Index Vakbarát Hírportál

Orbánra támaszkodnak az utolsó harcra induló fideszesek

2010. április 23., péntek 14:33

Bár saját szemünkkel nem láttuk mindet, de nyugodt szívvel feltételezhetjük, hogy a Fidesz ötvenhét teljesen új plakáttal jött ki a képviselőválasztás második fordulója előtt, hogy bebetonozzák győzelmüket. A többi párt részéről alig találtunk valami újat az utcákon, az MSZP-ből talán csak Szanyi Tibor gondolta úgy, hogy fordíthat körzetében az eredményen. Plakátkörképünk utolsó része.

Április 11. után maradt még két hete a pártoknak, meggyőzni az ingadozó szavazókat, hogy a még kérdéses választókerületekben szavazzanak az ő jelöltjeikre. Érdekes módon az első forduló előtti hetekben tapasztalt viszonylag élénk plakátkampány szinte a nullához közeli szintre esett vissza - legalábbis ami a jövendő ellenzéki pártokat illeti. Erre természetesen kielégítő magyarázat az, hogy a legtöbb egyéni körzetben, ahol még nem dőlt el a mandátum sorsa, a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltjei állnak erősen nyerésre (az 57-ből 56-ban), és igen kevés helyen van egyáltalán esélye a dobogósoknak, hogy megszorongassák az élen állót.

A jelenlegi utcakép arról árulkodik, hogy a magát nyeregben érző, kétharmados parlamenti többségre hajtó Fidesz semmit nem bíz a véletlenre. Az elmúlt napokban a fővárosi kerületekben új fideszes plakátok jelentek meg, alapvetően háromfélék: óriásplakátok a még versenyben lévő jelöltekkel és Orbán Viktorral, kisebb méretű plakátok (hirdetőoszlopon, buszmegállóban, citylight verzióban stb) csak a jelöltekről és kicsi, tömegesen kiragasztott "Április 25. - Újra Fidesz" feliratú plakátok. (Ez utóbbiakkal nem foglalkozunk külön).

A plakátok most is - mint a korábbiak esetében - egy kaptafára készültek. Az óriásplakátok mindegyikén a képviselőjelöltek láthatók, baljukon Orbán Viktor pártelnökkel, aki mintegy az első számú, legmagasabb szintű támogatóként és ajánlóként jelenik meg az első körben egyszerű többséget szerezni nem képes jelöltek mellett. A portrék között narancsszín téglalapban a felirat: "Április 25. - Újra Fidesz", a háttérben pedig az Orbán Viktor óriásplakátjairól ismerős trikolórerdő.

Mindenképp említésre méltó, hogy az új Orbán-portré mennyire beszédes és mennyire mást mond mindenkinek. Megkérdeztünk többeket is, hogy szerintük milyen érzelem, milyen lelkiállapot tükröződik a jövendő miniszterelnök arcán: volt aki szerint enyhe félmosolya kimerültséget, mély mimikai ráncai fáradtságot mutatnak, volt aki szerint jól leplezett fölényesség sugárzik az arcból, megint más szigort és eljövendő számonkérést olvasott ki belőle, és volt aki határozott, erős vezetői karizmát vélt felfedezni benne.

A kisebb plakátokon már nem szerepel Orbán, helyette konkrét pártüzenet győzködi a választókat: "Legyen végre nemzeti egység! Szavazzon jelöltünkre ..., hogy Magyarországnak erős kormánya legyen!" A jelöltek többségének mindkét fajta plakátból jutott, legalábbis ami Budapestet illeti, feltételezhetően vidéken is ugyanez a helyzet, azaz az összes még függőben lévő körzetben új fideszes plakátok jelenhettek meg.

Leginkább persze a 20. egyéni választókerület fideszes jelöltjének, az angyalföldi Spaller Endrének van a legnagyobb szüksége Orbán Viktor támogató jelenlétére, mivel egyedül ő nem tudta hozni a papírformát, sőt ellenfele, az MSZP-s Tóth József meglepően nagy előnnyel áll az élen. Ennek megfelelően itt láttuk a legtöbb új fideszes plakátot.

