Index Vakbarát Hírportál

Fújoltak Semjénre, utálták az alaptörvényt

2011. április 15., péntek 21:24

A melegek házasodásának tiltása és az abortusz elleni törvény lehetőségét ígérő részek váltották ki a legkeményebb kritikákat az új alkotmánnyal szemben, a törvény ellen tiltakozó pénteki tüntetésen. A civilek szervezte megmozduláson a szónokok általában is kritizálták a kormányt szociális érzékeltensége, és túlzott hatalmi törekvései miatt. Néhányan új ellenzék megalkotásában látják a reményt.

Körülbelül kétezer ember tüntetett pénteken kora este az új alkotmány ellen. A Facebook-on meghirdetett, pártoktól független tüntetés szervezői ugyanazok voltak, akik már három alkalommal hívtak embereket az utcára a médiatörvény ellen is, utoljára március 15-én.

Meleg jogokért tüntetők Fotó: Huszti István

Az Egymillióan az alkotmány ellen nevű kezdeményezés szónokai többek között katasztrofálisnak, a jogállamot leépítőnek nevezték az új alkotmányt, amit a Fidesz és a KDNP képviselői hétfőn készülnek megszavazni a parlamentben. A felszólalók többsége szerint a készülő alkotmány csak a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálja, szétszakítja a társadalmat, önző érdektől vezérelve készül, nincs konszenzus mögötte és kirekesztő.

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért vezetője szidta az alkotmány egyes kitételeit is, de általában is kritizálta elfogadásának körülményeit, például a gyors tempót. És a szerinte cinikus, látszatnak is kevés kérdőíves felmérést, ami szerinte nem pótolta a társadalmi egyeztetést. „Ahogy kutyából nem lesz szalonna, úgy egy egyszerű választásból sem lesz soha forradalom” – mondta arra utalva, hogy semmilyen történelmi kényszer sincs az alkotmányozásra.

A parlamenti vitát „székkeresési tömegképzéssel folytatott kirakatpárbeszéd”-nek nevezte, utalva arra, hogy csak a Fidesz, a KDNP és a Jobbik képviselői vettek részt a kilencnapos parlamenti vitában, de ők is csekély létszámban, az aktuális szónokok mellett rendre összetömörülve.

Dénes szerint sok kérdést nyitva hagy az alkotmány, ezért csak most jön majd a fekete leves, az úgynevezett sarkalatos törvények meghozatala, amelyekre az alkotmány hivatkozik.

„Legyen mindenki alkotmányellenes, akinek fontos a jogállam, éljen a köztársaság!” – búcsúzott.

Kisebbségek a jogaikért

Nagyon erős volt a tüntetésen a melegjogi érvelés. A tömegben számos szivárványzászló is jelezte, hogy a rendezvényen hangsúlyos volt a melegek közti házasság lehetőségét tiltó paragrafus kritikája. „A házassághoz két igen, és nem két nem kell!” – hirdette például az egyik transzparens, egy másik pedig egyszerűen annyit hirdetett, hogy "Buzi Fidesz".

Szó szerint zászlót bontott egy új szervezet is a színpadon, a több melegjogi és emberjogi szervezetet tömörítő, a melegek ügyéért harcolni készülő Meleg Egyenjogúságért Koalíció (Megyek). A szervezet nevében egy hetero, háromgyerekes családanya is felszólalt, követelve, hogy Magyarországon tényleg mindenki egyenlő legyen, mindnekinek joga lehessen házasodni. Az ellen is tiltakoztak, hogy az alkotmány nem tiltja tételesen a melegek diszkriminációját.

„Engem nem zavar, hogy alkotmányoznak, csak ne előttem csinálják, hanem menjenek haza a hálószobáikba, és csinálják ott!” – gúnyolódott a meleg büszkeség menete ellen érvelők egy kedvelt szólamának kifordításával Németh Attila szónok, az új szervezet nevében.

A Patent (Patriarchátust Ellenzők Társasága) nevében felszólaló Sproncz Júlia arra figyelmeztetett, hogy a magzati védelemről szólaló kitétel alapján jó esély van rá, hogy az Alkotmánybíróság az abortusz tiltására kötelezi majd a parlamentet. „Az anyák, és ne a KDNP-sek képviseljék a magzat érdekeit!” – követelte. Gúnyolta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, aki egy ízben „magzati korukat élő embertársaink”-ról beszélt, a KDNP elnökét jó hangosan fújolta a tömeg.

Családdal az alkkotmány ellen

Több egyéb kormánypárti képviselőtől idézett még, jelezve, hogy abortusztilalom készül. Statisztikai adatokkal érvelt amellett, hogy a tiltás nem a népességszám növekedését okozza, hanem az illegális, és ezért veszélyes abortuszba belehaló anyák számát.

Szintén erős volt a roma tematika. Több cigány szónok is tiltakozott a kisebbségi ombudsmani hivatal alkotmányban tervezett megszüntetése ellen, és szidták a kormányt, mert szegényellenességéért. Felszólalt Balogh Artúr blogger is, aki a múlt héten szórólapozással kisebb zavart keltett Orbán Viktor egy előadásán.

Szerveznék az új erőt

A nyugodt légkörű, barátságos hangulatú tüntetésen hatalmas tapsot kapott az a néhány tűzoltó, aki saját parlament előtti tüntetésükről sétált át erre a rendezvényre. Több szónok is arról beszélt, hogy további tüntetések kellenek, és örültek a most szerveződő civil ellenzéknek. Többen jelezték, hogy egyáltalán nem bíznak a parlament ellenzéki pártjaiban.

Legerősebben a 4K! nevű csoport nevében beszélő Istvánffy András szorgalmazta egy új politikai közösség megalakulását.

Rovatok