Index Vakbarát Hírportál

Óriási energiák kellettek a Vizoviczki-ügyek elsikálására

2012. június 7., csütörtök 16:42 | aznap frissítve

Újabb két rendőri vezetőt helyeztek előzetes letartóztatásba az egy hete kirobbant rendőrségi korrupciós ügyben. A belső tisztogatásnak azonban további áldozatai is lehetnek, mert bejelentették azt is, hogy újra nyitják a Hajógyári-szigeten történt balesetek aktáit is. A szigeten a múlt pénteken őrizetbe vett Vizoviczki Lászlónak több szórakozóhelyben voltak érdekeltségei.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte a múlt héten kirobbant rendőrségi korrupciós ügyben őrizetbe vett G. Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda volt szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetőjét és K. Attilát, a BRFK bűnügyi információs főosztály kiemelt ügyek osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozóját.

Korábban H. Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztálya speciális bűncselekmények elleni osztályának vezetőjét és K. Tamást, a BRFK közrendvédelmi főosztályának vezetőjét tartóztatták le, kollégái vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt.

A főrendőrök letartóztatását Pintér Sándor az alvilág elleni harc részének nevezte, amit szerinte még az sem állíthat meg, hogy egy ismeretlen e-mailben fenyegette meg az ügyet feltáró Nemzeti Védelmi Szolgálatot. A szervezet vezetőit és családtagjait személyi védelem alá helyezték.

A nyomozás során eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint a budapesti éjszakai élet két évtizede közismert figurája, Vizoviczki László fizetett a főrendőröknek, az által irányított szórakozóhelyek pedig illegális rendőri védelmet kaptak, illetve a konkurenciát rendőri segédlettel próbálták tönkretenni. Az ügyészség Vizoviczki egyik emberét, akit a „főnökkel” együtt vettek őrizetbe, azzal gyanúsítja, hogy neki kellett biztosítania, „hogy a szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, valamint a konkurens szórakozóhelyeken - ezek bezárása érdekében - razziákat tartsanak". Ezenfelül tájékoztatnia kellett V. Lászlót az esetlegesen ellene irányuló rendőri eljárásról.

Az Index forrásai szerint óriási energiák, és rengeteg rendőr együttműködése kellett ahhoz, hogy az egy hete hivatali vesztegetés gyanújával szintén rács mögé került Vizoviczki két évtizeden át szinte háborítatlanul építse és üzemeltesse érdekeltségeit.

Forrásaink szerint az elmúlt évtizedekben akár a százat is meghaladhatta a Vizoviczki és emberei elleni feljelentések száma, rendőri segédlettel azonban egyikből sem lett komolyabb ügy.

Közismert, hogy Vizoviczkinek több kerületben is voltak zűrös helyei. Az V. kerületben a Váci utcában több bár tartozott hozzá, ahol rendszeresek voltak a túlszámlázások, a III. kerületben, a Hajógyári szigeten pedig egy nagy forgalmú diszkót és kocsmát működtetett. A rendőrség most bejelentette, hogy a Hajógyári szigeten történt balesetek aktáit újra megnyitják. Azt nem tudni, konkrétan milyen ügyekben indítanak újra vizsgálatot, a szigeten többször történtek erőszakos cselekmények, és volt több drogtúladagolás is. Januárban például három fiatalt találtak a szigeti bejáró melletti HÉV-állomáson, akik GHB, másnéven Gina nevű kábítószertől kerültek életveszélyes állapotba. Ráadásul több, a szigeten eltűnt fiatal ügyét sem sikerült eddig lezárnia a nyomozóknak.

Csütörtökön bejelentették, hogy elvette a Nemzeti Nyomozó Iroda a helyi rendőrségtől azt a nyomozást, amelyben egy debreceni diszkónál május 27-én történt verekedés körülményeit vizsgálták. A Home diszkó biztonsági embere brutálisan megvert egy férfit, aki az eset során többek között orrcsonttörést szenvedett. A Home üzemeltetője szintén Vizoviczky László.

Rovatok