Index Vakbarát Hírportál

A Dunántúlon ne induljanak útnak

2013.01.18. 21:22
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Péntek estére megtisztították a Vaspörhöz tartozó Velence település bekötőútját a hótorlaszoktól, így Zala megyében már nincs a külvilágtól elzárt település. (MTI)

  • Egyelőre ideiglenesen, 20.30 és 22.30 között. A tornyiszentmiklósi határátkelőnél péntek délelőtt 10.30-tól rendelték el a a teherforgalom korlátozását.

  • A Magyar Közút esti jelentése szerint 29 település van elzárva az országban. Győr-Moson-Sopron megyében Albert Kázmér-puszta, Csér, Harka, Iván, Sobor, Und, Zsebeháza, Vas megyében Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Keléd, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy, Veszprém megyében pedig Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló és Szentbékkálla. Az országban 76 útszakasz járhatatlan, ezekről részletes tájékoztatást a Közút honlapján találhat.

  • Háztartások ezrei maradtak áram nélkül Wales-ben a nagy havazás miatt. Több vonatjáratot töröltek, és a kórházakban is fennakadások vannak. Majdnem 1200 iskolát be kellett zárni, a vizsgákat pedig törölték.

  • Két nap alatt 1,5 méter hó esett a Pireneusok franciaországi részén, ezért lavinaveszély miatt a legmagasabb fokozatú riasztást adták ki. Nehéz közlekedni a térségben: több utat lezártak, és aki útnak indulna, annak először az autóját kell kiásnia – írja a hirado.hu.

  • Ausztriában 100 éve nem hullott annyi hó, mint most – írja a hirado.hu. Az Alpokban 220 centiméter, máshol nagyjából 1 méter vastag. 160 járatot töröltek a Bécs melletti schwechati repülőtéren. Mostanra javult a helyzet, de késések továbbra is lehetnek. Bécsben egy vonat kisiklott.

  • Egyrészt mert holnap sok helyen kisüthet a nap, másrészt ha nem is tudnak hova menni a hó miatt, az m1-en épp most kezdődött el a hasonló című filmremek Bujtor István főszereplésével.

  • Két falut továbbra sem lehet megközelíteni a hó miatt Győr-Moson-Sopron megyében. A megye délnyugati szegletében, Vas megye közelében fekvő Csér és Und községbe nem lehet eljutni közúton. A hófúvás miatt továbbra sem nyitották meg a 86-os főút Csorna és Répcelak közötti szakaszát. (MTI)

  • A hó fogságába került Balatonhenye, Monoszló és Szentbékálla és Mindszentkálla, amit egyszer már megközelíthetővé tettek. Bár a havazás és a szél intenzitása csökkent, az utak folyamatos tisztítása után újabb hóakadályok keletkeztek. Az ideiglenesen hóval elzárt települések részére az alapvető fogyasztási cikkek biztosítása megoldott. Pénteken Veszprém megyében csaknem ötven jármű akadt el a hóban. A tűzoltók 49 helyen végeztek műszaki mentést, 2 közúti baleset helyszínén segítettek, 4 esetben a tetőről lehulló hótömeg járókelőket veszélyeztetett, egy esetben letört faág akadályozta a közúti forgalmat. (MTI)

  • Ugyanakkor továbbra is folyamatosan, a legmagasabb készültségi fokozatban, teljes téli flottájával végzi a budapesti főutakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést a közterület-fenntartó vállalat. (MTI)

  • "‎45 amerikai dollárt fizettem azért, hogy egy délelőttön át csúszkálhassak a szakadó esőben egy vulkán oldalában, ne lássak semmit a tetejéről, és lefelé úgy csússzak el, hogy csak egy darab szögesdrótba kapaszkodva tudjam megállítani magam." - derült ki Bede Márton utazós blogjának Facebook-oldalára kikerült legfrissebb bejegyzésből.

  • A legfontosabb tudnivalókat szedte össze az Időkép azoknak, akik valamiért mégis elindulnak valahova autóval. Az első tanács persze rögtön az, hogy ha tehetik, inkább ne tegyék. De ha még sincs más lehetőségük, akkor töltsék tele a tankot, fel a mobiltelefonokat, vigyenek magukkal GPS-t vagy más navigáló eszközt, zseblámpát, termoszban forró italt, és mindenképp tájékoztassanak valakit arról, hogy honnan hova indultak, és mikorra kéne befutniuk. A legfontosabb pedig, hogy ha elakadnának, semmiképp ne hagyják el autójukat, hanem abban várják meg a segítséget.

