Index Vakbarát Hírportál

A Dunántúlon ne induljanak útnak

2013.01.18. 17:34
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tótszentmárton és Becsehely között a közútkezelő járműve elakadt, a nagykanizsai tűzoltók daruval mentették ki. Reziben, Zalakomár és Galambok között, valamint Felsőpáhokon személyautókat, az M7-es autópálya zalakomári pihenőhelyénél és a 76-os főúton pedig kamiont kellett kisegíteniük a tűzoltóknak.

  • Lezárták a 71-es főút Keszthelyt elkerülő szakaszát, ahol péntek délután autóbuszok, személyautók, kamionok és furgonok akadtak el. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a 71-es főúton, Fenékpuszta térségében 500-600 méter hosszan egy méter magasságú hóátfúvások alakultak ki, ezért tömegesen akadtak el járművek péntek délután. A tűzoltóság kiérkezésekor hét kamion, négy személygépkocsi, két furgon és két autóbusz vesztegelt, a mentésük után lezárták az utat.

  • Egyre rosszabb a helyzet Nagy-Britanniában. Az angliai Wight-szigeten, Newportban a feldühödött helyiek blokád alá vontak egy utat, és hógolyókkal dobálják a rendőröket, amiért az utat nem szórták le homokkal – írja a Daily Mail.

  • Huszonnégy elzárt település és közel negyven járhatatlan út van a Dunántúlon. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel 600 gépe dolgozik, de a viharos szél újabb és újabb hótorlaszokat emel, ezért a társaság nyomatékosan kéri a közlekedőket, hogy semmiképpen ne induljanak útnak a Dunántúlon. Itt a reggel óta tartó havazás intenzitása nem csökkent, sőt már a Duna-Tisza közén, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye területén is havazik. A legfrissebb adatok szerint körülbelül 40 cm friss hó esett. A fő- és mellékutakon havas, hókásás a burkolat.

  • A mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézetben a várható problémák ismeretében már napokkal ezelőtt úgy szervezték meg a műtéteket, hogy később hajtsák végre a halasztható beavatkozásokat. Így most csak az okoz gondot, hogy sokan, akik pénteken, kezelésük befejeztével távozhattak volna, nem tudnak hazajutni, de ők is csak a szabad ágyak egyharmadát töltik meg – mondta Bertalan István igazgató. (MTI)

  • A csornai Margit Kórházban az okozott fennakadást, hogy a dolgozók egy része nem ért be műszakba, így túlórában részben azok helyettesítik őket, akik a járhatatlan utak miatt el sem indulnak haza – közölte Winiczai Zoltán igazgató, hozzátéve: „nehézségekkel, de uralható a helyzet”. (MTI)

  • A kapuvári Lumniczer Kórház és Rendelőintézetbe a betegek egy része, valamint néhány, más városból átjáró szakorvos nem ért be, így több szakrendelést is le kellett mondani pénteken, a várostól jó húsz kilométerre lévő dénesfai pszichiátriai intézetbe pedig saját traktorukon kellett kivinni az ebédet – sorolta nehézségeiket Benedek Zoltán igazgató. (MTI)

  • Viszont ugyanezt feloldótták a 82-es főúton. Veszprém megyében a buszok és a vonatok közlekednek, de a menetrendet nem tudják tartani; az utak havasak, helyenként hófúvás nehezíti a közlekedést, ezért a hatóságok itt azt kérik, csak azok induljanak útnak, akiknek halaszthatatlan dolguk van. (MTI)

  • Újabb műszaki mentésre került sor Kőszeg és Lukácsháza között, Jánosháza térségében pedig még mindig tart, mert kamionok csúsztak az árokba. Jelenleg Vas megyében 21 útszakasz járhatatlan, amelyből négy főút. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján ismét arra kéri a lakosságot, hogy ne induljon útnak.

  • A délutáni helyzet Győrben - írja Gergő.

  • A havazás miatt lassabban jutnak el a betegek a szombathelyi Markuvoszky kórházba, de a sürgősségi ellátásban nincs érzékelhető fennakadás. Olyan előfordult, hogy egy beteg végül egy másik, környebben eljutható kórházba került. Vas megyében a közútkezelő a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel együttműködve konvojokat alakít ki, így segíti a mentők és az autóbuszok közlekedését, átjutását a hótorlaszokon.

  • Szombathelyről küldték be a platóra felkerült hóember fényképét az Időképre.

  • .

  • A Nyugatmet.hu Facebookjára feltöltött videón látható, hogyan lepi el a hó a 86-os utat.

