Index Vakbarát Hírportál

Hunvald lovagságát felfüggesztette a Nagymester

2009. március 19., csütörtök 13:38 | aznap frissítve

Lady és sir megszólítás jár az MSZP politikusainak is, amikor vörös köpenyes lovagként rendtársaik körében tartózkodnak. A magát önálló államnak tekintő és saját kormánnyal rendelkező Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségének száz magyar lovagja között több országgyűlési és fővárosi szocialista felbukkant, már évekkel ezelőtt lovag lett Bárándy Gergely, a párt országos etikai biztosságának tagja és Hunvald György is. A VII. kerületi polgármester lovagi címét letartóztatása után a Nagymester felfüggesztette.

Nem fosztják meg lovagi címétől Hunvald Györgyöt, Budapest VII. kerületének polgármesterét letartoztatása miatt. A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségének nagymestere egyelőre csak felfüggesztette Hunvaldot, de ezzel egy időben felhívta lovagtársai figyelmét, hogy a gondoskodjanak a bajba jutott polgármester családjáról.

A rend magyar ágának vezetője, a többek között miniszterelnöki, altábornagyi rangban lévő és grófi címet viselő Popper György elmondta, hogy a rend szabályzata szerint a lovagokat érintő eljárások végére a szervezet saját bírósága tehet pontot. Hunvald ügyében tehát meg kell várni a magyar bíróság döntését, és a lovagrendben csak azután határoznak majd sorsáról.

Az amerikai alapítású lovagrend dinamikusan fejlődő magyar nagyperjelsége már évekkel ezelőtt felvette tagjai sorába az erzsébetvárosi polgármestert. Popper György szerint 2004-2005 táján több ajánló terjesztette nevét a lovagrend felvételi bizottsága elé azzal az indoklással, hogy a VII. kerületben érzékelhetően sokat tettek a szegények, nyugdíjasok érdekében.

Nincs különbség

Popper György szerint jogi ügyekben az a gyakorlat alakult ki, hogy a magyar bíróság ítéletével leginkább akkor ellenkezett a lovagrend döntése, ha az ügy a lovagrendre magára vonatkozott. A rendi állam miniszterelnöke szerint leginkább éppen a címek, rangok, tudományos fokozatok használatában tért el eddig a két oldal véleménye, például amikor a magyar hatóság nem ismerte el, sőt jogtalan címhasználatnak minősített egy afrikai egyetemen kiadott doktori címet. Adócsalás vagy hasonló köztörvényes ügyekben, jelentette ki Popper, várhatóan nem lesz különbség az ügyek megítélésében.

Az önálló államként működő, kormányt és diplomáciai testületet is fenntartó Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségét nemrég a „konkurencia”, egy másik hazai lovagrend baloldali kötödéssel vádolta meg, miután a máltaiak vallásos ágának legmagasabb kitüntetését, a „Lovagi Nagykeresztet” adományozta Gyurcsány Ferencnek és Szili Katalinnak.

A Magyar Királyi Szent László Lovagrend körlevele szerint Popper 1990 előtt „marxista-leninista egyetemet” végzett, és a minisztertanács protokollfőnöke volt. A rend száz lovagja között pedig Hunvald mellett ott van Bárándy Gergely MSZP-s képviselő, a párt országos etikai biztosságának tagja, Danielisz Béla, a párt fővárosi képviselője, Perjési Klára, országgyűlési képviselő, Gyula szocialista polgármestere és a szocialista párt egy régebbi figurája, a Tisztelet Társaságát menedzselő Schmuck Andor is.

Nem balosak a régióvezetők

Bizonyos jobboldali körökből érkezett tendenciózus támadás, állítotja Popper György. Szerinte a baloldalról is találnának bőven támadni valót azok, akik hasonló egyoldalúsággal akarják kigyűjteni a neveket. A rend magyar miniszterelnöke leszögezte: közösségükben nem vizsgálják a párthovatartozást, de azért az tudható, hogy a jelenlegi három régióvezető egyikére sem lehet rásütni, hogy „balos” lenne.

