Index Vakbarát Hírportál

Minden második gép repülhetett

2010. április 20., kedd 22:01 | aznap frissítve

A szokásos légi járatok kicsit kevesebb mint fele közlekedett kedden Európában, hasonló volt a helyzet a Ferihegyi repülőtéren megforduló érkező és induló járatok esetében. Az Izlandról érkező vulkáni hamu miatt elrendelt légtérzárak következtében már egymilliárd dolláros vesztesége lehet a légitársaságoknak, több vállalat is felfüggesztette gyártását.

A légtérben szerdán hajnali 2 óráig nem várható olyan változás, ami a légiközlekedést befolyásolná, és nagy valószínűséggel így marad a továbbiakban is, mondta Fehér Imre, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. szóvivője.

A Ferihegyi repülőtéren kedden a járatok fele már működött. A 172 érkező járatból 90-et, a 169 indulóból 88-89-et töröltek, mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport (BA) kommunikációs igazgatója. Nyugat-Európa felé még mindig problémás a légiközlekedés, London például egyáltalán nem közelíthető meg repülővel. Hasonlóan zárva vannak a német repterek is.

A Malév járatai viszont rendben közlekedtek, mentesítő járatokat is küldtek több országba, mondta Szilágyi Károly, a BA szóvivője.

Három kategóriát határoztak meg

A HungaroControl kedden délelőtt tízkor oldotta fel a magyar légtérre korábban elrendelt repülési korlátozást, miután az Európai Unió államainak közlekedési hatóságai megegyeztek a légtérbe kerülő vulkáni hamu repülésbiztonsági értékelésének egységes rendszeréről.

Eszerint az európai légtérben a vulkáni hamu koncentrációja alapján meghatározzák a repülésbiztonsági szempontból magas kockázatú, alacsony kockázatú és kockázatmentes területeket, és erről hat óránként tájékoztatják a tagállamok közlekedési hatóságait.

A magas kockázatú légterekbe tilos berepülni, míg az alacsony kockázati besorolású légterekben a kockázat ismeretében a pilóták és a légitársaságok saját felelősségükre közlekedhetnek. Amennyiben az illetékes hatóság egyetért a központ kockázatértékelésével, a légiforgalmi szolgáltató ennek megfelelően dönt az esetleg szükséges korlátozások elrendeléséről.

Bár a HungaroControl közlése szerint a hétfő este nyugatról érkező légáramlatok újabb hamufelhőt sodortak Magyarország légterébe, repülési korlátozás elrendelésére nem volt szükség, mert a légtér vulkáni hamu koncentrációja nem éri el a repülésbiztonsági szempontból magas kockázatúnak minősítettekét.

Még nem oldották fel mindenhol a légtérzárat

Az európai légi járatok kevesebb mint fele közlekedett kedden az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérhasználati tilalom fokozatos feloldása mellett, jelentette be a légtér ellenőrzésével megbízott nemzetközi szervezet, az Eurocontrol Brüsszelben. Normális esetben keddenként 28 ezer járat használja az európai légteret, amit kedden végül 13-14 ezer vehetett igénybe. Hétfőn viszont még csak minden harmadik járat tudott repülni.

Az európai légtér 75 százalékát már teljesen megnyitották. Zárt vagy korlátozottan használható a légtér Európa északnyugati részén: Dániában, Észtországban, Írországban, Lettországban, Nagy-Britanniában és Svédországban. Kedden 23 órától fokozatosan feloldják az előző csütörtökön életbe léptetett brit légtérzárlatot, és mindegyik nagy-britanniai repülőtereken megindulhat a forgalom.  Az aktuális helyzetről bővebben>>>

Az Eurocontrol hétfőn még azt jósolta, hogy csütörtökre normalizálódhat a légi közlekedés az öreg kontinensen, ha a bajt okozó izlandi vulkán hamukibocsátása nem erősödik fel ismét.

Már egymilliárd dollár a légitársaságok vesztesége

A vulkánkitörés miatti légtérzár miatt a légitársaságok becsült vesztesége világszerte már meghaladja az egymilliárd dollárt, de komoly veszteségeket kénytelen elkönyvelni számos olyan vállalat is, amelyet közvetlenül érint az európai légi forgalom szünetelése.

Egyre több vállalat jelzi, hogy a légtérzár jelentős fennakadásokat okoz abban, hogy termékeiket eljuttassák ügyfeleikhez.A DHL áttereli a közútra a szállításokat, de az Európán kívüli forgalomban 3-5 napos a késlekedés. A BMW bejelentette, hogy két napra felfüggeszti járműgyártását három németországi üzemében, a légiközlekedési tilalom miatt ugyanis nem jutottak el egyes elektronikus alkatrészek a gyárakba. A Nissan Motor ugyancsak felfüggeszti szerdán egy napra autógyártását két japán üzemében, mert nem érkeztek meg az Írországban gyártott keréknyomás-mérők.

Több külföldi szálloda jól járt

Az STR Global tanácsadó cég számításai szerint az április 11-17. közötti héten rendkívüli mértékben, Frankfurtban például 369 százalékkal nőtt az egy szobára jutó bevétel az európai repülőterekhez közeli szállodákban. Hévíz legnagyobb szállodáinak viszont az elmúlt napokban a légtérzár több mint 600 vendégéjszaka lemondását, és ezzel mintegy tízmillió forint veszteséget okozott. Előző nap a Magyar Szálloda Szövetség jelezte, hogy a budapesti szállodákra csapást jelentenek  a légtérzár miatt otthonmaradt vendégek.

Rovatok