Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék már 2018-ra készül

2013. december 2., hétfő 08:55

Miközben a baloldali ellenzék hivatalosan a 2014-es választási győzelemre készül, az MSZP-nél és a DK-nál a vereségre is készül forgatókönyv, már a 2018-as posztok felosztása folyik – írja a hvg.hu szocialista és DK-s forrásokra hivatkozva. A lapnak nyilatkozó források szerint a harc immár a Fidesz kétharmadának megakadályozásáért, valamint az „ellenzék vezére” cím megszerzésért folyik.

„Az újabb kétharmad a tét, és az, hogy milyen ellenzéke lesz a rendszerét konszolidálni akaró Orbán-kormánynak” – nyilatkozta a hvg.hu-nak egy idősebb szocialista politikus. Habár a bajai videóbotrány és az október 23-i, balul elsült közös ünneplés után a felek többször kezdeményezték az ellenzéki együttműködés újragondolását, érdemi lépéseket nem tettek ebben az irányban, a választási listák nem változtak.

Továbbra is kérdéses, ki lesz a miniszterelnökjelölt. A pártvezetéssel kritikus szocialista források szerint Bajnainak be kéne állnia Mesterházy mögé, cserébe viszont az Együtt-PM jobb pozíciókat kaphatna a jövő őszi önkormányzati választáson. Állítólag „ötletelés szintjén” az is felmerült, hogy közös kormányfőjelöltként hazahívják Andor László európai biztost, Bajnai pedig 2014-ben indulhatna a budapesti főpolgármesteri posztért, de hivatalosan semmiféle egyeztetés nem folyt erről – állították mindkét pártból a hvg.hu-nak.

Rovatok