Index Vakbarát Hírportál

Percekre sikerült meglépni a Csillagból

2012. november 30., péntek 21:07

Percek alatt elfogták a büntetés-végrehajtási szervezet munkatársai azt a férfit, aki november 28-án délután megszökött a Nagyfa - Alföld Kft. szegedi üzemcsarnokából, közölte pénteken a Szegedi Fegyház és Börtön. Az elítélt beszaladt egy közeli irodaházba, miközben a bv-sek végig a nyomában voltak. Az irodázban el is fogták a férfit, aki nem tanúsított ellenállást. Aztán visszaszállították őt a bv. intézetbe. A börtön parancsnoka fogolyszökés miatt feljelentést tett, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka vizsgálatot indított.

A Szegedi Fegyház és Börtön az ország legszigorúbb fegyintézete a saját honlapján olvasható bemutatkozás szerint. Itt töltik büntetésüket a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői. Az intézmény három objektumból áll, ezekben összesen 1620 börtönlakót tartottak fogva 2012 januárjában, átlagos büntetési idejük 15 év, írják a Csillagbörtön honlapján. Két éve a szegedikurir.hu arról írt cikket, hogy már huszonöt éve nem sikerült senkinek meglépnie a Csillagbörtönből.

Ahogy az eltávozásról megszökött markológépes gyilkos esete után megírtuk: a törvény egyformán fogolyszökésnek nevezi azt az esetet, amikor valaki nem megy vissza az eltávozásról, és azt az esetet, amikor valaki szó szerint megszökik. Az előbbi vétségnek minősül, amiért maximum egy évet lehet kiszabni, az utóbbi viszont már bűntettnek, amiért három év börtön is járhat.

A bűntettnek minősülő fogolyszökés Magyarországon nagyon ritka. 2011-ben például csak egy rab próbálkozott ezzel a bünetés-végrehajtási évkönyv szerint. Ugyanakkor ezen a mostani héten a szegedin kívül volt egy másik fogolyszökéses eset. A Márianosztrai Fegyház és Börtön egyik külső munkahelyről, Dorogról szökött meg egy rablásért elítélt férfi.

Rovatok