Index Vakbarát Hírportál

A Klebelsberg-központ megmentené az ELTE gyakorlóiskoláját

2013. január 11., péntek 15:08 | aznap frissítve

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem gyakorlóiskolájának sorsa jelenleg az ELTE és a hegyvidéki önkormányzat kezében van - jelentette ki Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár.

Mint elmondta, tudnak arról, hogy a XII. kerületi önkormányzat már nem folyósítja az iskola működtetését biztosító szerződésben vállalt támogatást. Hozzátette, ha nem találnak megoldást, és a középiskolai részleg veszélybe kerülne, akkor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közbelép, és gondoskodik a gyerekek vagy az egész iskola átmentéséről és továbbviteléről.  

Az oktatási államtitkár szerint az lenne a helyes, ha ezt a tanévet az ELTE és a helyi önkormányzat meg tudná oldani, hiszen az érettségi előtt álló diákokat nem lehet más intézményekbe vinni. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: ez a probléma jelenleg nem a tárca ügye.

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy az idén továbbra is ötvenmillió forinttal támogassák az ELTE gyakorlóiskoláját. Az indítványról még januárban dönt a képviselő-testület, mondta Pokorni Zoltán. Annak ellenére, hogy az intézmény fenntartója az ELTE, az elmúlt években mintegy 300 millió forinttal támogatták az iskolát, pedig ez ez nem volt törvényi kötelezettsége az önkormányzatnak, tette hozzá.

Rámutatott: január 1-jével alapjában változott meg az oktatás szabályozása, és az önkormányzat nem rendelkezik azokkal az adóbevételekkel, amelyekből eddig az iskolákat támogatták. Ennek ellenére szeretnének segítséget nyújtani a gyakorlóiskolának - hangsúlyozta a korábbi oktatási miniszter. Pokorni Zoltán úgy látja, az általános iskolai rész megőrizhető, és a középiskolai osztályok egyben tarthatók egy hegyvidéki gimnáziumban.

Az iskola januártól nem került át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhöz, az ELTE-től pedig költségvetése harmadát megvonták. Ugyan az egyetem a gyakorlóiskolái fenntartására megkapta a 2012-es 1,53 milliárd forintot kap az államtól, a XII. kerületi önkormányzat pedig évi 50 millió forinttal segíti az iskola működését, az egyetem december 19-én bejelentette, nem tudja tovább finanszírozni a Kiss János altábornagy utcai gyakorló-középiskoláját, csak az általános iskolát tartaná meg.

Az önkormányzat ezért már azt szervezi, hova vehetnék át szeptembertől a megszűnő középiskola diákjait. Az Arany János Gimnázium jövőre a mostani 10. és 11. évfolyamot (négy osztályt) teljes egészében át tudja venni, de a 9. osztályosoknak egyelőre csak egy részét tudnák elhelyezni. Az iskolába járó diákok szülei összefogtak és tiltakoztak az intézmény megszüntetése ellen. Érthetetlennek tartják, hogy az ELTE három gyakorlóiskolája közül miért pont a XII. kerületit kell megszüntetni.

Hoffmann Rózsa a fővárosi Gárdonyi Géza Általános Iskolában tartott pénteki sajtótájékoztatón bejelentette azt is: a következő hetekben számos oktatási intézményt felkeresnek országszerte, hogy személyesen ellenőrizzék az átadás folyamatát. A tervek szerint ebbe Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter is bekapcsolódik. Hoffmann Rózsa szerint az intézmények átvétele zökkenőmentesen, kisebb problémákkal zajlik, a tanítás mindenütt rendben folyik.

Hoffmann Tamás, Újbuda fideszes polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, már múlt év ősze óta dolgoztak azon, hogy gond nélkül történjen meg az intézmények átadása. A polgármester a legfontosabb feladatok közé sorolta a kötelező úszásoktatás további biztosítását és a diáksport támogatását.

Laucsek István, a XI. kerület tankerületi igazgatója hangsúlyozta: minden segítséget megkaptak az önkormányzattól annak érdekében, hogy az átállás tanév közben is megvalósulhasson. Homolay Károly, az általános iskola igazgatója szerint az idei év ugyanúgy kezdődött, ahogyan a tavalyi lezárult, így a tanárok időben megkapták fizetésüket, és a közműszámlákat is kifizették.

Rovatok