Index Vakbarát Hírportál

Fokozatosan emelik a tanári fizetéseket

2013. július 18., csütörtök 06:36 | aznap frissítve

Az idén 37 milliárd, jövőre 172 milliárd, míg 2015-ben 195 milliárd forint többletkiadást igényel a pedagógusbérek emelése a kormánynak készült előterjesztés szerint – írta a Magyar Nemzet.

A lap csütörtöki számában ismerteti az Átlátszó Oktatás blogon kiszivárogtatott tervezetet, amelyet a lap szerint jóváhagyott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter is.

Eszerint a pedagógus I. fokozatban a kezdő fizetés az idén 185, illetve 203 ezer forintra emelkedhet, egy harminc éve pályán lévő tanár pedig bruttó 263, illetve 288 ezer forintra számíthat. A modell indításakor senki sem kerülhet egyből a Pedagógus I.-nél magasabb fokozatba, Balog szerint ugyanakkor a 160 ezres pedagógustársadalomból kevesebb mint másfél ezren vannak, akik nem vagy alig érzékelnek majd növekedést, és ők is csak azért, mert eddig „extrém túlórapénzt” vagy más pluszjuttatást kaptak.

A bértáblával együtt a munkaidő is változik: a jelenleg hatályos heti kötelező óraszám fogalmát felváltja a „neveléssel-oktatással lekötött munkaidő”, amely a heti 40 órából 22–26 órát tesz ki. Ezen felül a pedagógus heti 32 óra erejéig lesz köteles az intézményvezető által meghatározott feladatokat végezni, heti 8 órával pedig szabadon gazdálkodhat – mutat rá az anyag. A kötött idő terhére eseti helyettesítésre is utasíthatják a tanárokat, de ennek mértékét maximálnák: a tervezet szerint ilyen pluszfeladatra legfeljebb tanítási évenként harminc nap, ezen belül napi két óra, heti hat óra erejéig kötelezhetik a pedagógusokat.

A tervezet megerősíti, hogy a köznevelési törvényben előírt béremelés 60 százalékát kapják meg a pedagógusok most ősszel, ezután pedig 2017-ig minden szeptemberben fokozatosan emelik a fizetéseket. Balog szerint ez az idén 34, utána évente átlagosan 10 százalék pluszt jelent.

A múlt héten Balog Zoltán arról beszélt, hogy négy éven át minden szeptemberben további minimum 5 százalékos, de a minősítés és a szolgálatban eltöltött évek arányában akár évi 10 százalékos béremelés várható. A bérek így érik el 2017-re az eredetileg kitűzött mértéket. A teljes pedagógus-életpályamodell tervezett béremelésének 50 százaléka helyett idén 60 százalékkal emelik meg az illetményeket, a következő négy évben pedig évenként további 10 százalékát kapják meg a pedagógusok.

Például egy Budapest XI. kerületében tanító, főiskolai végzettségű, 12 éve tanító általános iskolai tanár mostani bruttó 150 ezer forintos fizetése  októbertől 200 ezerre emelkedik, 2017-re pedig majdnem 250 ezer forintot fog elérni. Egy nyíregyházi középiskolában 21 éve oktató, egyetemi végzettségű tanár fizetése ma bruttó 190 ezer forint. Ez szeptembertől 250 ezer forintra nő, 2017-re pedig eléri a bruttó 300 ezer forintot.

Rovatok