Index Vakbarát Hírportál

Tábornok statisztált a rockballada parasztjai között

2011. augusztus 30., kedd 16:18

A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs cégét, a Zrínyi Médiát vezető Gubcsi Lajos nyáron mutatta be zenés Rákóczi-balladáját. Az Ismét Vereckénél című, kis szakmai visszhangot kiváltó produkció négy előadást élt meg Munkácson, Beregszászon, Ungváron és Sárospatakon. A rockballada főszerepét Varga Miklós kapta, a mellékszerepeket azonban Gubcsi beosztottai, köztük Isaszegi János vezérőrnagy alakították.

Valódi munkahelyi kulturális eseménnyé vált a Honvédelmi Minisztérium háttércégénél, hogy az ügyvezető igazgató balladát írt személyes példaképéről, II. Rákóczi Ferencről.

A Zrínyi Média nem szerepelt ugyan a júniusban bemutatott Ismét Vereckénél című zenés darab hivatalos támogatói és szponzorai között, a szerző, Gubcsi Lajos beosztottai mégis nagy számban dolgoztak a produkción.

A Rákóczi-rockballadát június 23. és 26. között mutatták be három határon túli és egy belföldi színhelyen, Munkácson, Beregszászon, Ungváron és Sárospatakon. A darab részletei, dalbetétei a premier óta megtekinthetők a Youtube-on, ám az új rockoperának eddig kevés nézője akadt, és a sajtóban sem volt visszhangja. Pedig a zenét az Omega együttes egykori billentyűse, Benkő László szerezte, és a főbb szerepeket az egykor István királyt is alakító Varga Miklós, valamint Gubás Gabi és Tanka Balázs játszották.

A Gubcsi-produkciót a szerző ismertetése szerint saját cége, a Magyar Művészetért Kft., a Grantfilm Kft. és a Magyar Művészek Köre támogatásával vitték színpadra.

A privát vállalkozás produkcióját azonban nemcsak a szaktárca vezetője, Hende Csaba miniszter tisztelte meg jelenlétével a Munkács elestének 300. évfordulójára időzített ősbemutatón, hanem a tárca cégének alkalmazottai is. A stáblistán nem szerepeltek, és Gubcsi sem tett róluk említést interjúiban, de a Zrínyi Média munkatársai több munkanapot is eltöltöttek azzal,hogy a színpadi szereplők között, vagy a háttérben segítsék a cégvezető produkcióját. A hívatásos színészek mellett a HM-cég szinte teljes menedzsmentje statisztált az egyórás előadásban.

Rákóczi parasztjait Magyar Gábor vállalkozásfejlesztési vezető, Tóth László pénzügyi vezető, Gárdos Vilmos üzemeltetési vezető alakította, és a fehér ruhába bújtatott jobbágyok között volt Isaszegi János tábornok is. Isaszegi vezérőrnagy vezette 2010 tavaszáig a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázisát Szentendrén. Nyugállományba vonulása után lett a Zrínyi Média könyvszerkesztőségének vezetője.

Forrásaink szerint rajtuk kívül még legalább tízen foglakoztak hosszabb-rövidebb ideig a rockballada szervezésével, és a róla szóló tudósításokkal. A közreműködő Zrínyi-dolgozók között volt például a kiadó főszerkesztője, a Magyar Honvéd egyik szerkesztője,valamint egy riporter, operatőr és stúdióvezető. Külföldi utaztatásukhoz a HM-cég autóját vették igénybe.

Az Index tavaly számolt be arról, hogy Gubcsi a saját kertjében tartott szoboravatóról is riportot készíttetett a Zrínyi Médiával, amely egyébként a honvédség hivatalos kommunikációját hivatott ellátni. A honvedelem.hu-n közölt tudósításban azonban nem tettek említést arról, hogy a miniszter részvételével megtartott esemény a cégvezető otthonában zajlott. Az igazgató magánrendezvényén akkor is az általa vezetett állami tulajdonú vállalat dolgozói közreműködtek.

Rovatok