Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették a TF dékánját a fideszes fia miatt

2012. augusztus 2., csütörtök 17:41

Lezárult a Semmelweis Egyetemen az a belső vizsgálat, amelyet Lasztovicza Jenő fideszes politikus fiának diplomaszerzése miatt indítottak. Ennek részeként felfüggesztették posztjáról a testnevelési kar dékánját. Az egyetem további lépéséket egyelőre nem kíván tenni, az ügyben ugyanis rendőrségi vizsgálat is folyik.

Lezárult a testnevelési és sporttudományi karon az államvizsgákkal kapcsolatos szabálytalanságok gyanúja miatt indított belső vizsgálat első szakasza – olvasható abban a közleményben, amely csütörtök délután került ki a Semmelweis Egyetem honlapjára.

A közlemény szerint az egyetem rektora augusztus 6-i hatállyal felfüggesztette Tóth Miklós dékán és Szalma László dékán-helyettes megbízását. Mandl József személyében rektori biztost nevezett ki a kar élére. A Semmelweis Egyetem a további belső vizsgálatot felfüggesztette, ennek oka, hogy időközben rendőrségi nyomozás is indult az ügyben. A belső vizsgálat miatt hétfőn több kérdést is feltettünk az egyetemnek, akkor mindössze annyit közöltek: ha befejeződik a vizsgálat, annak végeredményéről tájékoztatni fogják a közvéleményt.

A Semmelweis Egyetem azt követően rendelt el belső vizsgálatot, hogy a hvg.hu múlt hétfőn arról írt, hogy a testnevelési és sporttudományi karán két diák csak Tóth Miklós dékán segítségével tudott lediplomázni. Lasztovicza Jenő fideszes parlamenti képviselő fia és kollégiumi szobatársa úgy kapott diplomát július közepén, hogy együttesen 15 jegyük hiányzott az abszolutóriumhoz.

A hvg.hu szerint a dékán a saját kódjával igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában. A dékán ezt azzal indokolta, hogy Lasztovicza és diáktársa méltányossági kérelemmel fordultak hozzá, amelyben hiányzó tantárgyaik utólagos elismerését kérvényezték. A kérelemben azt állították, hogy a hiányzó tantárgyak óraszámait a nappali tagozaton korábban többszörösen teljesítették a levelezői óraszámokhoz képest.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság múlt kedden közölte, hogy egy névtelen feljelentés alapján közokirat-hamisítás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indítottak. Lasztovicza múlt hétfőn az MTI-nek tagadta a cikkben leírtakat, valamint nehezményezte, hogy a hvg.hu közölte a fia nevét. A politikus szerint politikai célokra akarják felhasználni a fiát.

A posztjáról felmentett dékán Schmitt Pál plágiumbotrányának kirobbanása után, januárban először kiállt a korábbi köztársasági elnök mellett. "Nincs okunk feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely 1992-ben elbírálta a Schmitt Pál által benyújtott Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című értekezést" - mondta a dékán. Később az egyetem vezetése úgy döntött, felállít egy vizsgálóbizottságot. A bizottságnak tagja volt Tóth is, ő volt az, aki a vizsgálat alatt ellátogatott a Sándor-palotába, és az ügy hátteréről megkérdezze Schmittet.

Rovatok