Index Vakbarát Hírportál

Fideszes képviselők házánál tüntettek Esztergomban

2011. december 1., csütörtök 21:52 | aznap frissítve

Esztergomban két fideszes önkormányzati képviselő házánál tüntetett csütörtök este negyven ember, lemondásukat követelve, mondta Kovács Géza, az egyik szervező. Mint mondta, ezen a héten minden este két-két fideszes képviselő háza elé szerveznek békés tüntetést, felolvassák a nekik írt petíciót, majd a szöveget bedobják a képviselők postaládájába.

Az MTI-hez eljuttatott petíció szerint azt kérik számon minden egyes fideszes képviselőn, hogy a volt fideszes polgármester, "Meggyes Tamás szolgalelkű kiszolgálójaként részese volt Esztergom tönkretételében", valamint a választások óta eltelt másfél évben nem működnek együtt a kétharmados többséggel megválasztott független polgármesterrel, Tétényi Évával.

Múlt pénteken több esztergomi intézmény állami tulajdonba vételéről nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár és Czunyiné Bertalan Judit Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott. A javaslatban az előterjesztők leírták, hogy Esztergomban "az önkormányzat működése törvénysértő és alkotmányellenes", a törvényjavaslat végleges szövegében azonban ez már nem szerepelt, mert az előterjesztők szerint az önkormányzat működésének minősítése nem az ő feladatuk.

Czunyiné Bertalan Judit a javaslat benyújtása kapcsán közleményt is eljuttatott az MTI-hez. Azt írta: a pénteki esztergomi képviselő-testületi ülést követő események okán mint Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott "a helyzet konszolidálására a szükséges lépések megtételét" kezdeményezi.

Esztergomban a tavalyi önkormányzati választás után alakult ki tartós konfliktus a fideszes közgyűlési többség és a független polgármester között.

A város tartozása miatt előző héten leállt a közétkeztetés és a közvilágítás is egy időre. Az esztergomi képviselő-testület pénteken megszavazta a közétkeztetés és a közvilágítás újraindítására szolgáló összeget, és utasította Tétényi Éva független polgármestert, hogy utalja át a pénzt.

Esztergom városa három évig nem fizetett a helyi közösségi közlekedésért, 112 millió forinttal tartozik a Vértes Volán Zrt.-nek, ezért az júliustól nem üzemelteti a városban a helyi járatokat. A város egyik pontjából a másikba jobb híján helyközi buszjáratokkal juthatnak el a lakók. A Tesco most felajánlotta, hogy kibővíti ingyenes buszjáratát, egy sokkal nagyobb kört fog megtenni, mint eddig, ezáltal a város belső forgalmát nagyban segíti majd.

Rovatok