Index Vakbarát Hírportál

Egyre gyanúsabb a Heti Válasz őszödi "koronatanúja"

2013. május 24., péntek 20:12 | aznap frissítve

Péntek délután sajtótájékoztatót tartott id. Bárándy György ügyvéd lakása előtt Szabó Bálint DK-tag, korábban MSZP-s politikus. Szabó Bálinttal a Heti Válasz készített interjút, a férfi azt állítja, 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo Eötvös utcai lakásán vigyázott annak Tito nevű kutyájára, miközben a másik szobában "Katalin, Ferenc és Imre" lejátszotta a 2006. május 26-án elhangzott és 2006 szeptember 17-én nyilvánosságra került, Gyurcsány Ferenc által elmondott balatonőszödi beszédet. A történettel kapcsolatban azonban rögtön komoly kérdőjelek merültek fel.

Felmutatunk pár nevet

Rózsa-Florest 2009-ben Bolíviában lelőtték, így az ő verzióját az állítólagos találkozóról nem ismerhetjük. Szili Katalin, Baja Ferenc és Szekeres Imre - a sajtó úgy sejti, rájuk tett célzást Szabó - mindent tagadnak. A történetben szereplő Tito kutya az [origo] információi szerint már 2004-ben meghalt, valamint ugyanebben az évben Rózsa-Flores elköltözött és el is adta terézvárosi lakását (az adásvételi szerződést egy szélsőjobboldali portál időközben nyilvánosságra is hozta). Az Indexnek nyilatkozó szocialisták pedig azt mondják, a korábban a Fidesz által támogatott, majd az MSZP-ben tagbeléptetési botrányba és pártbelharcokba keveredő Szabó "2006-ban a legkevésbé sem számított olyan megbízható személynek, akit egy párton belüli bármilyen konspirációs találkozón szívesen láttak volna."

Tehát a Szabó által eddig előadottak hitelessége több ponton is erősen megkérdőjelezhető. A sajtótájékoztatón ráadásul, amikor újságírói kérdésre megpróbálta leírni Rózsa-Flores lakását, nem emlékezett arra, hogy a konyhaasztal fölött szárított halak lógtak - pedig az asztal így, ebben a formájában került át később Rózsa-Flores vidéki házába is, akivel Szabó az általa elmondottak alapján pedig közeli, jó viszonyban volt.

A pénteki sajtótájékoztatón Szabónak számos ellentmondást kellett volna feloldania, ami nem hogy nem sikerült, ám a kérdésekre adott válaszai, de főleg a válaszok hiánya miatt még gyanúsabbá vált az egész összeesküvés-elmélet.

A gyanút, hogy Szabót egy jól felépített ügyben valaki, valakik mozgatják, az sem segített eloszlatni, hogy a média több munkatársa a Heti Válasz újságírójától értesült arról, hogy Szabó egyáltalán sajtótájékoztatót tart. Az, hogy egy újságíró az interjúalanyának, sőt egy ellenoldali (ex)politikusnak segítséget nyújtson rendezvényszervezői feladatokban, mindenképpen felvet kérdéseket. Mindezek után az már senkit meg sem lepett, hogy Szabó minden olyan kérdésre, mely konkrétumokra és bizonyítékokra, nevekre, tényekre vonatkozott, kitérő választ adott, arra is, hogyan találta őt meg éppen a Heti Válasz.

"Ebben az ügyben most felmutatunk pár nevet" - fogalmazott mondandója közben egy ponton Szabó, de az Index érdeklődésére, miért használt többes számot, kikkel együtt mutat fel neveket, kik azok, akik segítenek neki, amikor Szabó egyébként azt állítja, személyes indítékok vezérlik, szintén nem szolgáltatott magyarázatot.

Politikailag kinyírhatnám

"Nem fogok fenyegetni és zsarolni senkit, és teszek rá, hogy ki hogy használja saját politikai céljaira ezt az ügyet" - fogalmazott Szabó, aki arra vár, hogy az ügyben még érintett jobb- és baloldali politikusok majd megszólalnak anélkül, hogy újabb neki keresztneveket kellene mondania. A hvg.hu kérdésére válaszolva arról beszélt, az eddig említettekkel együtt minimálisan 6-8 jobb- és baloldali figura lehet benne a Gyurcsány-beszéd tervezett kiszivárogtatásában. "Én azt gondolom, hogy megadom a lehetőséget az érintetteknek, hogy maguk álljanak elő a történettel, és ha ez nem történik meg, akkor nyilván meg fogom tenni" - magyarázta, hogy miért nem vádol meg konkrét politikusokat és miért csak sejteti, kikre gondol.

"Megnevezhetném, és ahogy az előbb fogalmaztam, politikailag kinyírhatnám ezeket a személyeket, de nem célom senkit megsemmisíteni, ellehetetleníteni, nem erről szól ez az ügy. Ebben az ügyben most felmutatunk pár nevet, akiket egyébként, azt gondolom, joggal és bizonyítékokkal lehet vádolni mind árulással, mind pedig politikai karaktergyilkosság elkövetésével, de ettől még a mai magyar közélet nem fog megváltozni" - fogalmazott. A kérdésre, hogy meddig vár az érintettek beismerő vallomására és hogy mikor áll elő új információkkal, Szabó a következőket mondta, ismét a rejtélyes többes számot használva: "Én azt gondolom, semelyik oldalnak, meg senkinek, így nekem sem érdekem az, hogy ebben az ügyben túl sokáig titkolózzunk". Érdemi reakciót arra a felvetésre, hogy miközben politikai karaktergyilkossággal vádolja "Katalint, Ferencet és Imrét", politikusok egyelőre bizonyíték nélküli gyanúba keverésével maga is karaktergyilkossági kísérletet követ el, szintén nem adott.

