Index Vakbarát Hírportál

Egy amerikai evakuált Gyöngyöspatán

2011. április 22., péntek 15:42

Richard Field ingatlanosnak jött Magyarországra, de aztán egyre több politikai ügybe keverte bele magát. Ő kezdeményezte a gyöngyöspatai romamentő akciót. Field az Indexnek elmesélte, épp egy oktatási intézmény alapításának terve miatt utazott a faluba, amikor kiderült, hogy a cigánysor mellett fegyveres gyakorlatot tart a hétvégén a Véderő. Field már tavaly nagy feltünést keltett, amikor egy Morvai Krisztinának címzett nyílt levélben a 30-as évek nemzetiszocialista mozgalmaihoz hasonlította a Magyar Gárdát.

A hét elején még a vidékfejlesztési miniszternél jártam, azt magyaráztuk a miniszternek a Vöröskereszt vezetőjével, hogyan lehetne harmincezer embernek, közmunkásnak vetőmagot adni – mesélte heti programját az Indexnek Richard Field. A Magyarországon élő amerikai üzletember kedden viszont már Gyöngyöspatán volt, hogy a találkozzon Tábi László polgármesterrel egy falusi tanoda felállításáról.

Tábi azonban éppen lemondott, így Field meglátogatta a cigánysoron Farkas János roma vezetőt. Farkastól értesült arról, hogy a hétvégén fegyveres gyakorlatozást szervez a Véderő közvetlenül a cigánysor mellett. Field szerint a romák úgy tudták, késekkel, lőfegyverekkel érkeznek majd a szélsőséges fiatalok a táborba, és még egy Afganisztánt megjárt zsoldos is jön, hogy harcászati felkészítést tartson a résztvevőknek.

Az amerikai üzletember a Gyöngyöspatán kapott információk alapján úgy érezte, itt már nem egyszerű masírozásról és járőrözésről van szó, hanem a fegyverek és a földrajzi közelség miatt valódi életveszélyről.

Field kedden egy új tanoda ügyében ment Gyöngyöspatára, akkor értesült a Véderő tábornyitási tervéről. Ezért riasztotta a Vöröskeresztet, és javasolta, hogy a cigányokat menekítsék ki a faluból. Selymes Erikkel, a Vöröskereszt főigazgatójával találták ki az evakuálást. Field szerint ugyanis a Vöröskeresztnek humanitárius ügyekben is feladata helytállni, ahogy tette ezt a vörösiszap-katasztrófa idején is.

A romák szállítását a Vöröskereszt kezdte szervezni. A buszokat a hatvani Volántól bérelték, és a szervezet nézett közben 300-350 ember elhelyezésére alkalmas szálláshelyek után is.

Field az mondta, ebben az ügyben nem ő finanszírozta a mentőakció költségeit, erre is a Vöröskereszt adott pénzt. Az amerikai azt azonban elismerte, hogy korábban nagyobb összegekkel támogatta a szervezet. Tavaly is kooperáltak, amikor a Jászságban indult kenyér és tej adományozó program, amely 160 rászoruló családnak juttatott napi rendszerességgel az alapélelmiszerekből. Field alapítványa, az American House finanszírozta a havi 10 ezer eurós költségeket. Pénzt most Gyöngyöspatán csak a Föld napjára szervezet falutakarítási akcióra adott, ő állta a talicskák, takarítóeszközök, bográcsok, élelmiszerek beszerzésének számláját.

Richard Field az American House nevű alapítvány vezetője. Ingatlanbefektetőként érkezett Magyarországra. 1990-ben alapította magyar cégét, az Amerikai Ház Kft-t, amely 20 millió euró összértékű magyarországi ingatlanfejlesztést hajtott végre. Vidéki társasházak, illetve egy-egy kisebb irodaház és bevásárlóközpont építése után a ferencvárosi tömbrehabilitációban, és angyalföldi építésekben is részt vett. 2007 óta próbál a 15. kerületben egy 300 millió eurós értékű, Park City nevű ingatlanprojektet megvalósítani, a szocialista vezetésű kerülettel folytatott küzdelmét egy sajátos szatírába foglalva két éve a nyilvánosság elött is bemutatta.

2010-ben erősen belekeveredett a politikába. Előbb egy új párt alapításával próbálkozott, majd pénzzeltámogatta az LMP, majd a Seres Mária vezette Civil Mozgalom kampányát. Egy éve kilépett a pénzes háttérember szerepéből is, amikor nyílt levélben válaszolt Morvai Krisztinának, aki az amerikai nagykövet asszonyt támadta, amiért nem volt hajlandó az országgyűlési választás éjszakáján meglátogatni a Jobbikot.

Field levelében az 1920-as, 30-as és 40-es évek nemzetiszocialista mozgalmaihoz hasonlította a jobbikos gárdásokat, és azt üzente Morvainak: „az Önök mozgalma intellektuálisan őszintétlen és erkölcse igen gyanús”. „Ön hiányolja a törvényt és a rendet, mégis követeli, hogy a Gárda garázdasággal megvádolt tagjait tárgyalás nélkül engedjék szabadon. Ön megvédené azok emberi jogait, akik kockakővel dobálták a rendőröket és felgyújtották az állami televízió épületét, és Ön mégis nyíltan támadja a magyar kisebbségeket etnikai és vallási alapon. A legvérlázítóbb azonban az, hogy a kommunizmus bukását követően húsz évvel – egy olyan időszak után, ami arról emlékezetes, hogy kifejezetten politikai terrormentes volt – Ön és követői maguknak követelik a terror áldozatainak szerepét, annak ellenére, hogy meglátásom szerint pont az Ön pártjának félkatonai szervezete, az ún. Magyar Gárda terrorizál, hiszen kissebségi közösségekben parádéznak fasiszta jelvényeket viselve és fasiszta zászlókat lengetve.”

Rovatok