Index Vakbarát Hírportál

Blokád alatt a Parlament

2011.12.23. 13:09
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A karácsonyfánál felszámolt demonstráció résztvevőinek elszállítását megakadályozni próbáló szocialista képviselők, élükön Mesterházy Attila pártelnökkel, beültek az lmp-s aktivistákat szállító rendőrfurgonba, így a rendőrök őket is viszik a Gyorskocsi utcába.

  • Kukorelly: Ébredj fel, kis köcsög!

  • Ujhelyi István házalelnököt, Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezetőt, Lendvai Ildikót, Nyakó Istvánt, Harangozó Gábort és Tamást, Gúr Nándort, Nemény Andrást, Gőgös Zoltánt, Ipkovich Györgyöt és Pál Bélát állították elő a parlamenti karácsonyfa mellől.

  • Most szállnak ki a képviselők éppen.

  • Az imént még név szerint szavaztak egy, a rendvédelmi törvényhez benyújtott módosító indítványról – a szavazást az ülésről kivonult szocialisták kezdeményezték. Ezután Balczó folytatta volna a szavazásokat, de végül inkább szünetet rendeltek el. A kövektező napirendi pont a stabilitási törvény zárószavazása lesz, részben ez ellen tiltakoztak ma délelőtt a Parlamentet blokád alá vonó elempések.

  • A Gyorskocsi utcában a rendőrségi furgonból kiszálló MSZP-sek közül Ujhelyi István az újságíróknak elmondta, hogy a szocialisták csapata a parlamenti parkolóban találkozott Pintér Sándor belügyminisztertől, akitől megkérdezték, milyen indokkal vitték be a tiltakozó LMP-seket. Pintér Ujhelyi szerint azt mondta, személyi szabadság megsértése miatt, ami a rendőrség szerint azért áll meg, mert a tüntetők nem engedték be a többi képviselőt a parlamentbe. Csakhogy - ezt már mi mondjuk - ez tényszerűen nem igaz. A láncos akció kizátólag az autók bejutását akadályozta, a képviselők közben teljesen szabadon mehettek ki-be. És be is mentek.

  • Teljes szélességében lezárták az utcát, senkit sem engednek be, a miért? kérdésre annyit válaszoltak, hogy parancsnoki utasításra.

  • Szilágyi Péter és Ertsey Katalin a két első LMP-s szabaduló. Azt mondták, nem gyanúsították meg őket semmivel. A nem képviselőket másképp kezelik, őket elvitték orvosi vizsgálatra, ami az előállítási procedúra része.

  • Az LMP-sek ügyvédjének bő háromnegyed órával azután engedték csak meg, hogy a Gyorskocsi utcában beszéljen a képviselőkkel, mint hogy Zamecsnik Pétert beengedték ügyfeléhez, Gyurcsány Ferenchez.

  • Ipkovich György előállított MSZP.-képviselő egyszer csak azt mondta, hogy jogi képviselőként van jelen, mire elengedték.

  • Ertsey és Szilágyi képviselők elmondták, hogy ugyan nehéz felmérni, de kábé negyven tüntető lehet bent a rendőrségen. Mindketten írásos igazolást kaptak az előállításukról, de különbözőt. Ertseyé azzal kezdődik, hogy bűncselekményen érték tetten, Szilágyiéban ilyen passzus nincsen.

  • A rendőrök valamiért nem akarják elvinni Osztolykán Ágnest, aki a Balassi utcai alkalmi bejáratnál láncolta le magát. Mivel a lakatjához nincs kulcsa, kénytelen lesz megvárni a hidegvágóval felszerelt rendőröket, de legalább nem egyedül: az előbb csatlakozott hozzá Árok Kornél, a Szolidaritás mozgalom szervezője.

  • A pillanatnyilag a Gyorskocsi utcában lévő Mesterházy Attila még előállítása előtt több törvényjavaslatnál név szerinti szavazást kezdeményezett. A szocialisták kivonulása és pár frakciótag előállítása után a Házbizottság ülést tartott, amin úgy határoztak, hogy a kezdeményezés ellenére sem kell név szerinti szavazást tartani a törvényekről, köztük a stabilitási törvényről. Az LMP és az MSZP bojkottálja az ülést, ezért csak a Jobbik és a Fidesz szavazta meg a határoztatot.

  • A Gyorskocsi utcai épületből távozó Gyurcsány Ferenc a Parlament blokádjáról ezt mondta: "Ami történt, az az LMP nagy politikai sikere". Ezután még több mondatban kaserolta a pártot, amelynek első nagyobb akcióját sikeresen meghekkelte. Az ilyen akciók lesznek a közeljövőben a "demokratikus elenállás építőkövei" - folytatta Gyurcsány, aki panaszt tett a rendőri intézkedés ellen.

  • Vártunk nagyon sokáig a folyósón aztán kaptunk egy nyúlfarknyi papírt - válaszolta az exminiszterelnök.

  • Az utcában megjelent tiltakozók közül páran egy "Köszönöm istenem, hogy nem vagyok fideszes! Újbudai fiatalok" feliratú traszparenst feszített ki, van még egy societasos felirat, illetve egy fiú, aki printelt "Bazd meg a kormányt!" szöveget tart a magasba.