  • Eddig három település (Rábatöttös, Velem és Rum), hogy nem érkezett meg hozzájuk a szokásos kenyérszállítmány, ezért megszervezte a kenyérszállítást a Vas Megyei Védelmi Bizottság operatív törzse, és a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézményben gondozott beteg gyerekek ellátásáról is gondoskodtak. A szállítások még folyamatban vannak. Vas megyében az elzárt települések száma 18-ról 16-ra csökkent: még Acsád, Tormásliget, Mesterháza, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Kőszegpaty, Nemescsó, Vasszilvágy, Vassurány, Nemesládony, Nagygeresd, Chernelházadamonya, Meszlen, Keléd és Bő megközelíthetetlen. (MTI)

  • Az idokep.hu előrejelzése szerint holnap reggelre a Dunántúlon elállhat a havazás, délután pedig már csak a Tiszántúlon eshet hó. Nyugat felől felszakadozik a felhőzet, egyre többfelé süt majd ki a Nap. Vasárnap hajnalban viszont rettenetes hideg jöhet: a Dunántúl felhőtlen, szélcsendes, hófedte területein akár -16 fokig is hűlhet a levegő.

  • Hozzá még a szél is fúj.

  • Például belefeküdni, mint ahogy erről az egyik legjobb magyar popszám is szól.

  • A szlovén határon még mindig nem közlekedhetnek a kamionok, viszont Letenyénél már megindult a forgalom – olvasható a rendőrség honlapján. A Sármelléki repülőtér nem fogad és nem is indít repülőjáratokat.

  • Este hat órás helyzetjelentés alapján Vas megyében a hó elzárta Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Keléd, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy településeket. Veszprém megyében Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló és Szentbékkálla, Győr-Moson-Sopron megyében Albert Kázmér-puszta, Csér és Und, Zala megyében pedig Velence megközelíthetetlen.

    Emellett pedig csaknem negyven út járhatatlan. Hiába a rengeteg munkába állított hókotró, a viharos szél hamar visszafújja a letolt havat. (MTI)

  • 24 felnőttet és 3 gyereket szállásoltak el Beled művelődési házában, mindannyian a 86-os úton fekvő település közelében akadtak el járművel a hóban. A 86-os főút Csorna és Veszprém megye határa közötti szakaszát le is zárták, itt jelenleg több teherjárművet is mentenek a hóból.

  • Ezt a szakaszt még délután zárták le, miután több kamion is elakadt. A műszaki mentésük most ért véget, ugyanakkor az erős szél miatt további hóátfúvások várhatóak az útszakaszon. (MTI)

  • Keszthelyen és Győr-Moson-Sopron megyében még mindig 60-70 km/órás lökéseket mérnek, írja az Időkép. Ezért az utakról a hótorlaszokat várhatóan még egy darabig nem lesz könnyű eltüntetni.

  • Keléd is elesett. Az éjszaka négy nagy teljesítményű hómaró és hóeke érkezik az ország más területeiről, hogy segítsenek a bajba jutott településeken. A megyében több száz kamion is vesztegel, azon belül Szombathely, Körmend és Vasvár közelében. (MTI)

  • Zala megyében újra megnyitották a határátkelőket a kamionok előtt, de Letenyétől rendőri és közútkezelői felvezetéssel indulnak el Budapest irányába az M7-es autópályán, hogy senki ne térjen le az autópályáról az alsóbbrendű utakra. (MTI)

  • Péntek délután 5 óráig 288 riasztást kapott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), többségük a havazás és hófúvás által leginkább érintett Vas megyéből érkezett. Ezer tűzoltó vett részt a munkálatokban, és több száz emberen kellett segíteni. (MTI)

  • A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint 16 útszakasz járhatatlan a hóhelyzet miatt Győr-Moson-Sopronban. Kivétel nélkül alacsonyabb rendű utakról van szó, amik többsége a megye nyugati és déli határán, illetve Mosonmagyaróvár körzetében található. Továbbra is korlátozzák Sopronnál és Kópházánál a 7,5 tonnánál nehezebb teherjárművek belépését, a 82-es főút Veszprémvarsánytól a megyehatárig húzódó szakaszán pedig kötelező a hólánc használata. (MTI)

  • Olvasónk, Csaba azt írta: „Az 1-es úton a Metro áruház után Bicske felé áll az út egy árokba csúszott autó miatt. Az utakat nem takarítják. Vigyázzatok!”

  • Közben kiderült, mi okozza a késéseket a budapesti repülőtéren: az erős havazás miatt csak egy pályán tudnak fel- és leszállni a repülőgépek. Mivel a sózás ellenére már nem olvad el a hó a repülőtér felszállópályáin, így csak váltakozva lehet üzemeltetni őket: amíg az egyiket takarítják, addig a másikat használhatják a repülőgépek. Ez azonban nem okoz gondot a légi közlekedésben, a forgalom folyamatos, bár a gépek jégtelenítése akár 30 percig is eltarthat. (MTI)

  • A Telegraph videóján látható mindez.

  • Délután újra megközelíthetővé vált a Vasboldogasszonyhoz tartozó Csöngetmajor. Cserébe a Vaspörhöz tartozó Velence települést elzárta a hó a külvilágtól.

  • Reggel a Varsóba, délután pedig a Münchenbe és Londonba induló járatokat törölték a Liszt Ferenc repülőtéren, mivel ezekben a városokban is fennakadásokat okozott az erős hóesés. A többi járat elindul, de jelentős késések is előfordulhatnak, a reptérre indulás előtt érdemes tájékozódni a Budapest Airport honlapján.

Rovatok