Index Vakbarát Hírportál

Te vagy az útban! Takarodj! – így szidták Mesterházyt, a DK-sok skandáltak

2013. október 24., csütörtök 21:03 | aznap frissítve

Felkerült a netre egy olyan videó Mesterházy Attila október 23-i beszédéről, melyet a közönség első soraiból készített Csillag Ádám. Az MSZP elnökének fellépésből ugyebár szép kis balhé lett, hiszen a beszéd legelején hosszú időre skandálással fojtották belé a szót, majd később is többször bekiabálásokkal, fújolással zavarták meg.

Az MSZP és az Együtt 2014-PM politikusai szerint Gyurcsány Ferenc szimpatizánsainak szervezett akciója volt az egész, Gyurcsány és a Demokratikus Koalíció viszont azt állítja, semmi ilyesmiről nem volt szó, és különben is, Fodor Gábor liberálisai kezdték az "Összefogást!"-jelszó kiabálását. A nemrég feltöltött videón viszont elég világosan látszik, hogy a színpad előtt rengeteg DK-szimpatizáns áll, a skandálás és bekiabálások közben az ő zászlóik lengenek. "Te vagy az útban!", "Lépj hátrébb!", "Takarodj!", "Ne mellébeszélj! Összefogást!" – többek közt ezeket kiabálják a tömegből egyesek a láthatóan zavarban lévő Mesterházynak.

A videó alapján úgy tűnik, a közönség többsége csendben van, egy kisebb csoport szólogat csak be a szónoknak.

Mi liberálisok kezdtük el kiabálni

A rendezvény után szocialisták arról beszéltek, hogy nagyjából 200-300 skandáló volt a színpad előtt, mögötte viszont a tömeg többi része nem is nagyon értette, mi történik. Több szervező is látta, hogy Gyurcsány Ferenc alig valamivel Mesterházy beszédének vége előtt ment el. Olyan sietősen, hogy egy egész cigisdobozt is odaadott valakinek, aki a távozása közben odalépett hozzá kérni egy szálat.

Egy az Indexnek név nélkül nyilatkozó szocialista úgy sejti, Gyurcsány az előtte és utána fellépő Kunczével és Fodorral is összejátszhatott (Kuncze együtt szokott főzőcskézni a DK elnökével, Fodort pedig nemrég szintén kikosarazta Mesterházy). Kuncze volt ugyanis az első a színpadon, aki beszédében nyíltan nekiment az október 22-én kötött ellenzéki paktumnak: koordinált jelöltállítás helyett közös egyéni jelölteket követelt, a külön E14 és MSZP-lista helyett pedig közös listát és közös listavezetőt.

Később a Gyurcsány után fellépő Fodor is a megállapodást kritizálta és azt kérte, hogy a színpadon megjelenő többi pártelnök pártocskája is kapjon helyet a szövetségben. Gyurcsány Ferenc pedig szónoklatában visszautalt Kuncze beszédére, barátjaként említve őt. A Facebookon Fodor egyik embere, a korábban az SZDSZ online agitátoraként elhíresült Rózsa Mihály azt állította, ő és társai kezdték el a Mesterházyt megzavaró skandálást:

Amikor Mesterházy Attila a színpadra lépett, mi liberálisok kezdtük el kiabálni, hogy: Összefogást. Nem volt ez előre megszervezve. Pártunk vezetői se tudtak róla, hogy ez lesz. 

Nyílt konfrontáció nem lehet a színpadon

Az Együtt-PM-es Juhász Péter, a rendezvény főszervezője a Facebookon arról írt, hogy 

A tömegben álló ismerősöknek úgy tűnt, hogy szervezett volt a skandáltatás.

És ami még érdekesebb, hogy egy ilyet is megosztott:

DK vezető politikusa hívott fel hétfőn, hogy azt hallja, valakik meg akarják hekkelni Gyurcsány beszédét azzal, hogy beleskandálnak. Mondtam, hogy nincs tudomásom senki részéről ilyen szándékról. Ő azt mondta, biztos benne.

