Index Vakbarát Hírportál

Itt a hőségriadó

2012. augusztus 21., kedd 11:15 | aznap frissítve

Az országos tisztifőorvos másodfokú riasztást adott ki kedd déltől péntek éjfélig a kánikula miatt.

A meteorológiai szolgálat szerdára már az egész ország területére másodfokú figyelmeztetést adott ki. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14-19, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 33-38 fok között várható.

Mikortól beszélünk hőségről? Milyen riasztási fokozatai vannak? Hogyan hűtsük a lakást, mire vigyázzunk, ha ventillátort vagy légkondicionálót használunk? Mennyi az optimális folyadékfogyasztás és mire vigyázzanak a kisgyermekesek, autósok? Dr. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet mb. főigazgató-helyettese mindenre válaszol az alábbi videóban.

Magyarországon 2007-ben rendelték el az első harmadfokú hőségriadót. Azóta több olyan hőhullám is elérte hazánkat, amely erősen megviselte a magyar lakosságot.

Újra vizet osztanak

A MÁV Zrt. ismét vizet oszt a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvaron, valamint a miskolci, a szegedi, a debreceni, a nyíregyházi, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai, a zalaegerszegi, a békéscsabai, a celldömölki és a győri állomáson.

Az emberi szervezet ugyanis nehezen tolerálja a tartós meleget, és ha nem képes lehűteni magát, hőpangás, rosszabb esetben napszúrás vagy hőguta lép fel, ezek következményeként pedig akár súlyos egészségkárosodás is bekövetkezhet. Szomorú statisztika, hogy kánikulák idején ötfokos hőmérséklet-emelkedés akár 10-15 százalékkal is növelheti a halálozások számát. Hogyan lehet túlélni a hőséget?>>>

Európa legnagyobb részén a nappali hőmérséklet napok óta nem csökken harminc fok alá.  Párizsban a 36 fokos hőség elől sokan a Trocadero szökőkútban kerestek menedéket. A németeket sem kímélte az augusztusi napsütés, Hannoverben 40 fokot is elérte a hőmérséklet.

Olaszországban sem volt ennél hűvösebb, Rómában napközben szintén 40 fokot mértek, míg Lengyelországban 33 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. A városokban sokan a szökőkutakban keresnek menedéket, de aki csak teheti, a vízpartra menekül. A napok óta tartó forróságot az Afrikából érkező száraz, meleg levegő okozza.

Rovatok