Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsányék tudtak a Heti Válasz őszödi sztorijáról

2013. május 27., hétfő 14:36 | aznap frissítve

A Gyurcsány-vezette Demokratikus Koalíció (DK) egyes prominens politikusai már a Heti Válaszban megjelent interjú előtt legalább egy héttel arról beszéltek, hogy tervezett fejlemények várhatóak az őszödi beszéd kiszivárogtatása ügyében. A DK a mai napon arra szólította fel Szabó Bálintot, hogy egy héten belül tárja elő bizonyítékait, vagy etikai eljárást indítanak ellene. A Heti Válasz őszödi "koronatanúját" valószínűleg kizárják a pártból, aki délután Szegeden jelentette be, hogy felfüggeszti párttagságát.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöksége hétfő délelőtti ülésén arról döntött, hogy a Heti Válasznak interjút adó, a lap által az őszödi kiszivárogtatás koronatanújaként bemutatott Szabó Bálintot felszólítja, hogy még ezen a héten „egyértelmű, cáfolhatatlan és meggyőző bizonyítékokkal támassza alá, hogy igazat mondott az őszödi beszéd kiszivárgásának kapcsán″ – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, a párt alelnöke.

Szabó Bálint, a Fiatal Baloldal korábbi Vas megyei elnöke egy a Heti Válasznak adott interjújában beszélt arról, hogy akkori vezető szocialista politikusok állhattak Gyurcsány Ferenc 2006-os beszédének kiszivárogtatása mögött. Pénteken újságíróknak elmondta: ha az érintettek nem ismerik be, hogy részt vettek az őszödi beszéd kiszivárogtatásában, akkor rövid időn, néhány héten belül megnevezi őket, illetve közzéteszi az általa összerakott információkat.

A pénteki sajtótájékoztatón a korábban a Fidesz által is támogatott, majd MSZP-s színekben politizáló, a szocialisták tagbeléptetési botrányába is belekeveredő, jelenleg pedig DK-tag Szabó nem oszlatta el az általa előadott történet kapcsán felmerült kérdőjeleket, sőt az újságírók minden konkrét kérdése elől kitért a válaszadással. Szabó ezen túl bejelentette, hogy a mai napon a titkosszolgálatokhoz fordul, és kéri őket, hogy a vele, illetve a Rózsa-Floresszel kapcsolatos dokumentumokat, információkat adják oda neki, tegyék nyilvánossá.

Molnár Csaba hétfőn azt mondta, hogy ha Szabó Bálint vasárnapig nem áll elő bizonyítékokkal, akkor a DK elnöksége a párt alapszabálya alapján etikai eljárást indít vele szemben. Az Indexnek egy vezető DK-s politikus arról beszélt, jelen pillanatban valószínűnek látja, hogy Szabót kizárják a pártból. A Demokratikus Koalíció rövid története során ő lehet az első, aki erre a sorsa jut.

A Gyurcsány által vezetett párt prominens politikusai már legalább egy héttel a Heti Válasz interjúja előtt azt terjesztették, hogy fejlemények várhatóak az őszödi beszéd kiszivárogtatása ügyében. Gyurcsány Ferenc az Indexnek hétfőn elmondta, először februárban, vasi látogatása során beszélt Szabó Bálinttal négyszemközt, ahol az elővezette neki a később a Heti Válaszban megjelent történetet. Saját elmondása szerint Gyurcsány azt válaszolta Szabónak, hogy a története nincsen kellőképpen alátámasztva, ha ebben a formában akarná nyilvánosságra hozni.

A volt miniszterelnök állítása szerint később májusban, a pünkösdi héten már múlt időben jelentette be neki Szabó, hogy interjút adott az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról a Heti Válasznak. Gyurcsány ezután felhívta az MSZP elnökét, Mesterházy Attilát, hogy jelezze neki, mi várható, és hogy az állítása szerint nem egy központilag irányított DK-s akció és nem az MSZP ellen irányul. Az ügyet a két pártvezető a múlt heti parlamenti ülés során meg is beszélte, amit szocialista forrásunk is megerősített. A volt miniszterelnök az Indexnek azt mondta, szerinte nincs rendben, ha úgy vádolnak meg embereket, hogy nem áll rendelkezésre ellenük bizonyíték, és hogy az egész történet központi figurája, aki mindezt alátámaszthatná, rég meghalt.

Szabónak tehát egy hete van előállnia a bizonyítékaival, ha ez nem történik meg, egy 30 napos etikai eljárás következik, melynek a végén valószínűleg kizárják a pártból. Szabó Bálint hétfő délután Szegeden bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti, vagy ha kell, az ügy tisztázásáig vissza is adja párttagságát. Ezen kívül elmondta, várja egy kávéra Szili Katalint, mert szerinte „van miről beszélniük″, illetve felszólította Kiss Pétert, hogy beszéljen a Rózsa-Floreshez fűződő viszonyáról, arról, hol, hányszor és miért találkozott vele.

Rovatok