Index Vakbarát Hírportál

Hoffmannak írtak a Corvinus hallgatói

2012. május 17., csütörtök 15:58

Nyílt levélben fordultak a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárhoz. A diákok azt írták: bár többször felmerült, majd mindig megcáfolták a Corvinus megszüntetését, feldarabolását, még sincsenek tisztában azzal, hogy mi történik valójában.

A levélben a hallgatók úgy fogalmaztak: sajnálattal látják, hogy hónapok óta bizonytalanság uralkodik körülöttük. Az egyetem polgárainak azonban joguk van ismerni, hogyan alakul a Corvinus sorsa, és ezt milyen szempontok alapján, kik és mikor döntik el.

Kiemelték: tisztában vannak vele, hogy a felsőoktatás megújításakor számos, sok esetben egymással is rivalizáló szempontot kell figyelembe venni, ám hiszik, hogy ilyen mérvű átalakításkor a legfontosabb szempontnak mégiscsak az egyetemi polgárok érdekének kellene lennie.

Bíznak benne, hogy a felsőoktatás jövőjét alakító döntéshozók ezt mindenkor tiszteletben tartják, hogy a magyar felsőoktatás ne csak átalakulhasson, hanem valóban meg is újulhasson fogalmaztak a levélben. Kitértek arra is, hogy az egyetem nem csak a puszta számokban mérhető eredmények miatt védendő: a Corvinus számos olyan, lelkes diákok által alapított öntevékeny szervezetnek ad otthont, amelyek más egyetemeken nincsenek vagy csak elenyésző számban vannak jelen.

Vannak köztük olyanok, amelyek nemzetközi nyári egyetemeket és színvonalas szakmai programokat szerveznek, van, amelyik elismert szakmai gyakorlatokat, a társadalmi integrációt és a közösségi felelősségvállalást erősítő önkéntes munkát sorolták, és kitértek a Corvinus szakkollégiumaira is. A szakkollégiumok védendő és értékes elemei a magyar felsőoktatási rendszernek, s örömmel tapasztalták, hogy az államtitkárság által benyújtott tervezetben is kiemelt szerepet kapott a kiválóságok támogatása fejtették ki.

Kósza hírek

Egy kormányzati elképzelés szerint földrajzi, illetve szakterületi beosztás alapján pólusokra osztotanák fel a felsőoktatási intézményeket. A főiskolák, egyetemek ilyen fajta átalakításáról több verzió is megjelent az elmúlt hónapokban. Kis Norbert felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár már ténylegesen 13 pólus kialakításáról beszélt, ugyanakkor leszögezte, mindez nem szervezeti integráció lenne, hanem azért rendeznék pólusokba a főiskolákat, egyetemeket, hogy tevékenységük összehangolására sarkallják őket. Ennek megfelelően az állami források is ott lesznek bőségesebbek, ahol hajlandók közös fejlesztések, kutatások indítására az intézmények.

A pólusokkal kapcsolatban a legnagyobb visszhangot az váltotta ki, hogy a mai formájában megszűnne a Corvinus Egyetem.   Rostoványi Zsolt rektor május elején személyesen adott tájékoztatást az egyetem hallgatóinak az oktatásért felelős államtitkársággal folytatott tárgyalásokról. Akkor elmondta, a Corvinus lenne az egyedüli, amely nem egy, hanem két pólushoz (a közép-magyarországi agrárpólus, illetve a közép-magyarországi műszaki-gazdasági kutatóegyetemi pólus) is tartozna. Mivel az állam a pólusok mentén kívánja majd finanszírozni a felsőoktatási intézményeket, Rostoványi szerint a Corvinusnál nehezen képzelhető el az egységes finanszírozás, ha a karok két pólus részei lesznek.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség április végi küldöttgyűlésén azt mondta: azok a kósza hírek, amelyek a Budapesti Corvinus Egyetem vagy egy-egy vidéki főiskola bezárásáról szólnak, nem igazak. Azt kérték, a felsőoktatási intézmények tekintsék át a jelen körülmények között a lehetőségeiket, hol tudnak együttműködni, hol tudják a képzéseket szűkíteni.

Rovatok