  • Az MSZP-s munkalassító indítvány trükkös elvetése után megkezdték a stabilitási törvény záróvitáját. A törvényjavaslathoz több zárószavazás előtti módosító indítvány érkezett, ilyet elvileg csak koherenciazavar miatt lehetne benyújtani, ezek nem olyanok. Rogán Antal például azt javasolta, hogy a Költségvetési Tanács tagjai kapjanak munkájukért tiszteletdíjat.

  • A Rogán vezette gazdasági bizottság azt is javasolta, hogy „természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot” illesse meg, azaz végleg elvonják a magánnyugdíjpénztári tagok járulékait.

  • A rendőrök megtehetik, hogy egész karácsonyra bent tartsák a kábé negyven ellenzéki aktivitát. Ez a szívás, nem a kannabiszolimpia!

  • A lefogott tüntetőket egyelőre nem tették zárkákba, hanem a Gyorskocsi utca folyosóin várakoznak, de úgy, hogy mindegyikükre jut egy rendőr.

  • A jobbikos Nyikos László és Z. Kárpát Dániel bírálják a stabilitási törvény egyik pontját, amely vétójogot adna a költségvetés ügyében a Költségvetési Tanácsnak. Nyikos szerint példátlan, hogy a parlament legitim döntését egy külső bizottság megvétózhassa, míg Z. Kárpát szerint a KT a jövőbeni kormányok munkáját lehetetlenítheti el.

  • Aki túl van az orvosi vizsgálaton, azt már terelik is a fogdába. Ha eddig nem tették, ezen a karácsonon őszintén imádkozhatnak a tiltakozók.

  • A Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézet udvaráról jelentkezett be egy előállított szocialista képviselő. Mint mondta, nemrég terelték ki őket az udvarra, rendőri intézkedés akadályozása szabálysértéssel gyanúsítják őket.

  • A kormány nevében Matolcsy zárja a stabilitási törvény vitáját. "Ma már Magyarországon stabilizálni lehet, mert végrehajtottunk egy stabilizációt" - mondta Matolcsy, aki szerint "van mit stabilizálnunk, amire szükségünk van és lehetséges is". Ezután még tucatnyiszor kimondta, hogy stabil, és elmúltnyolcévezett.

  • Elfogadták a stabilitási törvényt

    Orbán Viktor jogász, és kormányzására is jellemző, hogy jogászként áll hozzá a problémához. Ha tehát az országnak pénzügyi stabilitásra van szüksége, akkor törvényt alkot Magyarország pénzügyi stabilitásáról. Ezzel a törvénnyel betonozzák kétharmadba az egykulcsos adót, és halasztják el az alkotmány szigorú adósságcsökkentő előírásainak végrehajtását 2016-ig. Az LMP részben emiatt a törvény miatt vonta ma blokád alá a Parlamentet.

  • Nincsen többé futkározás

    Nagy többséggel elfogadta a parlament a családok védelméről szóló törvényt, amit a kereszténydemokraták nyújtották be, így nem kell csalódnia annak, aki veretes, archaizáló és magasztos preambulumra számított. Már az első mondatából megtudhatjuk, hogy a család a hagyományos biológiai szemlélettel szemben valójában erkölcsi alapokon nyugvó közösség, egyben „Magyarország legfontosabb nemzeti erőforrása”.

  • Magánszemély identitása kifejezésére zászlót lengethet

    A kereszténydemokraták nem csak a családok védelmével, nemzeti jelképeinkkel is kiemelten törődnek, külön törvényt készítettek a címer és a zászló használatáról. A zászlót kulturális kiállításon ezentúl csak miniszteri engedéllyel lehet kitűzni, de magánember nemzeti identitása kifejezésére lobogtathatja.

  • Az MSZP és az LMP távollétében egyedül a Jobbik hadakozik a kormánypártokkal a választójogi törvény apropóján. Novák Előd és Gaudi-Nagy Tamás általában próbálják bírálni a törvényt. Nováktól a levezető Latorczai János már megvonta a szót arra hivatkozva, hogy nem a módosító indítványról beszél. Gaudi-Nagytól is ugyanerre hivatkozva próbálta megvonni a szót, de Gaudi figyelmeztette, hogy konkrét módosító indítványokról beszél, az ajánlási pontokat is felsorolta.

  • Novák Előd Kubatov Gábort provokálja, a Fidesz pártigazgatójától vár választ a választókerületek átszabásának mikéntjére és miértjére. Kubatov már magára csíptette a mikrofont, de Orbán Viktor rászólt, hogy inkább ne válaszoljon.

  • Lázár János értékelése szerint a választójogi törvény megfelel annak, amit vállaltak. A választókerületek újraszabását szerinte az Alkotmánybíróság írta elő, az átszabás szerinte „arányos és igazságos”. Sajnálatosnak nevezte az LMP és az MSZP tiltakozását, a szocialisták tiltakozásáról az jutott eszébe, hogy „ha nem olyan demokrácia van, amit ők akarnak, akkor szerintük nincs demokrácia”,

Rovatok