Index Vakbarát Hírportál

Nem volt nehéz a matekérettségi

2013. május 7., kedd 08:20 | aznap frissítve

Halmazelmélet, statisztika, függvény, síkgeometria, koordinátageometria, térgeometria, kombinatorika és valószínűségszámítás is szerepel a középszintű feladatok között, amit a diákok többsége nem talált nehéznek. Az emelt szintű vizsga viszont komplikáltabb volt, mint a korábbi években. A tárgyból középszinten majdnem 81 ezren, emelt szinten pedig valamivel több mint négyezren tettek érettségi vizsgát kedden.

"Összességében nem tartom nehéznek a matematika érettségit" - mondta az Indexnek egy fővárosi matematika tanár, aki látta a keddi középszintű matekérettségi feladatlapját. "Meglepő volt, hogy az első részben két statisztikai és két függvényes feladat is volt. Általában az első részben lévő 12 feladat 12-féle szokott lenni. Az is meglepő, hogy volt egy igaz-hamisos feladat, ahol három állítás igazságtartalmáról kellett dönteni, de csak 2 pontot ért. Majd a megoldókulcsból derül ki, hogy lehet ezt javítani. Szintén furcsa volt, hogy egyáltalán nem volt geometriai feladat, csak számolós koordinátageometria volt" - mondta. A konkrét feladatokról itt olvashat.

A második rész első három példája teljesen típuspélda volt az általunk megkérdezett tanár szerint. Egy koordinátageometria, egy számtani-mértani sorozat, és egy bruttó-nettó százalékszámításos feladatról van szó, így aki módszeresen készült az érettségire, ezeket biztosan átnézte.

Az emelt szintű vizsgával már más a helyzet. Az Index érettségizője, J. Dávid emelt szintű érettségit tett, és a feladatsort nehéznek tartotta. „Nem azok a típusfeladatok voltak, mint a korábbi években. Nem is tudom emiatt megítélni, hogy sikerült” – fogalmazott. Nem csak ő vélekedik így, az Eduline által megkérdezett diákok is különösen nehéznek tartották a keddi emelt szintű feladatsort.

Három vagy négy óra

Egy érettségiző az Eduline szerint nem érkezett meg időben az írásbeli vizsgára a Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskola és Gimnáziumba az Árpád hídon történt baleset miatt. A baleset reggel 7 óra körül történt az Árpád híd Pest felé vezető oldalán, emiatt csak egy sáv volt járható. Óbuda környékén mindenhol dugó volt hétfő reggel, a 11-es úton Budakalászig állt a sor.

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart, a két feladatlap közül az elsőre 45, míg a másodikra 135 perce van a vizsgázóknak. Az I. feladatlap 12 feladatot tartalmaz, ez az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét méri.

A matematika vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga két részből áll. Az első részfeladatsor négy feladatból, a második részfeladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

A vizsgázónként megengedett segédeszközök: függvénytáblázat, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő. Ezeket az eszközöket a vizsgázók egymás között nem cserélhetik. Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia és német nyelven is lesz vizsgázó.

Rovatok