Index Vakbarát Hírportál

Ott tartunk, ahol 20 éve

2010. január 6., szerda 10:11

Húsz évvel ezelőtt hozták nyilvánosságra annak a bizonyítékait, hogy az állambiztonság még a köztársaság kikiáltása után is megfigyelt ellenzéki politikusokat, illetve hogy a hivatalban tömeges iratmegsemmisítés zajlik. A Duna-gate ügy eredményeként megszűnt a III/III-as ügyosztály, mindent az NBH-ba mentettek át, de érdemi előrelépés az 1944 és 1990 között létrejött iratok tartalmának megismerésében nem történt. 18 mágnesszalag még mindig az NBH-nál van, februárig döntenek titkosításukról.

Húsz évvel ezelőtt ezekben a napokban jelentette be a Fidesz és az SZDSZ: bizonyítékaik vannak, hogy a Belügyminisztérium (BM) állambiztonsági szervezete adatokat gyűjt ellenzéki politikusokról, illetve iratokat semmisít meg. A köztársaság kikiáltásakor életbe lépett alkotmánymódosítás ezt tiltotta.

A rendszerváltás kellős közepén kirobbant Duna-gate ügy a törvényellenes megfigyelések leleplezésével jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a néhány hónappal később tartott szabad választások előtt a még pártállami vezetés ne szerezhessen jogellenesen információt az ellenzéki pártokról.

Két héttel később hozták nyilvánosságra, hogy ki áll az ügy hátterében: Végvári József, a BM belső biztonsági szolgálatának őrnagya december 25-én csempészte be az állambiztonság székházába a Fekete Doboz két filmesét vidéki rokonoknak álcázva. Kamerájukkal rögzítettek titkos iratokat, amelyeken jól láthatóak a dátumok, és a zúzott iratokkal megtömött zsákokat, amelyek megsemmisítésre vártak.

Még január második felében lemondott Horváth István belügyminiszter és Pallagi Ferenc miniszterhelyettes, az állambiztonság vezetője. Február végén a katonai ügyészség döntést hozott ügyükben, mindkettő ügyészi megrovást kapott, akárcsak Végvári József.

A leleplezéshez hatalmas kockázatot vállaló Végvári Józsefet azóta sem rehabilitálták, megbélyegzettként, minimálnyugdíjból él, tettéért elismerést soha nem kapott.

Megszüntették a III/III-as ügyosztályt

Február 14-ei hatállyal a kormány megszüntette a BM III/III-as, belső reakció elleni ügyosztályát, ami idővel azt is jelentette, hogy az ott kezelt állambiztonsági iratok és adatok átkerültek az új nemzetbiztonsági szervekhez, így a kémelhárításhoz, a III/II-es ügyosztály jogutódjához, a mai Nemzetbiztonsági Hivatalhoz (NBH) is. Ezek között volt az a 18 mágnesszalag, amelyet – a III/I-es (hírszerzési csoportfőnökségen) kívül - a III. főcsoportfőnökség alá tartozó többi ügyosztályon keletkezett.

Németh Miklós miniszterelnök 1990. január 21-én minisztertanácsi határozattal rendelkezett a nemzetbiztonsági feladatokat ellátó szervezeti keretek kialakításáról, miután már 1989. november 22-én elrendelte, hogy az állambiztonsági iratokat közgyűjteményekben helyezzék el kutatások számára, bár az akkori levéltári törvény leghosszabb titkosítási idejével. A közgyűjtemények helyett azonban ebben a három hónapos időszakban a biztonságosnak tűnő NBH-ba mentették át az iratok nagyobb részét.

Közben az 1989. szeptemberében kezdődött, majd a Fekete Doboz által is dokumentált iratmegsemmisítés folytatódott, sőt, egyre nagyobb mértékben, egészen 1995 elejéig. 2003-ban fogadták csak el a történelmi múlt megismerésének elsődleges forrásául szolgáló köziratok részleges nyilvánosságáról és védelméről szóló törvényt.

Kecskére a káposztát

Mára gyakorlatilag visszajutottunk oda, ahol húsz évvel ezelőtt voltunk. Tavaly februárban Szilvásy György akkori titokminiszter megbízott egy Kenedi János történész vezette civil történész testületet azzal, hogy felügyeljék a titkosszolgolátok 1944-1990 közti anyagait tartalmazó 18 mágnesszalag adatainak feldolgozását és archiválást.

Az archiválást előkészítő informatikai bizottság tavaly decemberben fejezte be munkáját, azonban az erről szóló jelentést úgy adták át a miniszterelnöknek, hogy nem tájékoztatták Kenedi Jánost. A mágnesszalagok tartalmát februárig az NBH vizsgálja, ekkor döntenek a korábban 2060-ig elrendelt titkosítás feloldásáról, míg egy kormányrendelet értelmében a civileket is be kéne vonni a munkába.

