Index Vakbarát Hírportál

Áprilistól nincs ügyelet a Madarászban

2013. március 8., péntek 17:10 | aznap frissítve

Április elsejével megszűnik a gyermeksebészeti ügyelet a budapesti Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai telephelyén. Ezért Budapest és Pest megye sürgősségi ellátásában átalakul a közép-magyarországi nagytérségi ügyeleti rend. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel azt közölte: az ügyeleti rend változása a gyermeksebészeti, a gyermektraumatológiai és gyermek-polineuro-traumatológiai ellátást érinti.

A budapesti Heim Pál Gyermekkórház menedzsmentje „a biztonságos gyermeksebészeti ügyeleti feladatok ellátása, a szakorvosok átgondolt munkabeosztása érdekében úgy döntött, hogy a Madarász utcai telephelyen működő sebészeti osztályt az Üllői úti telephelyre integrálja”. Az átköltözés tervezett határideje március 31. A Madarász utcai telephelyen viszont a sebészeti ambulanciát továbbra is folyamatosan működtetni kívánják.

Az új ügyeleti rendet konszenzussal fogadták el az ÁNTSZ Sürgősségi Betegellátási Koordinációs Osztálya és az ügyeletben részt vevő szakmai osztályok vezetői, közölte a tisztiorvosi szolgálat.

Az ÁNTSZ szerint az új ügyeleti rend életbelépésével „áttekinthetőbbé és biztonságosabbá válik a gyermekek sebészeti, baleseti sebészeti ellátása”. Előnye továbbá, hogy az az új betegútrendszerhez igazodik, „vagyis sokkal nagyobb valószínűséggel kell oda menni ügyeletben, ahová a szokásos hétköznapi ellátás során is tartozik a beteg”.

Az Index január végén írt arról, hogy megszűnhet a gyermeksebészi ügyelet a Madarászban, és hogy ez ellen online petíciós aláírásgyűjtéssel kezdtek tiltakozni. A tiltakozók akkor azt mondták: az lesz a probléma, hogy ezentúl a Heim Pál Kórházba, a sürgősségi osztályra mehetnek majd ezek az esetek, bizonyára megnő a várakozási idő, és az ott dolgozók leterheltsége is. „Vannak olyan sebészeti kórképek, ahol az idő tényező, tehát nem mindegy, hogy mennyit kocsikázik a mentő, az anyuka a gyermekével mennyit üldögél kint a sürgősségin, mert ezalatt a gyermeke súlyosabb állapotba kerülhet. Húsz új sebészeti, traumatológiai ágy áll majd a Heim Pál Kórház rendelkezésre, de az ellátás színvonala véleményem szerint romlani fog” – írja akkor a kórház egy dolgozója a Facebookon.

Nagy Anikó, a kórház főigazgatója az MTI-nek akkor arról beszélt: az intézmény vezetése azon dolgozik, hogy racionalizálja és minőségileg javítsa mind a Heim Pál, mind a Madarász utcai gyermekkórház ellátását.

Az intézményvezető kiemelte, hogy a gyermeksebészet és a gyermektraumatológia is hiányszakma, így kevés a szakember, hosszú a betegek várakozási ideje. A Madarász utcai kórház teljes megújításán dolgoznak, mert az a céljuk, hogy a legjobb ellátást kapják a gyermekek. Hasonló módon az ügyeletek centralizálásával is azt szeretnék elérni, hogy a fővárosban kevesebb helyen, de jobb ellátást kapjanak a gyerekek.

Rovatok