Index Vakbarát Hírportál

Marakodnak a parlamenti helyeken az LMP-sek

2014. január 5., vasárnap 15:06 | aznap frissítve

Vágó Gábor és Ertsey Katalin sem újrázhat, bár előbbiről még nincs végleges döntés. Az LMP választmányából akarnak a pártban erős, de országosan ismeretlen politikusok befutó listás helyet szerezni maguknak a jelenlegi képviselők rovására. Schiffer András, Szél Bernadett és Osztolykán Ágnes helye biztos csak.

Mikroblogján jelentette be Vágó Gábor LMP-s országgyűlési képviselő, hogy a 2014-es választásokon nem indul pártja színeiben. Nagyon úgy tűnik, ez nem a saját döntése:

Azt a tényt, hogy miként és miért nem lehettem LMP képviselőjelölt, a mai napon nem szeretném kommentálni.

Az LMP január 4-én és 5-én kongresszust tart, szám szerint a 26.-at. Most döntenek arról, kiket javasolnak a párt országos listájának első harminc helyére. A pontos sorrend csak később dől el, Vágó azonban nem került fel a harmincas listára sem, állítólag „adminisztratív okokból″.

Vágót telefonon nem sikerült elérni, Schiffer András frakcióvezetőt viszont igen. Szerinte azonban még nem eldöntött a kérdés, ő személyesen egyébként támogatja Vágót:

A választmányi titkárt és a pártigazgatót kell megkérdezni arról, miért nem indulhat. Vágó Gábor az LMP egyik legértékesebb politikusa, én nagyon szeretném, ha indulna. Erről egyébként nem született végső döntés, három hét múlva kerül majd rá sor.

A Lehet Más a Politika mindig is híres volt a parlamenti frakció és a párt vezetését ellátó választmány közötti feszültségekről, ami a tavalyi pártszakadáshoz is nagyban hozzájárult. Vida Attila, aki jelenleg a választmány titkára, már a Párbeszéd Magyarországért néven az LMP-ből távozó csoport egyik fő ellenfele is volt, de Schiffer Andrással is állandóak a konfliktusai. 

Értesüléseink szerint az LMP országos listáján a jelenlegi képviselők közül Schiffer András, Szél Bernadett és Osztolykán Ágnes számíthat az első három pozícióra.

A lista negyedik helyére korábban a pártigazgató, Keresztes László Lóránt, valamint a Baranya megyei szervezet erős embere, Ladányi Attila is bejelentkeztek. Az LMP választmányában, illetve a párt kongresszusain is hagyományosan nagy befolyása van a Baranya megyei csoportnak. Ladányi azonban nemrég lemondásra kényszerült választmányi tagsági tisztségéről, miután kiderült, 220 milliós támogatást nyert azon a botrányos NFÜ-tenderen, amelyet az LMP a parlamentben amúgy élesen támadott. A botrány és a lemondása után végül a hétvégi kongresszuson a 30-as listára sem került fel a neve.

A szintén LMP-frakciótag Ertsey Katalin, aki azonban a pártból már tavaly kilépett (többek között azért, mert nem értett egyet Vida és Ladányi stílusával), ugyancsak ma írta meg egy blogbejegyzésben, miért nem akar újra képviselő lenni:

Amikor tegnap véletlenül értesültem róla, hogy az LMP jelölőkongresszust tart (a párt állapotára jellemző, hogy senki nem érezte fontosnak elhívni a parlamentben értük dolgozó képviselőt), gondoltam, ideje külön is írni erről.

A bázisdemokrata módon szerveződő pártban nem Vágó Gáboré lenne az első eset, amikor valamelyik pártszervezet vagy csoport megpuccsol egy országosan is ismert képviselőt. Erre a sorsra jutott Kukorelly Endre is. Az író-költő azután kényszerült lemondásra, hogy a Pest megyei LMP szervezkedni kezdett ellene.

Vágó Gábor rajongói közben Facebook-csoport indításával kezdtek el a politikus jelöltsége mellett kampányolni. Schiffer András és Szél Bernadett pártelnökök is csatlakoztak.

Rovatok