Index Vakbarát Hírportál

Díjazzák a minőségi élelmiszereket

2013. április 9., kedd 17:02

A Magyar Gasztronómiai Egyesület április 7-én tartotta éves találkozóját, melyen az egyesület alapítója, Molnár B. Tamás bejelentette: a német Feinheimisch („jó hazai") Egyesület és a francia Label Rouge mintájára itthon megalapítják az Aranyszalag Minőség tanúsítványt. A kezdeményezéssel azokat igyekeznek támogatni, akik „bele mernek fogni minőségi termékek előállításába″.

Molnár, aki a Gault&Millau étteremkalauz főszerkesztője, felkérte a Gault&Millau-szakácssapkás éttermek konyhafőnökeit, keressenek és ajánljanak olyan termékeket, amelyek tapasztalatuk szerint megbízhatóan kiválóak, és ezáltal érdemesek az Aranyszalag tanúsítványra.

Azt tűzte ki célul, hogy hiteles minőségtanúsítási rendszert alakítsanak ki Magyarországon. Sikerült megnyerni partnernek a NÉBIH-et is: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke hosszú távú együttműködést ajánlott az egyesületnek.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület alapszabályzatban célul tűzte ki többek közt az ízlésformálást, értékes munkahelyek és vonzó életpályák teremtését, a régió vonzererejének növelését.

Érdekességképpen Molnár rossz példaként hozta fel a Nemzeti Könyvtár sorozatban megjelent Venesz József-szakácskönyvet. Szerinte Venesz munkája „álmagyaros, álnépies kliségyűjtemény „a konyhai középszerűség jelképe″, mely nagy részben okolható azért, hogy a magyar konyha eredeti sokszínűsége az ötvenes években feledésbe merült.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület jelenlegi Aranyszalag-jelöltjei a következők:

Rovatok