Index Vakbarát Hírportál

Először letagadták a most közzétett felvételt

2012. december 12., szerda 14:34 | aznap frissítve

Az apátfalvai rendőrgázolásról szerdán közzétett felvételt a konvojban haladó negyedik Hummer vezetője készítette – mondta az Index kérdésére Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Már a helyszínen felmerült, hogy több videó készült a tragédiáról, egyet azonnal lefoglaltak. Még aznap éjszaka kihallgatták a tanúkat, köztük a negyedik Hummer sofőrjét. Ő akkor letagadta, hogy felvételt készített volna, de később a gyanúsított, Thomas B. ügyvédje ezt bizonyítékként csatolta. Ebből a videóból hoztak nyilvánosságra egy részletet novemberben. „A valótlan vallomásnak is lesznek jogi következményei” – mondta a szóvivő.

Fazekas Géza szerint sem az első, sem a második felvétel nem gyengítette a minősített emberölés gyanúját.

Az orvosszakértő véleménye szerint az elgázolt Kenéz Imrének „az élettel összeegyeztethetetlen sérülései voltak”, vagyis az életét az azonnali orvosi beavatkozás sem menthette volna meg. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az Opelből kiszálló civil ruhás rendőr azonnal hívta a mentőket, a segélykérést később megismételte.

Fazekas Géza a nyomozás eddigi adataira hivatkozva cáfolta, hogy a rendőrök paprikaspray-t használtak volna. Thomas B. ügyvédje szerint a Hummer vezetője az arcába kapott spraytől nem látott semmit, pánikba eshetett, majd rálépett a gázra, és ekkor gázolta el az előtte álló rendőrmotorost.

Az ügyben még legalább egy bűncselekmény, a rendőrök leszorításának is gyanúja felmerült, de az ügyészség az összes szakértői véleményt megvárja. Ezek várhatóan a jövő év elején készülhetnek el.

A 35 évesen elhunyt rendőrhadnagyot, Kenéz Imrét hősi halottá nyilvánították, és október 26-án helyezték örök nyugalomra. Temetésén több ezren vettek részt Szegeden.

Rovatok