no

Index Vakbarát Hírportál

Megindultak a cédulák az MDF-hez

2010. március 13., szombat 12:01 | aznap frissítve

Dávid Ibolya biztos benne, hogy lesz budapesti listája az MDF-nek március 19-ig. A héten megszólaltatott vészcsengőre szerinte beindult a cédulagyűjtés, három újabb jelöltjüknek van meg az induláshoz szükséges mennyiségű ajánlószelvénye. Mint mondta, Bokros Lajos, az összes jelölt és a kampánystáb is kitart.

Várakozáson felüli volt a két napja megszólaltatott vészcsengő hatása, kisebb mozgalom indult a fővárosban, és ezzel Debreczeni József mellett Csapody Miklósnak és Pusztai Erzsébetnek is megvan a jelöltséghez szükséges hétszázötven ajánlószelvénye, mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke a Független Hírügynökségnek. Valószínűnek nevezte, hogy meglesz a budapesti területi lista is.

Korábban a Népszabadságnak adott interjújában még azt mondta, hogy biztosan meglesz a budapesti lista a március 19-i határidőig. Minimum nyolc tisztán MDF-es jelölttel számolnak, de legalább ugyanennyi közös jelöltet is várnak, tette hozzá.

A választási bizottság dönt

A leadott ajánlószelvények érvényességét a helyi választási bizottság állapítja meg. Ahhoz, hogy az MDF biztonságban érezhesse magát, jelöltenként mintegy 1000 kopogtatót kellene leadnia. A Jobbik ugyanis korábban már jelezte, hogy egyebek mellett pont azért siet a jelöltállítással, hogy a választási bizottságokba delegált tagok minden szükséges esetben alaposan megvizsgálhassák a gyanús szelvényeket, ahogy az pénteken Nagykőrösön is történt.

A most bejelentett három jelölt mellett Herényi Károlynak és a XVII. kerületben induló Farkas Tibornak már a hét elején hétszázötvennél több cédulája volt, a listaállításhoz nyolc jelöltre lenne szükség.

Dávid Ibolya allítása szerint csak azért nyomták meg a vészcsengőt a héten, hogy a párt magabiztosan állíthasson listát. Mint mondta, Bokros Lajos is megígérte neki: "Ibolya, végigcsinálom". Hasonlóan eltökéltnek nevezte az összes jelöltet és a kampánystábot is.

Kuncze Gábor a héten azt mondta egy interjúnkban, hogy már nem lát SZDSZ-t, Dávid Ibolya ezzel szemben nagyon is lát MDF-et. Szerinte pártjának öt-hat év alatt nem volt annyi kilépője, mint a Fidesznek az elmúlt másfél-két hónapban.

Mindig van, aki elmegy, mondta Lévai Zoltánról, akinek megszólalása miatt szerinte egy kicsi ügy tűnik országos jelentőségűnek. A volt fővárosi elnök azt mondta, hogy törvényes keretek között már nem lehetséges az MDF listaállítása Budapesten.

Az Országos Választási Bizottság péntek este jelezte, hogy le lehet húzni az SZDSZ-t a választószelvényekről, azonban nem utólag. Dávid Ibolya szerint az OVB megerősítette: van mód javításra, és az MDF így is jár el, aktivistái aláíratják a javítást is az állampolgárral a kopogtató cédula átvétele előtt. Ezzel válik egyértelművé a választói akarat, mondta a Független Hírügynökségnek.

Rovatok