Index Vakbarát Hírportál

Találtak lakást Sólyom Lászlónak

2010. október 4., hétfő 07:00

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Sólyom László volt államfő részére egy XII. kerületi, magántulajdonban lévő ikerház egyik felét vásárolja meg, tájékoztatott Landi Balázs, a volt államfő titkárságvezetője.

Az Országgyűlés a volt köztársasági elnök lakásának megvásárlására és felújítására a Köztársasági Elnöki Hivatal költségvetésében 340 millió forintot különítettek el.

Ebből az összegből a KEH a 260 négyzetméteres társasházi ingatlan és a hozzá tartozó telekrész megvételére 195 millió forintot használ fel.

Mint elmondta, az adásvételi szerződést októberben írják alá, és várhatóan még ugyanebben a hónapban birtokba is veszik.

Az ingatlan az állam tulajdonába és az elnöki hivatal kezelésébe kerül; az ingatlanon a volt köztársasági elnököt és feleségét holtig tartó használati jog illeti meg.

Landi Balázs emlékeztetett arra: a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény értelmében a volt államfőket "megfelelő lakáshasználati jog" illeti meg, s a tisztséghez méltó lakást és annak fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítja.

Landi Balázs még augusztus végén úgy nyilatkozott, hogy öt ingatlant kínált fel az állami vagyonkezelő Sólyom Lászlónak. Közölte: mindegyik ajánlat "alkalmatlan és költséges" volt, emberi léptékű, családi ingatlan nem szerepelt a felkínált épületek között.

Rovatok