Index Vakbarát Hírportál

Öt éve történt az olaszliszkai lincselés

2011. október 14., péntek 16:41

2006. október 15-én gyilkolták meg brutálisan Szögi Lajos tanárt Olaszliszkán. A település neve azóta a brutális bűncselekmény és a magyarországi társadalmi-etnikai feszültségek szinonimája lett.

Szombaton, október 15-én lesz az ötödik évfordulója a kétezres évek egyik legmegrázóbb magyarországi bűncselekményének, az olaszliszkai lincselésnek.

Szögi Lajos vasárnap délután négy óra tájban elütött  egy kislányt, Horváth Kittyt az olaszliszkai cigánytelepen átvezető úton - írta 2006. október 16-án az Index.  A baleset után az utcára sereglő család tagjai kirángatták a férfit a kocsiból, és verni kezdték. Mindennek szemtanúja volt a 44 éves tiszavasvári pedagógus 14 illetve 5 éves lánya is.

Az MTV-nek nyilatkozó szemtanú szerint a férfi utolsó erejével azért könyörgött, hogy a lányait ne bántsák. A gyerekeket is halálosan megfenyegették, de ők végül el tudtak menekülni, és egy közeli házban rejtőztek el. A tettesek puszta kézzel oltották ki a tanár életét, a sátoraljaújhelyi mentőszolgálat vezetője szerint Szögi Lajos fejsérüléseibe halt bele. Ahogy az később kiderült, az elütött kislány csak nyolc napon belül gyógyuló zúzódásokat szerzett.

Olaszliszka azzal a nappal a brutális bűncselekmény és, mivel az elkövetők cigányok voltak,. a magyarországi társadalmi-etnikai feszültségek szinonimája lett. A bűncselekmény első évfordulóján rendezett megemlékezésen az IndexVideó az alábbi riportot forgatta:

A nehézkes és hosszadalmas nyomozás végén nyolc embert vádoltak meg és állítottak bíróság elé 2008 januárjában különös kegyetlenséggel, részben társtettesként, részben felbujtóként elkövetett emberölés miatt.

Az első fokon eljáró Borsod Megyei Bíróság másfél év, és több helyszíni tárgyalás után hozott ítéletet 2009. május 29-én. A bíróság nem jogerős határozatában életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a másodrendű vádlottat, a kislány apját, azzal a feltétellel, hogy a férfi legkorábban csak harminc év múlva szabadulhat, mert különösen veszélyes a társadalomra. Öt vádlott első fokon 15 év fegyházbüntetést kapott (az első-, a harmad-, az ötöd-, a hatod-, és a hetedrendű vádlott), köztük a kislány anyja - felbújtóként - és egyik bátyja. A két fiatalkorú (negyed-, illetve nyolcadrendű) vádlottra - így a kislány másik bátyjára - 10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetést szabtak ki.

Másodfokon három vádlott esetében súlyosbította a Debreceni Ítélőtábla az olaszliszkai lincselők büntetését, részben helyet adva a fellebbviteli ügyészség indítványának. A nyolc vádlottból hárman életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak.

A tárgyalás végén az életfogytiglani börtönre ítélt Horváth Dezső, Kitty apja bocsánatot kért.

Az ötödik évfordulón is több megemlékezést rendeznek.  Péntek délután a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplán megyei szervezete emlékezik fáklyás felvonulással Olaszliszkán. Szomat reggel pedig emléktúra lesz Szögi Lajos emlékére szintén Olaszliszkán, a meggyilkolt tanár sírjának megkoszorúzásával.

Rovatok