Popper György szerint a közép-magyarországi bailiff címet viselő Milesz Sándor Orbán Viktor nagy barátja, Dél-Magyarország bailiffje, egyben a társult magyar rend nagymestere, Király Csaba pedig a Jobbik alapítója. (A Jobbik vezetői szerint Király nem volt az alapítók között, bár kétségtelen, hogy a hamar megszűnt szekszárdi szervezetet ő hozta létre.) Akad több fideszes polgármester is a rend tagjai között, lovaggá ütötték Oszter Sándor színész-vállalkozót, Szász Attilát, Orbánék tokaji családi vállalkozásának egykori üzlettársát, és a lovagjelöltek között van egy elkötelezetten Fidesz-szimpatizáns rockénekes is.

Ott van a hajtókáján

A két lovagrendben is rendes tagsággal bíró Bárándy Gergely kérdésünkre azt mondta, hogy Hunvaldhoz hasonlóan, bár jóval korábban, szintén felkérésre került a lovag közé, és csak azért vállalta, mert érdekli a lovagi kultúra, könyvet is írt a keresztes hadjáratokról. Bárándy a világias máltai mellett a kifejezetten vallásos, keresztény, esküt a „Magyar Szent Koronára és a Szent Bibliára” tevő Szent György Lovagrendben is tag.

Az országgyűlési képviselő kijelentette, hogy már évek óta nem vett részt egyetlen eseményen sem, valódi civil tevékenységet kizárólag a Magyar Kriminológiai Társaságban fejt ki. (Bárándy ennek ellenére szakmai önéletrajzában szerepelteti a lovagi szervezeteket, és gyakran viseli zakóján a rend kitűzőjét.)

A jobboldali radikálizálódás ügyében rendszeresen megszólaló Bárándy azt állította, nem tudta, hogy egyik előljárója a Jobbik helyi vezetője volt. Leszögezte: ha vállalhatatlanná válik a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége, kilép.

A lovagrenden belül szerzetesrend is működik, a Máltai Hórusz Spirituális Rend. A szerzetesrendet I. Ankh, más néven dr. Nagy János, az Ankh, az Örök Élet Egyháza vezetője hívta életre. A rend élén lovag Jankovich R.I. Maximillian gróf áll. A szerzetesrenden belül civil tagozatot alapítottak. Esküt tett, ezáltal a szerzetesrend civil tagozatának tagjává vált Élő Norbert, XII. kerületi szocialista önkormányzati képviselő, az MSZP közgazdasági tagozatának fővárosi elnöke is.

Élő elmondta, hogy a pillanatnyilag nagyjából százfős rend a világon egyedülálló módon ökumenikus, azaz mohamedánok, zsidók és keresztények is tagjai lehetnek, sőt bármely más vallás hívei is. A szocialista politikus elmondta azt is, hogy a szerzetesi fogadalmat tevők sem vonulnak rendházakba, hanem fogadalmat tesznek, hogy elősegítik az ökumené megvalósulását, azaz a rend végcélja tulajdonképp egy vallási világbéke kialakítása.

A lovagok sorába tartozik még Mága Zoltán hegedűművész és Schobert Norbert fitneszedző is.

Saját ország, saját pénz

A New York-i székhelyű lovagrend nagymestere, José Manuel de Veiga da Costa Cosmelli herceg, a nagy nyakék lovagja utoljára novemberben ütött lovaggá magyar rendtagokat. A gödöllői Grassalkovich-kastélyban tartott VIP eseményen a rend protokollfőnöke, Gyenes Levente, a humanitárius ügyek miniszterhelyettese, Gyömrő polgármestere és B. Juhász Levente, a rend ökumenikus tanácsának tagja, református tábori püspökhelyettes segédkezett a rituálé lebonyolításában. A lovagi közösség új tagjai egy terület nélküli állam polgárai lettek. A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségét négy ország, Kongó, Angola, Guinea, valamint Sao Tomé és Príncipe ismeri el. Van kormánya, vannak nagykövetségei, a magyar Pénzjegynyomdában készíttetett diplomata-útlevele, sőt saját pénze is, az euró árfolyamához kötött zacchini. A lovagoknak számos rang és cím mellett jár a sir és lady (vagy magyarul a dáma) megszólítás.

A rendben erős vonalat képeznek a biztonsági cégek tulajdonosai. Maga a miniszterelnök, Popper György a Nemzetközi Testőr- és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének (IBSSA) elnöke, a lovagok között van Lasz György, az In-Kal Security vezetője és Elek István, az Escort Védelmi Szolgálat, a Top Cop Security és az NBI Security vezérigazgatója is.

.

Rovatok