  • Az MTI kiadásában ma megjelent fotókon egy rendkívül vidám vörös rókát láthatnak, amint Barcs közelében élvezi a havat a 68-as út mentén.

  • Két kamion csúszott árokba itt, a műszaki mentés ideje alatt teljes útzár van. (MTI)

  • Több olvasónk is arról számolt be, hogy ónos eső ömlik Debrecenre. Judit egyenesen arra int, hogy aki teheti, se gyalog, se kerékpárral ne induljon el otthonról.

  • Ezúttal Rábahídvégnél, derül ki az Időképnek beküldött fényképről.

  • A hatóságok mindenkit figyelmeztettek, hogy csak szükség esetén induljanak el otthonról – írja a Telegraph. A vasúti sínek megfagytak, több mint 3000 iskola bezárt, a vizsgákat törölték. A repülőjáratokat törölték, az utasok a reptéren várakoznak. Többen megrohamozták a bevásárlóközpontokat, és hosszú időre bevásároltak. Több, mint 5000 háztartásban ment el az áram.

  • A Dunántúl nagy részén. A hófúvás következtében pedig 100-120 centis hótorlaszok jönnek létre, írja az Időkép.

  • A várható lehűlés miatt soron kívül ellenőrizték a jégtörő hajók állapotát, hogy azok szükség esetén azonnal bevethetőek legyenek. A Dunán hét, a Tiszán tizenkét jégtörő hajó várja a bevetést. (MTI)

    Ugyanakkor nem rég írtunk az Indexen arról, hogy nem rég nyugdíjazták Budapest utolsó jégtörő hajóját, mivel az államnak se pénze, se szakembere nem volt az üzemeltetésére. A budapesti szakasz jégtelenítéséért a dunai szakaszra kivezényelt, bajai és a gönyüi kikötőben várakozó hajók felelnek.

  • Aki teheti, kerülje el a Keszthely és Cserszegtomaj közötti utat, figyelmeztetett levelében István. Szinte teljesen megbénult itt a közlekedés, többen keresztbe fordultak az úton és árokba csúsztak, ezért kilátástalan a helyzet. Olvasónk napközben többször is megtette már ezt a távot, de most legutóbbi próbálkozásakor végül vissza kellett forduljon Keszthely felé.

  • Friss kép Kapuvárról. Budapestről indultunk és idáig jutottunk. A rendőrök már nem engednek tovább Sopronba. Teljes az útzár. Még szerencse, hogy kávé volt nálunk és termoszban melegvíz. :)

  • Fél négytől, az eljegesedett felsővezeték miatt. Ebben az időszakban a Széll Kálmán tér és a Svábhegy között a 21-es és a 21A jelzésű buszokkal lehet utazni, írja a BKK Facebookján.

    Ugyanakkor a Svábhegy és a Széchényi-hegy, Gyermekvasút megállók közötti útvonal annyira síkos, hogy az autóbuszok közlekedése nem lenne biztonságos. Ezért ezen a szakaszon nem tudják a pótlást biztosítani.

    Szintén ebből a közleményből derült ki az is, hogy a fogaskerekű villamosként van számon tartva a BKK rendszerében, 60-as jelzéssel.

  • Quadoztak a Fancsikán

    Vasárnap néhányan kihasználták a hideget, és elmentek quadozni a Debrecen közelében lévő fancsikai tavakra. Az esetről egy videót is készítettek, amin látszik, hogy egy kisgyerek szánkóját quaddal húzták a jégen.

  • Korábban írtunk arról, hogy a müncheni reptéren hetven járatot töröltek a hóhelyzet miatt (köztük a délutáni budapestit is). Az épp a helyszínen járó paplanalatt mikroblogján fényképeket is találtunk a müncheni váróról. Beindult az ételosztás is, a német reptéren rozskenyér jár sajttal a várakozóknak.
  • Kiürítették a sárvári Flextronics egyik épületét, miután a hó súlya alatt megrogyott a tető. A termelést is leállították, erősítette meg az információt a Vas megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. (Origo)

  • A 4-es főúton három autó csúszott egymásba, a sérülteket kórházba szállították, állapotukról egyelőre nem tudni bővebbet. Az érintett szakaszon torlódásra kell számítani. (MTI)

  • Egyelőre három órás időtartamra lezárták a teherforgalom elől a letenyei magyar-horvát határátkelőt. A 7.5 tonnánál nehezebb járművek délután öt óráig biztosan nem kelhetnek át itt. (MTI)

Rovatok