Index Vakbarát Hírportál

Előkerültek Tóásó ellopott iratai

2012. augusztus 6., hétfő 12:41

Rejtélyes motoros vitte el a Baptista Szeretetszolgálat dolgozójának Tóásó Előd néhány ellopott iratát Bolíviában. Szerelmes levél és recept is van köztük. Tóásó egy hideg cellában tölti a bolíviai telet, lázas és köhög.

Tóásó Előd ellopott állami dokumentumai kerültek elő Bolíviában – mondta el Tóásó Edit, Előd nővére a Baptista Szeretetszolgálattal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Iratok a feketepiacról

A szervezet nevében Lukács Csaba családtagi minőségben töltött a múlt hét elején három napot Tóásó Előddel a bolíviai cellájában, itt jutott hozzá ezekhez. Állítása szerint egy motoros futár fehér borítékban vitte a szállodába, ahol lakott, a dokumentumok pedig minden bizonnyal a La Paz-i feketepiacról származnak. Lukács szerint ezekért nagy pénzt fizetnek az ügyben érintett gazdag ellenzéki képviselők és Santa Cruz-i üzletemberek.

Már korábban tudni lehetett, hogy kb. 2000 oldalnyi iratot loptak el a bolíviai hatóságoktól az ügyben érintett 39 személlyel kapcsolatban. Ezek közül került elő most a Tóásóra vonatkozó iratok egy része – mondta Lukács.

Szerelmes levelek és paprikás krumpli

Az anyagok között vannak többek között Tóásó szerelmes levelei, egy paprikás krumpli recept illetve kérelem is, amely arról szól, Tóásó matematikát szeretne tanítani a börtönben. Az iratok között megtalálható Kepes András Rózsa-Flores Eduardóval készített interjúja is. Tóásó Edit elmondta, hogy a dokumentumokkal azt szeretnék bemutatni, hogy „milyen állapotok vannak a bolíviai törvényhozásban”. A dokumentumokat átadják a Külügyminisztériumnak, hogy küldjék vissza a bolíviai államnak.

Lukács Csaba elmondta azt is, hogy Tóásó börtönében éjszaka ilyenkor két fok van a téli hidegben, celláját pedig éppen egy kanadai rabbal osztja meg. A Baptista Szeretetszolgálat alábbi videóján látszik, hogy milyen Tóásó Előd cellája:

Lukács elmondta, hogy Tóásóról dokumentumfilm készült, amit augusztus végén mutat be a köztévé.

2009 óta húzódik

A bolíviai különleges erők 2009. április 16-án ütöttek rajta az állítólagos terrorista csoporton az ellenzék központjának számító Santa Cruzban.

A rajtaütéskor lelőtték a magyar, bolíviai és horvát állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi magyar Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert. Az akció két túlélőjét, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadicot azóta is fogva tartják.

A per vádemelési szakasza tavaly novemberben zárult le. Bolíviában sokak szerint koncepciós perről van szó. A dél-amerikai országba májusban ellátogatott a fideszes Gulyás Gergely, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes alelnöke, aki arra a következtetésre jutott, hogy Bolívia nem tartja tiszteletben saját törvényeit, még kevésbé a nemzetközi megállapodásokat. Az érvényes bolíviai törvények értelmében három év után Tóásót és Tadicot is szabadlábra kellett volna helyezni, és le kellett volna zárni az ügyüket.

Összeesküvés és terrorizmus

A Külügyimnisztérium áprilisban Tóásó szabadlábra helyezését kérte.

A tárgyalás érdemi szakasza május 30-án kezdődött volna el, de mivel Ignacio Vargas, más néven az „Öreg" a bírósági teremben elájult, és kórházba kellett szállítani, ezért elhalasztották. Marcelo Soza ügyész elmondta, hogy egy ilyen eset indokolja a bírósági tárgyalás felfüggesztését. Az ügyben érintett, államellenes összeesküvéssel és terrorizmussal vádolt 39 személy közül tizenöten jelentek meg.

Az illetékes törvényszék július 23-án újból elhalasztotta az aznapra kitűzött tárgyalás, miután a belügyi és igazságügyi tárca kifogást emelt a szóban forgó két bíró ellen. A La Razon bolíviai lap szerint a bolíviai belügyi és igazságügyi tárca kifogásának helyt adva július végén leváltották a Tóásó-per két hivatásos bíráját, mivel érdekükben állt az eljárásban való részvétel, és „bizonyos részrehajlás" is a számlájukra írható.

Rovatok