no

Index Vakbarát Hírportál

Gyalogosgázolásra buzdítanak a Fradi-zebrák?

2011. november 10., csütörtök 19:48 | tizenkét éve frissítve

Újabb háború a főváros és egy kerülete között: a Városháza azonnali hatállyal eltakaríttatná a Bácskai János ferencvárosi fideszes polgármester által saját kezűleg festett, önfényezés célját szolgáló, zöld-fehér zebrát, illetve annak néhány társát. A polgármester-képviselő nem hajlandó eleget tenni a felszólításnak

Nevetséges PR-akciónak indult, „Bácskai János a nyílt utcán megműtötte egy gyermek agyát" címmel írtunk róla riportot, de igazi feszültség lett a vége.

Bácskai polgármester a munkahelye kijáratához legközelebbi zebrát – egy egész brigádnyi ember félnapos munkájával – a nyár végén kedvenc kerületi focicsapatának színeire festette. Novemberben derült ki, hogy nem csak a riporterek álltak értetlenül a dolog előtt: a Főpolgármesteri Hivatal Városüzemeltetési osztálya információnk szerint ugyanis levélben szólította fel a IX. kerületet, hogy takarítsák el a zebrát.

A levélben azt írják, hogy „forgalmi ellenőrzés során észlelték", hogy az átkelők több helyen is zöldre vannak festve, amit „forgalomtechnikai kezelőként" aggályosnak tartanak. A Főváros illetékesei szerint a zöld szín az autósók számára alapvetően szabad jelzést jelent, így egy Fradi-színű zebra „esetlegesen gyorsításra ösztönöz, miközben a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt a sebesség csökkentése a kívánatos."

A konklúzió: a balesetveszélyre tekintettel a Főváros azonnali beavatkozást követel, ami az eredeti, szürke-fehér zebraállapot visszaállítását jelenti.

A dolog persze nem fog ilyen egyszerűen menni, a polgármester ugyanis ellenáll.

Bácskai: abszurdumba hajlik

Érthetetlen – mondta a felszólításra a parlamentben is Fradi-címeres zöld nyakkendőt viselő Bácskai János. A ferencvárosi polgármester szerint egyeztettek a fővárossal a gyalogátkelő kifestéséről, és az semmilyen jogszabályba nem ütközik. Az pedig szerinte abszurdba hajlik, hogy valaki azt gondolja, hogy a zöld átkelőt látva egy autós rálépne a gázra. A polgármester szerint az ilyen átkelőhelyet éppen hogy jobban megjegyzik az autósok.

05

Bácskai így egyelőre semmilyen lépést nem tervez a felszólítás hatására, azt leszámítva, hogy írnak egy kedves válaszlevelet a fővárosnak. "Amíg nem derül ki, hogy valamilyen törvénybe ütközik, természetesen nem festjük át" – mondta. Szerinte a zöld-fehér zebránál sokkal nagyobb probléma, hogy a kerületben vannak olyan gyalogátkelők, amelyek felfestése már alig látszik, így inkább ezt kellene megoldani.

Főváros: abszurdum

Bácskai véleményének ismeretében megint megkerestük a Városüzemeltetési Főosztályt. Név nélkül nyilatkozó beszélgetőpartnerünk azt mondta, hogy ha a kerület továbbra sem ír válaszlevelet, vagy ír, és abban tényleg megtagadja a döntés végrehajtását, a Főváros a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz fordul. Bácskai ellenállását „abszurdumnak", „vállalhatatlannak" és „tarthatatlannak" nevezte, többször is hangsúlyozva, hogy a zebrák kinézetét megszabó jogszabály mindenkire, így a politikusokra is vonatkozik.

Kérdésünkre végül az is kiderült, hogy a kispesti polgármester is kapott levelet a piros-fehér zebrái miatt. A kispesti városházától viszont azt az információt kaptuk, hogy ők nem kaptak semmiféle levelet, a zebrákat biztonsági okokból pirosították be és a csapat színe régóta piros-fekete. (A XII. kerület egyes csomópontjaiban is speciális, vastag piros alapra festett zebrákat csináltak, nem fociokokból, hiszen a villalakók utálnak sportolni, hanem hogy jobban lehessen látni az átkelőt a porló aszfalton.)

Rovatok