Index Vakbarát Hírportál

A hét, amikor hálát adnak

2012. február 19., vasárnap 20:22

Barátságok mélyítésével folytatná a tavaszra beígért konszolidációt a jövő héten a parlament, ennek keretében határoznak arról, hogy már húsz éve barátunk Németország, és arról is, hogy a litvánok és a lengyelek kiálltak nemzetközi támadóinkkal szemben. Talán megszavazzák a dohánytörvényt, talán megvitatják Balsai István jelentését, és az is lehet, hogy egy közkegyelemről szóló törvényt is tárgyalnak.

Nyugodtabb ülésszakot ígért tavaszra a kormány, és egyelőre tartja is magát az ígéretéhez, legalábbis a munkába nem fognak belepusztulni a héten a parlamenti képviselők. Legfeljebb három új törvényt fogadhatnak el, már amennyiben a dohánykereskedelem államosítását második nekifutásra sikerül. Ez ügyben vannak kételyeink.

Most hétfőn nem várható miniszterelnöki felszólalás, így a nap a vezérszónokok napirend előtti felszólalásaival kezdődik majd szokás szerint egy órakor - hogy ki és miről beszél, azt majd csak hétfőn tudjuk meg. A napirend elfogadása után következhetnek az interpellációk, a hét kiemelt témái a nyugdíjasok elvett kedvezményei, a magyar föld, a munkahelyteremtés, az éhség, az erkölcsi felelősség és a transzplantáltak, aki a szocialista Tukacs István szerint talán veszélybe kerültek.

Elmélyíteni a kölcsönös előnyöket

Ha a parlamentre mint törvénygyárra tekintünk, a hét első terméke egy határozat lesz arról, hogy Magyarország és Németország húsz éve kötött baráti szerződést. A határozat szövegéből megtudjuk, hogy a barátság megfelelő alapja „az intenzív és harmonikus együttműködésnek”, ami megfelelő alapja az együttműködés „erősítésének”. Kapcsolataink kulcsa a „folyamatos és szoros egyeztetés”. További evidenciák mellett köszönetet mondanak Németországnak az EU-tagságért, és mert első számú kereskedelmi partner és befektető. Az országgyűlés célja „ennek a tendenciának az előmozdítása”, a „kölcsönös előnyökkel járó együttműködés”. Mindez persze nem lehetne „igazán élő és dinamikus” az egyes emberek között kialakuló kötődések nélkül. Az emberek közti kötődések erősítésébe fontos aktívan bevonni az ifjúságot mint a magyar-német barátság jövőjének zálogát.

Határozatot fogadnak el egy korábban elfogadott határozat végrehajtásáról szóló jelentés elfogadásáról is.

A nap első törvényéből, a gyümölcsös ültetvények és az ültetvényméret alatti gyümölcsös területek összeírásáról szólóból a kedvenc részünk alapján a régi törvényben szereplő „gyümölcsös ültetvény” helyébe a módosítás után a „gyümölcsös ültetvény” lép. A törvény a gyümölcsös ültetvényt 1500 négyzetméternél nagyobb almás, körtés, barackosként definiálta és ez így is marad. A kormánytöbbség elvetette az elempés Vágó Gábor javaslatát, hogy a meggyeseket, szilvásokat, birseseket, diósokat, gesztenyéseket, mandulásokat, mogyorósokat, bodzásokat, naspolyásokat és epreseket is ültetvénnyé nyilvánítsák.

Aláírhatják, amiről majd csak utána döntenek

Negyedikként döntenek a határozatról, amely támogatja, hogy Magyarország aláírja az uniós stabilitási szerződést, amit majd az aláírás után vitat meg és fogad el a parlament, legalábbis Orbán Viktor ezt mondta a múlt héten.

Az egyházügyi törvényről majd csak a jövő héten döntenek, hétfőn csak a módosító indítványokról döntenek. A kormánytöbbség már a bizottságokban letört minden listabővítési kísérletet. A következő napirendi pont technikai jellegű. A közszolgálati tisztviselőkről törvény hatálybalépésével hatályon kívül kell helyezni a korábbi törvényeket és módosítani kell azokat, amelyek a régi törvényekre hivatkoznak.

Ezután dönthetnek a nevében a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról, valójában a dohánykiskereskedelem államosításáról szóló törvényjavaslat, amit már decemberben el akartak fogadni, de végül a múlt héten is elhalasztották a szavazását. Hogy miért, azt nem tudni, módosító indítványt most sem nyújtottak be hozzá. Akár át is mehet, de miért most? Rejtély.

Lengyel-magyar, litván-magyar

Ezután kerül napirendre két kedvenc parlamenti határozatunk. Az elsőben arról határoznak, hogy a litván civilek és parlamenti képviselők kiálltak Magyarország mellett, a másodikban arról, hogy a lengyelek, még Donald Tusk is.

A nap a Lex Brad Pitt és a hulladéktörvény részletes, illetve a nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény általános vitájával zárul. Ez utóbbiban „a magyar nemzet egységétől vezérelve” megállapíttatik, hogy a magyar nemzeti értékek, azokon belül a hungarikumok egyedülállók és megőrzendők, ezért össze kell mindet írni és gyűjteni, a dokumentációt meg kell őrizni, magukat az értékeket, azokon belül is a hungarikumokat pedig ápolni és védelmezni. Így egyrészt az értékek tárolva, másrészt megőrizve lesznek, hogy kialakítsák és megszilárdítsák az új nemzedék nemzeti azonosságtudatát.

Kedden az árfolyamrögzítésről szóló törvény módosításáról vitáznak, evvel a Bankszövetség és a kormány megállapodásában foglaltakat vezetnék át a hatályos törvénybe.

A közkegyelemről is tárgyalhatnak

Ezután vitatják meg Balsai István jelentését a 2006 őszi rendőri túlkapásokról, már ha addigra sikerül előkészítenie a bizottságnak a tavaly október óta nyilvános anyagot. Az NMHH 2010. évi tevékenységéről szóló beszámolót egészen biztosan megvitatják, Budai Gyula elszámoltató Malév-vizsgálóbizottságról szóló javaslatát viszont nem feltétlenül.

Talán napirendre kerül a közkegyelem gyakorlásáról szóló törvényjavaslat, ennek egyelőre se sorszáma, se előterjesztője, így természetesen benyújtott szövege sincs.

Rovatok