Index Vakbarát Hírportál

Tavares kész javítani a magyar jelentésen

2013. május 13., hétfő 08:22 | aznap frissítve

Kész javítani és aktualizálni jelentését Rui Tavares, a jogállamiság magyarországi helyzetével foglalkozó jelentéstervezet készítője, írja a Népszabadság. A portugál zöldpárti képviselő jegyzi azt a jelentéstervezetet, amely szerint fennállhat a kockázata annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti az Európai Unió szerződésének második cikkében lefektetett értékeket, ezért vizsgálat elindítását helyezi kilátásba Magyarország ellen.

Tavares a Népszabadságnak azt mondta: tud olyan kritikákról, amelyek szerint jelentésében  tényszerű hibák vannak, de még nem látta az ezekre való konkrét hivatkozásokat. A képviselő ezért várja, hogy elküldjék ezek listáját.

Tavares azt mondta: Magyarország aktív szerepet vállalt az úgynevezett második cikk kidolgozásában, az abban szereplő értékeket (emberi méltóság, demokrácia, jogállam, szabadság, egyenlőség tisztelete) tehát nem felülről kényszerítették rá. A dokumentumot nem a büntetést (szavazatmegvonást) jelentő 7. cikk köré dolgozták ki, hanem pozitív, konstruktív módon az alapértékeket magában foglaló 2. cikk köré, hangsúlyozta.

 

A fideszes EP-delegáció korábban elfogadhatatlannak nevezte Tavares jelentését., amelyben "nem helytálló megállapítások, illetve csúsztatások tömkelege található”. Győri Enikó EU-ügyi államtitkár az Európai Unióban precedens nélkülinek nevezte a jelentéstervezet ajánlásait, mivel azok nemzeti hatáskörben lévő ügyekre vonatkoznak. Győri szerint „a kommunista pártból indult", jelenleg zöldpárti EP-képviselő „úgy gondolja, vissza kellene csinálni mindent, ami az elmúlt három évben Magyarországon történt egy demokratikusan megválasztott parlament és kormány által".

A Népszabadságnak a képviselő azt mondta: „ha én jobboldali magyar EP-képviselő lennék, és egy baloldali portugál kormányról kellene jelentést írnom, ugyanígy állnék hozzá a feladathoz, mint most”. A képviselő azt is kifejtette, hogy ők az EU-ban nem olyan elemi demokráciára törekszenek, amelyben csak a választásokon megszerzett többség akarata érvényesül. A lehető legmagasabb szintű demokráciát akarják, amely a jogállam tiszteletén alapul, átlátható és az ellenzék részvételére nyitott.

„Nem a jobb- vagy a baloldal problémájáról van szó, hanem az alapvető jogok problémájáról. Ezek nélkül, működő demokrácia nélkül nem is létezne jobb- és baloldal. Az nem lehet, hogy az alapvető jogok csak az egyik politikai térfelen érvényesüljenek” – érvelt Rui Tavares.

Rovatok