„Megbocsáthatatlan bűn és helyrehozhatatlan vétek" volna ezeknek a történeti értékű iratoknak a titokminősítését napi politikai feladatok ellátásával megbízott titkosszolgálatokra bízni, fogalmazott akkor Kenedi János.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerint a titokgazda az NBH főigazgatója, így a titkosítás esetleges feloldásáról csak a hivatal dönthet.

Ungváry Krisztián történész kérdésünkre azt mondta, azzal, hogy az NBH-ra bízták a mágnesszalagokról kimentett iratok minősítését, a kecskére bízták a káposztát. Aggasztónak tartja a Magyarországon alkalmazott gyakorlatot, ami egyáltalán nem szolgálja az átláthatóságot.

Csak morálisan lehet számon kérni

Azt mondta, hogy a Kenedi-bizottság megbízatásának lejártával a civileknek nincs eszközük arra, hogy jogilag számon kérjék ezt a kormányon, csak morális érveket lehet felhozni. Hangsúlyozta, hogy az iratok nyilvánosságra hozatala nemcsak a besúgókról tárna fel további részleteket, hanem az áldozatok is további ismereteket kaphatnának megfigyelésükről.

A témának külön aktualitást ad, hogy az utóbbi hónapokban gyakran merül fel az NBH átpolitizáltságának kérdése, tavaly rövid időn belül történt csere a titokminiszteri poszton, valamint az NBH és Nemzetbiztonsági Szakszolgálat élén.

Gyors váltások

Ficsor Ádám titokminiszter augusztus elején bejelentett távozása után a kormány csak a mandátum szeptember 15-i lejárta előtt néhány nappal nevezte meg a helyére kiszemelt jelöltjét, Juhász Gábort. Az új miniszter személye azt jelenti, hogy az MSZP továbbra is szoros felügyelet alatt tarthatja a titkosszolgálatokat, mivel a párt régi kádereivel, leginkább Kiss Péterrel együtt mozgó politikust neveztek ki a szolgálatok felügyeletére.

Laborc Sándor szeptember elején távozott az NBH éléről, helyére Balajti Lászlót, a szakszolgálatok főigazgatóját nevezték ki. A kormány akkor nem tartotta fontosnak a bizottsági meghallgatását, vagyis hogy többpárti támogatással kerüljön a posztra, ezzel is megerősítve az NBH depolitizált működését. Döntésüket azzal indokolták, hogy Balajtit ideiglenes főigazgatóként a következő kormány le is válthatja, a keze nem lesz megkötve. Akkor az sem volt egyértelmű, hogy ő vezeti-e majd a szakszolgálatokat is.

December közepére a kormány mégis meggondolta magát, és a nemzetbiztonsági bizottság elé vitte Balajti Lászlót, illetve Dobokay Gábort, akit közben a szakszolgálat élére szemeltek ki. A testület ellenszavazat nélkül támogatta a jelölteket.

Ungváry Krisztián beszélt arról is, hogy a Kenedi-jelentés (pdf) a most emlegetett 18 mágnesszalag helyett 19-ről ír. Az az egy, amelyik nem az NBH-nál van, az Információs Hivatalnál található, mivel ez hírszerzési adatokat tartalmaz, a hivatal azonban nem volt birtokában olyan eszköznek, amivel ezeket meg lehetne ismerni. Ennek azért nagy a jelentősége, mert civil kontroll hiányában itt tömeges mennyiségben semmisítettek meg iratokat, amelyek másolata feltehetően erről a mágneses adathordozóról elérhető.

Bajnai tudja a választ

Gulyás József független képviselő december 29-én levélben fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz, amelyben felidézi, hogy a kormány többször, határidő megjelölésével ígéretet tett arra, hogy megalkotja a rendszerváltás előtt készült állambiztonsági iratok kezeléséről szóló dossziétörvényt, ez azonban még mindig nem történt meg.

A levélben 18 kérdést intéz Bajnaihoz, arra is választ vár, hogy a mágnesszalagok archiválása miért nem terjedt ki a 19. adathordozóra, ami az Információs Hivatal birtokában van. Felveti a civil kontroll érvényesülésének kérdését, illetve az iratok esetleges titkosítása szempontjainak nyilvánosságát.

Kérdésesnek tartja azt is, hogy a kormány hozzáállásának ismeretében elvárható az NBH-tól a választások kiírása utáni időpontban, a kampány közepén, pár hónappal az új kormány felállása előtt, nyilvánosságpárti döntéseket hozzon a mágnesszalagokon található köziratok sorsáról. Bajnai Gordonnak két hét áll a rendelkezésére, hogy reagáljon Gulyás kérdéseire.

Rovatok