Index Vakbarát Hírportál

Selmeczi Gabriella legyűrné Sissit?

2012. november 13., kedd 22:12

Fellelkesültek az Index olvasói arra az ötletre, hogy lehetne végre női portré is a forint valamelyik címletén. Több mint ötven nevet kaptunk javaslatként vasárnapi szavazós játékunk után arra, kinek az arcképével kellene véget vetni a bankjegyeken uralkodó igazságtalanságnak. A szavazáson, az Index jelöltjeinek mezőnyében Sissit csak Zrínyi Ilona tudta kicsit megszorongatni. Mi történik, ha olvasóink favoritjait, Selmeczi Gabriellát, Kiszel Tündét vagy az egri nőket indítjuk ellene?

Bő 17 ezer Index-olvasó szerint is itt lenne az ideje annak, hogy nő szerepeljen legalább az egyik magyar bankjegyen. Ennyien választottak maguknak kedvencet tízes jelöltlistánkról a vasárnapi szavazós játékon. A szavazást magabiztosan nyerte meg a lista egyetlen nem magyar származású résztvevője, a Sissi becenéven ismert Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach (a részletes eredményt lejjebb grafikonon mutatjuk), de ez távolról sem jelenti azt, hogy ne lehetne nála jobb női bankjegyarcot találni.

Olvasóinkat arra kértük, írjanak nekünk, ha nem találják a listán azt a nőt, akit a legszívesebben látnának valamelyik bankón. Több mint ötven levelet kaptunk, és csak kettő szólt arról, hogy egyáltalán nem is kell nő a forintra. A többiek ötleteket küldtek, valaki egyet, valaki többet, összesen 55 nevet. Ennyi híres nő elég lenne ahhoz, hogy kilenc különböző teljes forintsorozatot nyomjanak, az ötszázastól a húszezresig csupa női portréval.

 

A kortárs figurákat hiányolták legtöbben az indexes listáról. Az olvasói levelek abszolút favoritja is közülük való. Senki kedvéért nem írtak annyian, mint Selmeczi Gabrielláért. A Fidesz szóvivője nyugdíjvédelmi megbízottként szerzett ekkora rajongótábort, többen is azzal érveltek, hogy ha ő lesz mondjuk a húszezresen, akkor azt majd egyből meg is védi. Karcsi nevű olvasónk felvetette, hogy lehetne Selmeczi portréját Lendvai Ildikójéval együtt egy címletre („csakis a húszezresre”) rakni, „így létrejönne a nagykoalíció”.

A rendszerváltás utáni politikai élet egyébként is megmozgatta olvasóink fantáziáját. Bankjegyarcnak javasolták G. Nagyné Maczó Ágnest (Laci szerint „Torgyán tudta, hogy ő a nemzet asszonya”), a fideszes Mátrai Mártát, Hoffmann Rózsát, Morvai Krisztinát (az őt ajánló olvasónk kikötötte, hogy kalotaszegi pruszlikban legyen), Wittner Máriát, Németh Lászlónét, Pelczné Gál Ildikót, Vadai Ágnest és Havas Szófiát. Az MSZP-s orvosnőről kaptuk egyébként mind közül a legmeghatóbb levelet, amelyből most csak egy rövid idézetet közlünk: „Ő hiába akar jót, jól.  Ellenzékből a teljes elszigetelődés a sorsa. Ezt mégis MÉLTÓSÁGGAL viseli, úgyszólván a párttársai között sincs hozzá hasonló kaliberű nő, aki nem riad meg az árnyékától.”

De nem mindenkit az őszinte csodálat motivált, amikor politikusnőt ajánlott bankjegyre. A neveket a törékeny női önértékelésre tekintettel nem áruljuk el, de a fenti listán ketten is vannak olyanok, akiknek a képét riogatásra, a pénzsóvárság kikúrálására tartja alkalmasnak egy olvasónk. Péter nevű levélírónk is hasonló logikát alkalmazott, amikor a két nő egyike mellett érvelt: „Minden bankjegyre az ő orcája legyen ám nyomtatva, mivel így az emberek igyekeznek majd mihamarább megszabadulni bankjegyeiktől, és ettől az államháztartás igencsak fellendülne, Matolcsy is örülne ennek”.

A csinos külső sem számított azért olvasóinknál kizáró oknak, sőt. “Egyértelműen Yasmine Gold kell a pénzre, mert Magyarország pornónagyhatalom, és az a nő legalább szép” – szögezte le zoldi. Mielőtt előítéletesen gondolnánk a szépségre: olyan jelöltnél is bedobták érvként, akinek akkor is helye lenne a szavazásban, ha történetesen bányarém lett volna.

