Index Vakbarát Hírportál

Hibás a magyarérettségi javítókulcsa is?

2012. május 11., péntek 15:18 | aznap frissítve

A hétfői középszintű magyarérettségi szövegértési feladatsorának javítókulcsa sokak szerint több ponton is vitatható. A Magyartanárok Egyesületének elnöke, Arató László pénteken az Indexnek azt mondta: gondolkoznak rajta, hogy jelzik-e a problémát az Oktatási Hivatalnak, egyelőre nem határozták el magukat. "Nem gondoljuk azt, hogy teljesen indokolatlan lenne" - fogalmazott.

Az egyesület tagjai az ötödik és a tizedik feladattal kapcsolatban jeleztek gondot. A tizedik feladatban idézetekről kellett eldönteni, hogy a Nemzeti Olvasókönyv melyik fejezéhez tartoznak. A harmadik idézet ez volt: „Erejének és tehetségeinek szabad kifejlesztésére egyenlő joggal bír minden egyes, amennyiben ez másoknak szabad kifejlődését nem akadályozza. Ugyanezen jog illeti mindenik nemzetiséget, s ebben áll nemzeti jogosultsága.” (Eötvös József, 1851) Helyes válaszként a javítókulcs egyedül a „béke és barátság minden néppel” témakört fogadja el. Ugyanakkor valójában a „szabadság és demokrácia” témakör is jó válasz lehet. Mi indexesek, akik megcsináltuk hétfőn a magyarérettségit, mindhárman pontot vesztettünk emiatt.

Az ötödik feladat is hasonló volt, abban a Nemzeti olvasókönyv fejezetcímeit kellett összepárosítani a témakörök sorszámával. Az "Itt élned, halnod kell" fejezetcímnél a helyes megoldás a javítókulcs szerint "a szorongattatások közepette is erőt adó remény". Arató szerint viszont ebben szükségszerűség, kötelesség van, nem remény. Igaz azonban, hogy ha az ember a többi megoldást tudja, ezt kizárásos alapon ki lehet találni, ki lehet sakkozni.

Az első feladatról a Magyartanárok Egyesülete nem kapott jelzést, de az elnök szerint valóban akad ezzel is probléma. Ebben a feladatban eseményeket kellett időrendi sorrendbe felállítani. Az egyik esemény, amelynek a sorrendi helyét meg kellett találni, ez volt: „Az előadás élénk visszhangot keltett.” Csakhogy a szövegben sehol nem szerepel az előadás szó, abban egy rádióinterjúról van szó. Arató szerint a fogalmazás pontatlan, ami megzavarhatja a diákokat, de ennek a pontatlanságnak nincs nagy súlya, pici elvétés inkább.

A másik probléma ezzel a feladattal, hogy egy másik "esemény" ("Szükség lenne a ránk hagyományozott gondolatok közkinccsé tételére magyar nyelven is.") felfogható úgy is, mint általános igazság, ezért több helyre is kerülhetne a sorrendben. Arató ezt sem tartja súlyos hibának, mert bár "lehetett volna ezt szerencsésebben megfogalmazni", szerinte kitalálható, hogy a rádióinterjút kell alapul venni a sorrendnél, a szövegben pedig szerepel ez a mondat: "Szükség volna, mondtam a rádióban, egy hazai gyűjteményre, mely tartalmazná azokat a szövegeket, melyeknek ismeretét egészséges nemzeti tudat nem nélkülözheti.”

A Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint tehát mindhárom feladatnál van igazság a kritikákban. Az utolsó, tízes feladatnál a legegyértelműbb a hiba szerinte, itt logikai, kizárásos alapon sem lehet megtalálni a helyes megoldást. Ugyanakkor szerinte egyik sem "bődületes hiba". Emellett egy teszthiba egyformán sújt mindenkit, az vagy mindenkivel kiszúrás, vagy senkivel sem kiszúrás, jegyezte meg.

A Magyartanárok Egyesülete választmánya hétfő délután ül össze, legkésőbb ekkor döntenek arról, hogy az Oktatási Hivatalhoz fordulnak-e. Elképzelhető Arató szerint az is, hogy a Történelemtanárok Egyletéhez hasonlóan közleményt fognak kiadni. Ha hibát találni a megoldókulcsban, azt egyébként tulajdonképpen bármelyik iskola jelezheti.

Csütörtökön a Történelemtanárok Egylete közleményt adott ki arról, hogy a középfokú történelem írásbeli vizsga javítókulcsának korrigálását kéri, mert az egyik feladatban több helyes választ lehetett adni. Az Oktatási Hivatal (OH) közleményben reagált a felvetésre. Azt írták, hogy a 8. feladat utasításai egyértelműek, ezért az útmutatót nem módosítják.

Rovatok