Index Vakbarát Hírportál

A horvát jog szerint is hibás a Hernádi elleni eljárás

2013. október 2., szerda 17:24

A nemzetközi körözés mellé kiadták Hernádi ellen az EU-s elfogatóparancsot is a horvátok. Ez egy meglehetősen automatikus eljárás, de Hernádit még így sem feltétlenül kell kiadnia Magyarországnak. Egy jogász szerint a horvát szabályok szerint sincs rendben a Hernádi elleni elfogatóparancs, hiszen hivatalosan még nem is értesítették az ellene folyó eljárásról.

A nemzetközi körözés mellé Hernádi ellen kedden kiadták az EU-s elfogatóparancsot is a Jutarni List szerint. A két eljárás közt az a különbség, hogy a nemzetközi körözést diplomáciai úton intézik, ezért politikai okokból is el lehet utasítani a teljesítését. Az EU-s elfogatóparancs viszont sokkal egyszerűbb, ennek csak néhány esetben lehet megtagadni a teljesítését. Az EU-s elfogatóparancs és a nemzetközi körözés közti különbségről itt találja a részleteket.

Mind a két eljárással élhetnek a horvátok, egymás mellett is folyhat a nemzetközi körözés és az uniós elfogatóparancs. A horvátoknak ugyanakkor kényes lehet, hogy az EU-s elfogatóparancsról szóló uniós szabályt nem jól foglalták törvénybe, de az Index által megkérdezett jogász szerint a horvát törvény hibája nem befolyásolja az EU-s elfogatóparancs sikerességét.

Mina Andreeva, az igazságügyi kérdésekben illetékes Viviane Reding európai bizottsági alelnök szóvivője szerda este az MTI-nek szintén azt mondta: Horvátország kibocsáthat ilyen elfogatóparancsot más EU-országok felé.

A magyar rendőrség szerda délután azt közölte, hogy a „horvátok megkeresése” horvát nyelven megérkezett hozzájuk, de nem részletezték, hogy az EU-s elfogatóparancsról, vagy a nemzetközi körözésről van szó. Vélhetően ez utóbbira gondolhatnak, mert az EU-s elfogatóparancsot nem a rendőrség, hanem a bíróság kapná meg.

Mindenki védi a sajátjait

A horvát jog szerint sincs rendben a Hernádi elleni eljárás

A horvát jog szerint szokatlan, hogy valaki ellen úgy adnak ki elfogatóparancsot, hogy hivatalosan még nem is tud az eljárásról. Hernádit hivatalosan nem értesítették az ellene folyó horvát nyomozásról, mert a horvát ügyészség által küldött leveleket a magyar hatóságok sosem kézbesítették a Mol-vezérnek.

Az Index által megkérdezett jogász elmondta, hogy a horvát jogban is csak akkor lehet elfogatóparancsot kibocsátani, ha a keresett személy szökésben van, vagyis már keresték, de nem jelent meg a bíróságon. Hernádi viszont nincs szökésben, hiszen hivatalosan még nem is tud arról, hogy nyomoztak ellene.

Az elfogást indokolhatja még az is, ha attól kell tartani, hogy Hernádi megfélemlítené a tanúkat, vagy „fennáll a bűnismétlés veszélye”, tehát attól kell tartani, hogy újra bűncselekmény követne el. A tanúk megfélemlítése nem valószínű, mert a nyomozást már lezárták, a tanúkat meghallgatták és Sanadert el is ítélték, de arra sem utal semmi, hogy Hernádi most meg akarna vesztegetni valakit.

A „Lex Perkovic”-nak is nevezett törvény, amely az EU-s elfogatóparancsról szóló szabályokat ültette át a horvát jogba, az Európai Bizottság szerint sérti az uniós jogot, mert csak a 2002. augusztusa után elkövetett bűncselekményekre kell alkalmazni, az ennél korábban elkövetett bűncselekmények miatt – a mostani szabályok szerint – Horvátországnak nem kell kiadnia senkit sem, írta az MTI.

A törvényt ráadásul a horvátok néhány nappal a július elsejei EU-csatlakozás előtt módosították, és egyáltalán nem egyeztettek erről az uniós szervekkel. Ez azért állhat érdekében a horvátoknak, mert így nem kell kiadniuk Josip Perkovicot, a jugoszláv titkosszolgálat egykori tisztjét a német hatóságoknak. Németország szerint 1983-ban ő adta ki a parancsot, hogy jugoszláv titkosügynökök öljenek meg egy NSZK-ban élő jugoszláv-horvát emigránst.

A horvát törvények hibája miatt az ország ellen eljárást is indított az Európai Bizottság, de a horvát kormány később megígérte, hogy „feltételek nélkül összhangba fogják hozni a törvényt az európai joggal." Az igazságügyi miniszter azt mondta, hogy kiiktatják a jogszabályból a 2002. augusztus 7-i időkorlátot, és a bűncselekmény elkövetésének időpontjára tekintet nélkül lehetővé teszik a kiadatást. Ezt a változtatást a lehető leghamarabb, de legkésőbb a jövő év első napján hatályba akarják léptetni. Így elkerülhető az uniós eljárás folytatása, ami támogatási összegek visszatartásával fenyegetett. Reding üdvözölte a miniszter bejelentését, és jelezte, hogy az eljárás további sorsa a mostani ígéret valóra váltásától függ.

Andreeva, a brüsszeli szóvivő szerda este azt mondta: tudomása szerint a Hernádi-féle témakör nem szerepel az uniós országok igazságügyi minisztereinek jövő heti luxembourgi tanácskozásának napirendjén.

Rovatok