“Első magyar orvosnő ÉS még jobban is néz ki, mint az Önök enyhén szólva cinikusan gúnyos javaslatainak többsége” –  írta Hugonnai Vilmáról Kata keresztnevű olvasónk, aki bizonyítékképp képet is küldött a grófnőről. Hugonnai Vilma érdekében egyébként majdnem annyi olvasó írt, mint ahányan Selmeczi Gabriellát emlegették.

Az Index-olvasók jelöltjei között épphogy csak többségben, de azért többségben voltak a magyar történelem, kultúra, tudomány fontos női alakjai. Általánosítva: két Kiszel Tündére csak jutott három Szilágyi Erzsébet. Többeknek eszébe jutott például Kanizsai Dorottya, Szent Erzsébet, Salkaházi Sára, Emese, Polcz Alaine, Teleki Blanka, Déryné Széppataki Róza, Gizella királyné, Ruttkai Éva és az egri nők.

Indoklást nem mindenki írt, de annyi azért látszik, hogy olvasóink szempontjai változatosak. Szabolcs például így korteskedett a 16. századi főúrnő, Kanizsai Dorottya mellett: “Talán nem kiemelkedő alak, de a társadalom haladását ilyen embereknek köszönhetjük, és nem a régmúlt celebjeinek. Az ilyenek tolják a szekerünket. Megérdemlik, hogy rajta keresztül róluk is megemlékezzünk."

Remetenyúl nem bonyolította túl a magyarázatot, amikor az 1848-as szabadságharc hősét ajánlotta figyelmünkbe.„Őt javasolnám, csodálatos neve van” – írta Maderspach Károlyné Buchwald Franciskáról. SZPG is sajátos érvet választott: “Fedák Sári! mert az ultiban ér valamit, míg a mi papírpénzeink egyre kevesebbet”. Mária Terézia királynő mellett az szól Gábor szerint, hogy uralma alatt egységesítették a pénzrendszert a Habsburg Birodalomban, és ő bocsáttatta ki a birodalom első bankjegyét. Ez pedig azért lényeges, mert – amint olvasónk megírta - a magyar pénzekre eddig csak olyan emberek kerültek, akik a magyar pénzverés vagy pénzforgalom elősegítésében kimagasló érdemeket szereztek.

Sok olvasónak jutottak eszébe olyan híres nők, akiknek Mária Teréziához hasonlóan legendás a pénzhez való viszonya, csak épp más szempontból. Így került a képbe Repülős Gizi, Tocsik Márta és a pilótajátékos Tribuszer Zoltánné, akit SG egyenesen “a magyar pénzügyi kultúra megreformálójának” nevezett.

Volt, aki a történelemkönyvek és az újságok helyett a saját emlékeiből merített. “Én leginkább Vida Nellire szavaznék. ’61-64 között ő volt a legjobb kokott Budapesten” – írta “egy régi jampec a Kalefról”. András az emberi hiúságra építette az ötletét: szerinte az arckép helyére egy pici tükröt kellene a kérdéses bankjegybe applikálni.

Fiktív figurát csak egyvalaki ajánlott bankjegyarcnak, így némileg meglepő módon a világ összes fiktív nőalakja közül Magdi anyus neve került elő egyedül. Akadt, aki elvonatkoztatott a konkrét emberektől, és “a magyar anyát” javasolta a forintra tenni. Két olvasónknak pedig az jutott eszébe, hogy Szűz Mária legyen a magyar bankjegyen. “Az 1 dollárosra azt írták: IN GOD WE TRUST, a mi bankjegyünkön is lehetne Mária, Isten anyja képe, pláne, hogy Magyarország: Regnum Marianum, azaz Mária országa is”- írta Gábor.

Ötletet tehát rengeteget kaptunk az újabb szavazáshoz. Mivel a teljes névsor áttekinthetetlenül hosszú lenne, leszűkítettük a listát azokra az asszonyokra, akiket legalább három olvasó ajánlott. Az előző kör nyertese, Sissi így tíz kihívót kapott.

Kiből legyen bankjegyarc?

  • 1907
    Selmeczi Gabriella
  • 1288
    Sissi
  • 596
    Egri nők
  • 457
    Kiszel Tünde
  • 302
    Tribuszer Zoltánné
  • 283
    Mária Terézia
  • 249
    Hugonnai Vilma
  • 234
    Szent Erzsébet
  • 157
    Szilágyi Erzsébet
  • 132
    Teleki Blanka
  • 71
    Kanizsai Dorottya

Rovatok