Ugyancsak Juhász posztolta ki a Facebookra a résztvevő ellenzéki pártok által a rendezvény előtt elfogadott megállapodás szövegét melyben többek között a következő kitétel is szerepel:

beszédekre vonatkozó kritérium:
- ami NE legyen a beszédekben: ne egymást kritizáljuk, ne egymásnak üzengető ellenzéki politikusokat lássunk a színpadon, nyílt konfrontáció nem lehet a színpadon, ne beszéljünk választási együttműködési kérdésekről. Ezen kívül mindenki arról beszél, amiről szeretne.

De a résztvevők abban is megállapodtak, hogy mindenkinek öt-öt perc jut beszélni, amire esetleg még egy percet ráhúzhatnak. Ezzel szemben Gyurcsány beszéde közel tizenkét percig tartott. Juhász korábban az Indexnek azt mondta, a szónokok nem egyeztették vele a beszédeik tartalmát, és egymáséiról sem tudtak. Hogy lesznek emiatt izgalmak, azt azért már akkor is sejteni lehetett. Az Indexnek több pártból is azt mondták szervezők, természetesen sejtették, hogy lesz, aki felrúgja az előzetes egyezséget.

Kedves Attila, sajnálom, ami tegnap veled történt

Gyurcsány Ferenc egyébként egy Facebook-posztban sajnálkodott a történtek miatt, de azt állította, ők ugyan semmit nem szerveztek Mesterházy ellen, a skandálást pedig a fodoristák, Rózsa Mihályék kezdték. Ezt írta egészen pontosan a DK elnöke:

Kedves Attila!

Sajnálom, ami tegnap veled történt. Nehéz, méltatlan helyzetbe kerültél. Nem gondolom azonban, hogy vádaskodni kellene, hogy ellenséget kellene keresni ott, ahol nincs. Mi sem Neked, sem az MSZP-nek nem akarunk rosszat, hiszen ha ti gyengülnétek, az egyikünknek sem lenne jó. Semmi ilyesmi nem áll érdekünkben. Megnyugtathatlak, hogy eszünk ágában sem volt, ezért nem is szerveztünk semmilyen demonstrációt ellened. A kórus nem Neked szólt, hanem a helyzetnek. Úgy látom, ha véletlenül Gordon lett volna az utolsó felszólaló, valószínűleg ugyanerre a sorsra jut. Hiszen a tegnapi tüntetés belső hangulatára valóban befolyással volt Bokros, Kuncze, Fodor és az én beszédem, és mi tagadás, mi mind a négyen azt mondtuk, amit korábban is képviseltünk, hogy tudniillik az MSZP-E14-PM megállapodás nem fedi le az összes ellenzéki szavazót. (...)

A nemzet két legnagyobb kártevője

A szocialisták nagyon kiakadtak Gyurcsányon. Mesterházy még a tüntetés után nyilatkozott a 168 Órának:

Ha a beszédemre sem kíváncsiak, miért akarnak együttműködni velünk? A tárgyalásokat lezártnak tartom.

Szanyi Tibor, az MSZP 2014-es EP-listavezetője az ATV-ben azt mondta, Gyurcsánynak nagy változásokon kellene keresztül mennie, hogy újra tudják nyitni a tárgyalásokat. Ennek az esélye viszont szerinte egyenlő a nullával. Még arról is beszélt, hogy Gyurcsány üljön föl a Fidesz listájára, mert ott a helye. Facebook oldalán viszont még ennél is keményebben beszólt Szanyi a DK elnökének:

Eddig mérlegeltem. Most már látom, hogy döntetlen. Orbán és Gyurcsány a nemzet két legnagyobb kártevője.

Úgy tűnik, a balhé ráadásul a korábban majdnem hasonló hangnemben veszekedő MSZP-seket és bajnaistákat is teljes egységbe kovácsolta. Jávor Benedek, a PM társelnöke is kikelt Gyurcsány ellen blogján:

Gyurcsány nem az összefogás vagy a kormányváltás érdekében balhézik, a cirkusz csupán néhány DK-s képviselő parlamenti székéről szól. A DK pár bársonyszéke árát tegnap az egész ellenzékkel akarta megfizettetni. Úgy vannak Gyurcsány és pártbéli hívei az összefogással, hogy ha bent vannak, akkor van és létezik, ha nincsenek benne, akkor hekkelem és de facto letagadják, hogy létrejött.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője a Tényeknek azt nyilatkozta, ők nem hekkelték meg Mesterházy Attila beszédét, a hekk az egy balatoni halfajta.

Rovatok