A Heti Válasz interjújában elhangzott nevekhez képest a sajtótájékoztatón Szabó vezetéknévvel is megnevezett egy újabb szocialistát, Kiss Pétert, de hogy őt pontosan mivel vádolja vagy egyáltalán mit állít róla, azt szintén inkább megtartotta magának. "Én azt gondolom, hogy van dolga ebben az ügyben Kiss Péternek is, ha más nem, egy-két mondat erejéig" - fogalmazott.

Eduardo volt annyira bölcs

Rózsa-Floresről Szabó azt mondta, szerinte nem terrorista volt: igazságszerető embernek, illetve előre kitervelt, kegyetlen, aljas gyilkosság áldozatának nevezte őt. "Mind sajtóhírekből, mind Eduardo elmondása alapján nekem vannak arról információim, hogy Rózsa-Flores Eduardo a nemzetbiztonsági hivatalnak a látókörében volt, és megfigyelés alatt állt" - tette hozzá. Hogy miként lehetséges az, hogy miközben "Katalint, Ferencet és Imrét" árulónak és egy Gyurcsány elleni karaktergyilkosság elkövetőjének tartja, sőt ő maga Gyurcsány Ferenc pártjának tagja és a volt miniszterelnök követője, közben viszont az említett árulókkal együttműködő, az ő utasításukat végrehajtó Rózsa-Floresről barátjaként és nagy tisztelettel beszél, egy újabb rejtély a sok közül.

Mindenesetre nem lenne meglepő, ha az egyre kuszább történet következő szála arról szólna, hogy Rózsa-Flores is valamiféle politikai-titkosszolgálati árulás áldozatává vált, és ez vezetett a halálához. Szabó ugyanis kijelentette: "Én azt mondom, hogy a mindenkori magyar kormányzat Eduardo halálát követően nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a magyar társadalom tisztán láthasson", majd hozzátette: "egy magyar állampolgár Bolíviában börtönben van, és a kormány nem tett és tesz meg mindent annak érdekében, hogy kikerüljön onnan."

Az egyetlen, kicsit is konkrétabb válasza Szabónak arra, hogy miféle bizonyítékokkal rendelkezik, pedig a következő volt:: "Azt gondolom, hogy Eduardo volt annyira bölcs, hogy dokumentálta ennek a találkozónak és további eseményeknek is a tényét."

Arra a felvetésre, hogy Tito, Rózsa-Flores kutyája 2004-ben elpusztult, így a Szabó által a Heti Válasznak elmesélt történet szerint 2006-ban egy két éve halott állatra kellett vigyáznia, szintén semmiféle valódi reagálás nem érkezett, arra pedig, hogy Rózsa-Flores az Eötvös utcai lakását szintén két évvel az állítólagos találkozó előtt már eladta, Szabó annyit mondott, hogy "attól, hogy eladta Eduardo 2004-ben a lakást, az nem jelenti azt, hogy ebbe a lakásba nem volt bejárása." Amikor pedig az egyik tudósító a lakás leírására kérte, Szabó a már említett módon nem emlékezett a szárított halas asztalra, valamint a lakás berendezéséről egyébként sem mondott semmit, ami az általánosságokon túlmutatna.

Ennyi időbe telt, hogy összeálljon a kép

Az egyik legérdekesebb kérdés azonban mégis az, miért várt egészen eddig Szabó a történet nyilvánosságra hozásával. Erre Szabó Bálint így válaszolt: "2009-ig evidens volt számomra, hogy nem beszélek arról, amire Eduardo megkért, hogy ne beszéljek, aztán pedig négy évembe telt  az, három és félbe pontosan... szóval ennyi időbe telt, hogy összeálljon a kép." A probléma ezzal az indoklással csupán annyi, hogy Szabó eddig verziójában szinte semmi olyan elem nem szerepel, amire 2009 után kellett volna rájönnie, hiszen a nagy leleplezés egyelőre arról szól csupán, hogy 2006 nyarán MSZP-s politikusokat látott és hallott lejátszani egy felvételt, mely állítása szerint a hírhedt őszödi beszéd volt. Amit eddig Szabó a Heti Válasznak, valamint azóta az újságíróknak elmondott, az alapján teljesen feleslegesen tartotta magában azt a sztorit, amelyet most az "igazságkeresés" által vezérelve előadott.

Szabó a sajtótájékoztatón bejelentette, hétfőn megkeresi a titkosszolgálatokat, és kéri őket, hogy a vele, illetve a Rózsa-Floresszel kapcsolatos dokumentumokat, információkat adják oda neki, tegyék nyilvánossá. Hogy pontosan kiket kíván megkeresni, abban nem tűnt túlságosan biztosnak, azt mondta, "a titkosszolgálatok mostani vezetőit, vagy az őket felügyelő illetékes politkust fogom megkeresni ebben az ügyben ügyvédem társaságában", hogy "hozzák nyilvánosságra az ebben az ügyben releváns tényeket, amelyek nem veszélyeztetik a saját működésüket és az állam érdekeit'. "Megyek tovább a saját eszközeimmel az igazság keresésében és megmutatásában" - ezt fogja tenni Szabó Bálint, amennyiben a titkosszolgálatok nem teljesítik a kérését, és mivel Szabónak is tisztában kell lennie azzal, hogy a titkosszolgálatok nevében a titkos szó azt jelenti, hogy az ember nem tud csak úgy besétálni hozzájuk és dokumentumokat kikérni, a történet minden bizonnyal még sok-sok csavarral, izgalommal, netalán újabb elpusztult, de felügyeletre szoruló állatok felbukkanásával fog szolgálni.

Rovatok