Index Vakbarát Hírportál

A Főváros szerint nem kerül víz alá a Margitsziget

2013. június 6., csütörtök 15:56 | aznap frissítve

Nem valószínű, hogy víz alá kerülne a Margitsziget, közölte a sziget sorsát firtató kérdéseinkre a Főváros. A válasz annyiban mindenképpen meglepő, hogy a csütörtök délelőtti jelentések szerint a Duna akár 9 méter fölé is emelkedhet néhány centivel, míg a szigetet védő gátak csupán 900 centis árig védenek.

Bár a biztos jóslás után feleslegesnek tűnhet, a Városháza mégis beszámolt arról, hogy mostanra kitelepítettek mindenkit a Margitszigetről. Szerdán el kellett hagyniuk a vendégeknek a Grand Hotelt. Hasonló okokból már kimenekítették az állatkert állatait is.

A forgalom elől már kedden, a gyalogosok elől szerdán zárták le a szigetet. Mostanra már csak a védelemben résztvevők tartózkodhatnak a területen.

A Városháza elmondta, hogy a víz esetleges beömlése után a területet fertőtleníteni kell, és szükség lesz a növényzet egy részének újratelepítésére.

Ahogy írtuk is, aggodalomra ad okot a Grand Hotel helyzete, mivel az Ybl Miklós által tervezett épület 130 évesnél is idősebb. Ráadásul ott már 6 és fél méteres vízszintnél folyik be a víz az alagsorba, így már napok óta ömlik be a víz. Ha le kell kapcsolni a szivattyúkat működtető áramot, akkor a Grand Hotel víz alá kerülhet.

A Margitszigeten 100 ezer homokzsákot raktak le. Itt próbálják ki a tengeri kígyót is, ami 70 darab vízzel megtöltött 20 literes ikertömlőből áll. Ez lesz az ideiglenes gát 1600 méteren. A Margitsziget kerülete 5500 méter, ezt körbe kell zsákolni, melynek jelentős része már megtörtént.

Rovatok