbe kerültek.

„Több száz hallgató részesül támogatásban. Aki nálunk tanul, az félévente olyan mértékű ösztöndíjra tehet szert, amivel kiválóan tudja támogatni a tanulmányait” – mondja Prof. Dr. Gellén Klára.

A Szegedi Tudományegyetem ösztöndíjai

Az SZTE diákjai valójában öt egyetemre járnak

Ma már szinte alig van olyan diák, aki ne szeretne külföldi tapasztalatokat és kapcsolatokat szerezni az egyetemi évek alatt, így a mobilitás és a külföldi ösztöndíjak is fontos szempontot jelentenek az intézményválasztásnál.

Az SZTE csatlakozott az EUGLOH (European University Alliance for Global Hearts) programhoz, ami öt egyetem oktatási és kutatási együttműködését jelenti.

Aki a Szegedi Tudományegyetem hallgatója lesz, a Párizs-Saclay egyetemen, a svédországi Lundi Egyetemen, a portugáliai Portói Egyetemen vagy a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen is végezheti a tanulmányait angol nyelven, vagy csatlakozhat kutatási projektekhez.

„A Szegedi Tudományegyetem hallgatója ennek köszönhetően akár egy 220 ezres egyetemi európai közösségnek is tagja lesz. Folyamatban van a közös oktatási programok kidolgozása, és indulnak a nyári egyetemek és workshopok is” – mondja Prof. Dr. Gellén Klára a kezdeményezésről. Jelenleg a virtuális mobilitás a jellemző, az SZTE-ről több mint 300 hallgató fog online részt venni a nyári egyetemi rendezvényeken.

Ilyen lesz például a COVID-19 gazdasági vetületeivel, vagy az orvosbiológiai adatfeldolgozással foglalkozó kurzus, a Phd-hallgatók többek között a „Munkavégzés multikulturális környezetben” című programhoz csatlakozhatnak.
A társegyetemek online kurzusait is elvégezhetik a diákok, de természetesen arra is van lehetőség, hogy az egyetemeknek a hallgatói ténylegesen elutazzanak és külföldön tanuljanak.

Az egyetem ezenkívül 31 országban 540 Erasmus+ partner intézménnyel van szerződésben,

és ez biztosítja, hogy a diákok Európa legrangosabb egyetemein végezzenek el egy-két szemesztert tandíjmentesen.

„Az elmúlt évek adatai alapján azt mondhatjuk, hogy körülbelül éves szinten 250-300 hallgató utazik külföldre Erasmus-ösztöndíjjal” – mondja a rektorhelyettes asszony. A legtöbben Németországba, Olaszországba és Franciaországba mennek.

Az SZTE hallgatói ezenkívül több mint 80 partnerintézmény csereprogramjában vehetnek részt

és a 2016-ban kormányzati támogatással indult Campus Mundi programra is több száz hallgató pályázott már sikeresen az egyetemről.

A Yale-ről is fel lehet venni egy kurzust ingyen

A hírportálok is beszámoltak arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem 2020 márciusában együttműködési megállapodást kötött a vezető amerikai egyetemek által alapított online oktatási platformmal, a Courserával.

A megállapodás értelmében az intézmény hallgatói ingyen hozzáférnek a platformon elérhető négyezer, a világ legjobb egyetemei és vállalatai által elkészített kurzushoz, és oklevelet is kapnak az elvégzésükről.

 

A Szegedi Tudományegyetem készítette el a Coursera első magyar nyelvű kurzusát, ami az egyik legnépszerűbb, a McMaster University és a University of California San Diego közös, tanulásmódszertannal foglalkozó képzésének magyar verziója.
"A tanulás tanulása: Hatékony mentális eszközök, melyek segítenek megbirkózni a nehéz tantárgyakkal" című tanfolyamot eddig világszerte kb. 1,8 millióan végezték el.

„A Szegedi Tudományegyetem volt az első közép-európai egyetem, amelyikkel a Coursera szerződést kötött. Az ingyenes tanulási lehetőséget kiterjesztettük az első helyen hozzánk jelentkező felvételizőkre is, akik tíz alapozó kurzust végezhetnek el nyár végéig, és amennyiben hozzánk felvételt nyernek, akkor ezeket a kurzusokat később beszámíthatják az egyetemi tanulmányaikba” – számol be a fejleményekről Prof. Dr. Gellén Klára.

„Az alapozó kurzusokat többek között tanulásmódszertan, Excel-alapok, prezentációs technikák témakörben hirdetjük meg. Nagyon népszerűek ezek a programok, kétezernél több hallgató jelentkezett valamilyen kurzusra. Szeptembertől speciális, konkrét képzési programokhoz illeszkedő modulokat fogunk ajánlani a diákoknak, például a programozók IBM specializációt vehetnek fel, de hasonló modulokat hirdetünk az agrár, a mérnöki és a pedagógusképzésben résztvevők számára is” – teszi hozzá a professzor asszony.

Egy éven belül szinte mindenki elhelyezkedik

Ez mind szép és jó, de mi lesz, ha a diákok lediplomáznak? – merülhet fel jogosan a kérdés a leendő hallgatók és szülők részéről is.

„Fontosnak tartjuk, hogy ne csak nagyon magas szintű tudást adjunk át az egyes szakjainkon és képzéseinken a hallgatók számára, hanem olyan képességeket is szerezzenek, amelyekkel akár Magyarországon, akár a világ bármely részén el tudnak helyezkedni” – mondja a rektorhelyettes asszony.

A START-program keretében kommunikációs és a prezentációs technikák elsajátítását segítő tréningeket, fejlesztő workshopokat, pályaorientációs tanácsadást tartanak, ahol a hallgatók soft skilljeiket fejleszthetik, hogy meg tudják állni a helyüket a munkaerőpiacon.

Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyetem statisztikája szerint az SZTE-n végzettek 95 százaléka egy éven belül elhelyezkedik, sőt 23 százalékuknak már a diploma átvétele előtt van biztos állása. A diplomások 74 százaléka beosztottként, diplomát igénylő pozícióban, 3 százalékuk felső-, 7 százalékuk középvezetőként talál munkát.

A tehetséggondozás, a nemzetközi kapcsolatok, az ingyenes online nemzetközi kurzusok és az ösztöndíjrendszer is tényező lehet, amikor egyetemet keresünk a gyereknek, vagy saját magunknak.

„A Szegedi Tudományegyetem attól nagyon különleges, hogy onnantól kezdve, hogy belép a hallgató az intézménybe, mentoráló, támogató közeg veszi körül egészen a diploma átadásáig” – foglalta össze Prof. Dr. Gellén Klára.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a Szegedi Tudományegyetem megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Rovatok