Index Vakbarát Hírportál

Oszkó Péter kicsengeti a többmilliós büntetést

2009. október 17., szombat 09:55 | aznap frissítve

A II. kerület építési hatósága többmilllió forintos büntetést szabott ki a pénzügyminiszterre az engedély nélküli pincebővítés miatt.

Megszületett az építésügyi határozat Oszkó Péter pénzügyminiszter budai villája ügyében, értesült a Magyar Nemzet. A napilap szombati számából kiderül, hogy a politikus a II. kerületi önkormányzattól jogtalan építkezés miatt többmilliós pénzbüntetést kapott, de nem kell lebontania új házának pincéjét.

Oszkó Péter az eredeti tervekhez képest nagyobb pincét építtetett budai villája alá a két évvel ezelőtt, még miniszteri kinevezése előtt vásárolt telken. A telket úgy vette a pénzügyminiszter, hogy arra már volt tervezve villa, jogerős építési engedéllyel. Oszkó állítása szerint a statikus veszélyesnek tartotta volna, ha a ház a meglévő építési engedély szerint épül fel: a ház egyik fele alatt pince, a másik alatt viszont visszatöltött föld lett volna az eredeti tervek szerint.

A politikus tehát eltért az engedélyben foglalt tervektől, és így jóval nagyobb pince épült a villa alá. A II. kerületi építési hatóság vizsgálatot indított a budai villa ellen. Oszkó már korábban is úgy nyilatkozott az ügyről, hogy szerinte visszavonták volna az engedélyt, ha változtatnak a terveken, ő pedig el akarta kerülni az ezzel járó anyagi kárt, és inkább vállalta a bírságot.

A pénzügyminiszter számítása bejött, ha jogerősé válik a határozat, a bírság kifizetésén túl már feltehetőleg semmi akadálya, hogy az engedélytől eltérő villa végül megkapja fennmaradási engedélyt.

Rovatok