Tóth József egyébként nem rukkolt ki új plakáttal a második fordulóra, talán elsősége biztos tudatában nem költött már nagyobb összeget a plakátolásra, csupán meglévő plakátjait egészítette ki ráragasztott piros papírral. "Április 25.: még egy X". Így néz ki egyébként az általunk látott többi MSZP-s plakátvariáns is, azaz a szocialista jelöltek zöme nem jelentetett meg új plakátot, csupán a kint lévőket aktualizálta, vagy még ennyire sem fordított erőt.

Két kivételt találtunk ez alól: az újbudai Molnár Gyula és az angyalföldi Szanyi Tibor belehúzott és új plakátokat készítettek a második fordulóra.

Molnár Gyula Dél-Budával vállai mögött azt üzeni: "Április 25-én szavazzon ismét Molnár Gyulára! Most Újbudáról van szó! Ha szereti Újbudát, válassza Molnár Gyulát! Mert ő már bizonyított!" A plakát legalján alig észrevehetően lapul az MSZP szegfüves logója.

Szanyi Tibor még ennyit sem hagyott pártjának: puritán óriásplakátján csak ő maga szerepel, kigombolt ingben, dacolva mindenféle ellenszéllel, arca mellett vezetékneve az LMP és az MDF színét idéző zölddel, másik oldalon meg csak annyi: április 25. IGEN X. Se egy pártlogó, se egy pártszlogen, semmi, ami arra utalna, hogy Szanyi milyen párt színeiben indul.

A második fordulóba jutott jobbikos és LMP-s jelöltektől nem sok újdonságot láttunk, az egyébként egész erős plakátkampányt folytató LMP leginkább egy mosolygós óriásplakáttal vétette észre magát: a Lehet Más a Politika egy hatalmas szmájlival megköszönte a fővárosi szavazóknak a parlamentbe jutást és felkérte őket a további támogatásra. "Köszönjük Budapest, folytatjuk! Április 25-én szavazzon ön is az LMP jelöltjére!"

Még egy félpolitikai szereplőről említést kell tennünk. Bizonyára sokan találkoztak április 11. előtt a szép számban megjelent, rejtélyes, ÍTÉLETIDŐ feliratú plakátokkal, amikről előző cikkünkben megírtuk, hogy a CBA üzlethálózat elnökének utasítására lettek készítve és kihelyezve (és az áprilisi CBA-magazin borítójáról lett úgymond kiemelve). Az első forduló után ezek a plakátok többnyire eltűntek és helyüket a megszokott, akciós termékeket – "akció időtartama 2010.04.12-30." – hirdető CBA-plakátok foglalták el.

Ezek közül mindenképp kiemelkedik azonban "A siker velünk teljes!" feliratú plakát, amin két akciós, 699 forintos pezsgőt kínál a bolt, koccintva mintegy a Fidesz elsöprő győzelmére. (Talán egyenesen Orbán Viktorra utal, hogy az egyik Szent István pezsgő). A CBA mindezen túl nem bíztatott féktelen ünneplésre, az akció ugyanis csak pár napig, április 12. és 18. között tartott.

Gyűjtsük együtt!

Látott utolsó pillanatban kihelyezett választási plakátot? Gyökeresen másfélét, kifejezetten a második fordulóra? Ezúton biztatnánk a kedves olvasókat, hogy segítsenek a választási kampány plakátjainak gyűjtésében az utókor okulására. Ha látnak környezetükben megörökítésre érdemes politikai hirdetést, fotózzák le, és választás2010 taggel töltsék fel az Indafotóra, hogy megjelenhessen az alábbi válogatásban:

Korábbi, plakátkampánnyal foglalkozó cikkeink:

  1. Hosszú hajrába kezdett az MSZP
  2. A Fidesz is megkezdte a plakátkampányt
  3. Utcai szocialista szlogenparádé
  4. Mesterházy Attila, a plakátok ura
  5. Jogász Ibolyával, teremtő Lajossal kampányol az MDF
  6. Plakátkampány: beindult az úthenger
  7. Gorillakölyök Orbán ellen

Rovatok